åre på hösten

Åre på hösten – tips för en krispig fjällhelg

Åre på hösten är en underbar kombination. I byn är det lugnare än någon annan årstid, och samtidigt är fjällen sitt allra vackraste jag med sina intensivt glödande färger och sin krispiga luft. Kombinationen är oslagbar! Det är inte fullt lika mycket som är öppet och det kan behövas lite tips för att få ut mesta möjliga av ett besök, men här kommer lite inspiration för dig som är sugen på en tur till Åre på hösten. Jag kan lova att du inte kommer att ångra dig!

Ta sig till och från Åre – tåg

Det finns fler avgångar till Åre denna höst än vad det gjorde förra, och många har förstått storheten med byn och med att åka till Åre med just tåg. Stationen ligger mitt i byn och bekvämare sätt att ta sig till Åre finns inte! Både SJ och Snälltåg trafikerar. Ta ett nattåg och vakna en krispig höstmorgon eller åk dagtid och lägg några av dagens arbetstimmar till din tågfåtölj om du har ett jobb det funkar med.

När är bästa tid att åka till Åre på hösten?

Det börjar dofta höst i Åre i slutet av augusti, och september är den allra mest färgglada och krispiga perioden. Åre höstmarknad går oftast av stapeln sista helgen i september (27-29 september 2019) och då är det underbar känsla och mycket folk i byn. Åre höstmarknad är en upplevelse i sig!

Några liftar har öppet under helgerna på hösten vilket möjliggör för downhillcykling och mer lättillgängliga vandringar på berget, och sista dag för dessa är år 2019 den 6 oktober. Kommer man efter liftarnas stängningshelg är det extra sömnig känsla i byn, vilket i sig kan vara ljuvligt. Det är som att byn drar ett sista djupt andetag innan det blir riktigt drag igen till vintern, och känslan är annan. Lågsäsong, locals. Kravlöst, prestationsfritt. Andra halvan av oktober är färgerna inte lika intensiva längre och det är inte ovanligt att den första snön lägger sig – iallafall lite längre upp på Åreskutan – men det funkar fortfarande att få njutningsfulla dagar i Åre.

Vandringar från Åre by

Givetvis är det vandring som bör stå på schemat under en hösthelg i Åre. Har du anlänt med tåg blir utbudet något mer begränsat, men direkt från byn finns flera lämpliga vandringar. Här skriver jag således rekommendationer nära byn och utelämnar vandringar i Vålådalen, Storulvån mm.

Notera att liftarna under hösten går klockan 10-16 torsdag till söndag, med sista öppna helg för säsongen den 6 oktober 2019. Här hittar du liftarnas tider.

Totthummeln runt

Denna vandring är en av de kortare som aldrig kräver lift, men belöningen är stor. Enklast är att från Åre by gå (eller åka bergbanan) upp till hotell Fjällgården. Snedda ut mot backarna ovanför hotell Tott och ta sikte på led 213. Jag rekommenderar att gå medsols/vänstervarv, och att göra avstickaren upp på Totthummelns topp. Läs mer om Totthummeln runt här och här är bilder från en kväll på Totthummelns topp en septemberkväll 2018.

Stendalsrundan

Stendalsrundan bjuder på 12 kilometer härliga vyer, och mer läsning om den hittar du här. Denna rekommenderar jag för bästa upplevelse på lagom jobbigt sätt att göra ihop med en tur upp med lift. Men det är inget måste – det går alldeles utmärkt även att gå den från byn och knata höjdmeter till fots. Ta dock sikte på att starta den på Mörvikshummeln och sedan snedda nedåt. Så får du vackrast vyer, helt enkelt.

Åreskutan

Du ska tveklöst upp på Åreskutan (såvida vädret är klart), för att få de härligaste Åre-vyerna! Upp kan du gå antingen via Östra leden (215) eller Västra leden (214). Om du inte vill göra den allra svåraste och brantaste; Vertikal K. Det var den vi gick den här höstdagen för två år sedan. Jag rekommenderar nog ändå att om du vill gå långt ta Östra eller Västra (vilka jag inte testat hela vägen upp ännu) eller att ta kabinbanan upp och bara gå själva toppturen upp på Årskutan – läs om den här. Sedan kan du ta en av de längre hela vägen ned istället.

Ullådalen

En bubblare är Ullådalen. Bubblande för att den inte är helt från byn, men jag måste ändå nämna det. Vyerna från Ullådalen till är fantastiska!

Mat på vandringen – picknicktipset

Öppettiderna i backrestaurangerna lämnar givetvis en del att önska under hösten. Mysiga Buustamon har öppet vid några få tillfällen men kan vara värt att kolla in. Det bästa tipset annars är att fylla mattermosen med en värmande soppa eller gryta – det smakar garanterat gott i fjällvärlden och är snabbt och enkelt vilket kan vara bra i lite tuffare väder.

Öppna restauranger i Åre, mina tips

Det är inte så många restauranger som har öppet året om i Åre, men i år har fler restauranger öppet under hösten. Dessa tre tycker jag passar för höstkvällar då det kanske känns lite ruggigt ute och som läge att stänga in sig på en mysig krog med tända ljus, så jag nöjer mig med rekommendation av några av mina absoluta höstfavoriter i Åre.

Werséns

Werséns på Åre torg är en av ganska få restauranger som är öppna året om, och här går det inte att boka bord men under hösten behövs det inte heller. Menyn är klassisk med extra goda pizzor, pasta och andra rätter med kvarterskrogskänsla med inslag av lokala råvaror och mat som är en blandning av svensk husman och fransk bistro. Jag älskar Werséns och ett besök är givet för mig. Och flera – även en after like sitter fint på Werséns.

Vinbaren

Matmässigt är Vinbaren en av mina absoluta favoriter i Åre. Här serveras maten i smårätter som delas, och allt smakar ljuvligt. Det är litet och intimt, bullrigt och samtidigt avslappnat mysigt. Som namnet antyder finns oräkneliga sorter vin, även att få på glas. Jag fastnar gärna på Vinbaren!
Vinbaren har hösten 2019 öppet torsdag till söndag.

Supper, Åre

En av Åres kanske godaste restauranger är Supper. Här hittar du tapas med sydamerikanska influenser och allt är Åh. Så. Gott! På vintern krävs enormt lång framförhållning för att få bord, och att ha öppet på hösten är något nytt för i år. Passa på!
Supper, Åre har öppet tisdag till lördag hela hösten fram till sista oktober och bordsbokning rekommenderas trots lågsäsong.

Övrigt – Åre bageri och Åre Creperi & Logi samt Parkvillan

Två andra ställen behöver nämnas känner jag; Åre bageri och Åre Creperie & Logi. Frukosten på Åre bageri är underbar och passar väldigt bra om man anländer med nattåget eller vill sitta på ett skönt ställe och jobba några timmar med en kaffe i handen.
Många älskar Åre Creperie och jag med… ibland. Ibland tycker jag att det tar lång tid och är överprisat, och att det har blivit ett för hype-at måste för många inte minst förstagångsbesökare. Men, på lågsäsong finns dagens som är prisvärt och okej då – gott är det alltid.

Gillar du burgare och avslappnad känsla så har även Parkvillan öppet hela hösten (med undantag för några veckor i oktober) och förtjänar att nämnas i detta inlägg.

Annat att göra i Åre på hösten

  • Gå på spa på Holiday Club. Deras bastuland är riktigt värmande och härligt.
  • Träna på SATS, Holiday Club. Gymmet är superfint och utsikten mot Åresjön ger en otroligt härlig inramning!
  • Kör downhill. Liftarna har öppet torsdag till söndag fram till 6 oktober (2019).
  • Plocka svamp. Fråga en local om tips – har du riktig tur kanske de delar med sig av sina ställen. (Kanske inte så troligt)
  • Cykla stig – Björnens mountainbikeleder har öppet en bit in på hösten. Det är dock en bit ifrån byn.
  • Ta dig till Copperhill och njut några timmar i deras spa. Det är inte superstort eller speciellt, men trevligt.
  • Shoppa. Många av Åres butiker har öppet året runt och du hittar allt från outdoorsaker och kläder till hantverk.
  • Under senare delen av hösten lägger sig isarna på Åresjön och/eller de mindre sjöarna och tjärnarna runt om, och gör sig perfekt för aktiva naturupplevelser med skridskor på. Är du osäker så ta hjälp av en guide, t.ex från Explore Åre.

Tips – träningsresa till Åre med Sofia

Vill du göra en mer rejäl träningsresa till Åre på hösten så kolla in Sofia Bursjöös event. Sofia bor i Åre och är en grym ledare som erbjuder skräddarsydda träningsresor i Åre med små, intima grupper. Här hittar du hennes aktuella event, till exempel med Traillöpning och Yoga 13-15 eller 20-22 september eller Vandring, Styrka och Yoga 4-6 oktober.

Boende i Åre under hösten

Det är väldigt prisvärt att hyra lägenhet i Åre under hösten, kolla in Mitt i Åre eller Skistar. Mysiga hotell är Fjällgården och Åregården, och för mycket underhållning samlat under ett tak rekommenderas stora Holiday Club.

Åre på höstlovet

Höstlovet ligger på ett sätt lite sent för att åka till Åre, då snön börjat lägga sig och det är lite svårare att få den mest glimrande och enkelt härliga utevistelsen med barn – men det drar ändå för mig och jag skulle gärna åka upp en sväng med familjen i år när vi faktiskt är hemma i Sverige under höstlovet efter några år på mer sydliga breddgrader. Det är inte helt omöjligt att det blir så. I år har man planerat många mysiga aktiviteter för barn under höstlovet i Åre, se här hos Åre Sweden. Ett nära, lugnt höstlov med fokus på uteliv – spetsat med bad och innemys på Holiday Club. Kanske?

Flera av mina tips för Åre med barn på sommaren håller såklart även under hösten – se här.

Åre för mig och min familj?

Så jag då, och familjen, får vi något Åre i höst? I detta nu packar mina föräldrar för att ge sig iväg på en resa som vi gav till mamma i 70-årspresent. De ska upp till Tromsö där de går på Hurtigruten, som de sedan åker med till Trondheim. Efter några dagar där kommer de ta tåget från Trondheim till Åre och bor sedan i vår lägenhet under höstmarknadshelgen. Hur härlig kombination? Lyllo dem!

Jag och Henke har ännu inte helt landat tågbiljetter och annat men siktar på att komma upp till Åre en helg i början av oktober. Och barnen… kanske får en dos under höstlovet som sagt. Vi får se. Det är ju det som också är lite skönt med Åre på hösten; det är lugnare tempo och det är tillräckligt nära för att vi ska kunna vara hyfsat spontana. Någon dos kommer det att bli iallafall för mig kan jag dock lova!