båsenberga hotell konferens countryside hotels-9

Båsenberga Hotell & Konferens; en Countryside Hotels-pärla i Sörmland

Att resa-podden i samarbete med Countryside Hotels. 

En seneftermiddag i oktober hoppade jag och Annika på ett tåg i Stockholm, och anlände 1,5 timme senare Vingåker i hjärtat av Sörmland. En i sig inte så spännande ort – men med ett hotell bara några kilometer från stationen som drar desto mer. I direkt anslutning till golfbanan Vingåkers GK ligger pampiga Båsenberga Hotell & Konferens; en vacker anläggning i lantliga och historiska omgivningar, som är en av medlemmarna i Countryside Hotels.

Båsenberga – en medlem av Countryside Hotels

Countryside Hotels samlar ett 40-tal hotell från anrika slott och pampiga herrgårdar till charmiga värdshus och gemytliga pensionat och gästgiverier, som alla har några gemensamma nämnare. Några av dessa är att hotellen är personliga – långt ifrån kedjornas storskalighet, att de ligger på landsbygden och har fokus på mat, miljö och upplevelser och att de verkar för en levande landsbygd och ofta anlitar små, lokala producenter för de råvaror som blir till härlig mat på anläggningarnas restauranger.

Missa inte att koden CSH_ATTRESAPODDEN ger 15% rabatt på ett Countryside Break på alla (utom 3) av hotellen i Countryside Hotels utbud.

Att ta sig till Båsenberga – nära Mälardalen och resten av mellan-Sverige

Vi åkte tåg, mycket för att kunna slappna av och jobba på tåget och fick då ta taxi de 4 kilometrarna från Vingåkers tågstation till hotellet (till en kostnad av 450:- då taxioperatören är i Katrineholm, förbokning rekommenderas), och var på Båsenberga på mindre än två timmar efter att vi lämnat Stockholm. Just läget är en av Båsenbergas många styrkor, då man med bil nås på mindre än två timmar från hela Mäldardalen och mer; Örebro, Västerås, Karlstad, Norrköping, Linköping, … ni fattar. Utanför Vingåker men nära halva mellan-Sverige.

Båsenberga – från fattighus till hotell med herrgårdskänsla och sekelskiftescharm

Utomhusmiljön på Båsenberga

Hotellet består av tre byggnader runt en charmig gårdsplan, och har anor från slutet av 1800-talet då sekelskiftesgården utgjorde bygdens fattighus och huserade vad som då kallades fattighjon; personer som jobbade med jordbruk på markerna i närheten. Gården gick senare från ålderdomshem till kursgård och då idag privatägt hotell och konferensanläggning där det jag antar var en rätt enkel känsla är väldigt långt borta till fördel från sekelskiftescharm rakt igenom. Båsenberga har renoverats med känsla, och det är enormt påtagligt bara man går in genom dörrarna. Det andas sekelskifte men känns samtidigt både modernt och fräscht.

Rummen på Båsenberga

Det finns på hotellet idag 3 sviter, 28 dubbelrum, 30 enkelrum och 14 konferenslokaler, och vi inkvarterade oss i huvudbyggnaden och våningen som receptionisten kallar ”deluxe” – och älskar vårt ombonade rum med sängar så mjuka så det kändes som att få en kram när vi satte oss i dem för att spela in ett poddavsnitt.

Här hör ni förresten det dagsfärska poddavsnittet, där jag tänker tanken att strunta i middagen just för att sängen i vårt mysiga rum var så skön. Det handlar om resenyheter – lite snackisar och andra spaningar från resebranschen, och våra tankar om dem. Ljudet låter som att vi sitter i en poddstudio (yippie!). Mjukt och ombonat som sagt, Båsenberga.

Restaurang och faciliteter

Men jo, vi slet oss till slut från sängen (för några timmar iallafall) för att gå till restaurangen och njuta av den 4-rättersmiddag som på Båsenberga ingår i paketet Countryside Break och serverades en förrätt med chevretoast och varmrätt med hjort och rotsakskaka. Tydligen finns mycket hjort i omgivningarna, och de betar gärna till och med från blommorna på gården. Det är med andra ord lokalproducerat som genomsyrar och maten är god om än ingen sensation. Rustikt, klassiskt och välsmakande – lite som jag gillar att laga hemma, och denna meny hade kunnat vara en sådan om jag skulle göra något extra med gäster hemma en lördagskväll. För mig lyfts det hela ett snäpp av en rejäl ostbuffé (älskar ost!) och jag tror Annika – som är mer för sött än jag, som desto mer gillar ost och vin – kände samma för dessertbuffén efter osten. En rejäl 4-rätters, med andra ord!

Vid bordet bredvid oss sitter ett större konferensgäng, och vid ett annat bord ett mindre sällskap med internationella gäster. Det är nog en blandning som ofta gäller på Båsenberga, som med sina många konferensrum och bra läge – och fina natur runt knuten – såklart drar konferensgäster som vill ha en personlig och trevlig miljö.

Förutom restaurangen finns en mysig bar, lika trevlig för en drink som för en kaffe och jobb morgonen därpå, och det finns flera mindre rum att hänga lite mer avskiljt i.

Vi sov lika gott som jag anade när jag först satte mig i sängen, och kunde på morgonen njuta av en lantlig frukost där vi inte saknade något och extra uppskattade den färskpressade juicen.

Omgivningarna i Båsenberga

Jag suktade förstås en del efter golfbanan, Vingåkers GK, som ligger i direkt anslutning till Båsenberga. 18 hål, bra betyg på diverse sajter och med en bana som sträcker sig från hotellet där det ges utsikt över sjön Kolsnaren och upp in mot naturen och Båsenberga friluftsområde.

”Vingåkers GK – en golfputt från Båsenberga”

Beskrivning av golfpaket på Båsenberga

Det var dock inte riktigt säsong för golf denna höstdag, men däremot tydligen ändå säsong för bad vid Båsenbergas lilla strand och badstege i sjön Kolsnaren. Vem hade trott? Efter morgonträning runt de härliga omgivningarna med Båsenberga friluftsområde (som även har mountainbikespår) och sjön, så tog jag av mig kläderna och klev ut i Kolsnarens friska sjövatten. Sakta, med fasta andetag och en känsla av embrace. Och då var inte ens bastun – som annars kan hyras och har plats för 12-15 personer – igång. Runt mig sprakade höstfärgerna och kicken jag läst om i sociala medier som enorm kanske inte infann sig helt (för mycket nybörjare?) men jag kände mig stark, cool och pigg och jag kan inte tänka mig något bättre ställe för en kallbadspremiär.

Som student i Örebro åkte jag ibland till Vingåker för shopping på outleten. Den drar tydligen fortfarande väldigt många besökare, och det ofta i kombination med boende på Båsenberga Hotell och Konferens. Jag förstår kombinationen, men tycker att den okonstlat härliga naturen (och golfbanan) vid Båsenberga borde räcka som dragplåster – förutom hotellet då förstås.

Båsenberga Hotell och Konferens – en escape med bondromantisk och personlig känsla

För min del var vår höstescape till Båsenberga guld värd för skönt boende i en avslappnad och mysig atmosfär. Ägarna Thomas och Maria har en bakgrund från höga tjänster i stora hotellkedjor och har tagit med sig professionalismen till Båsenberga men varit noggranna med att skapa sitt eget med en skön inställning av att det inte behöver vara så märkvärdigt. Att man ska trivas på Båsenberga för miljön men också just för att det är en bondromantisk och personlig känsla, utan ambitioner av ”fint slott”. Det är en USP som håller.

Tack Båsenberga för ett ljuvligt oktoberdygn! Och Contryside Hotels för ännu en dos av bästa sortens landsbygd i härliga Mälardalen.

Fler recensioner av Countryside Hotels: 

Genom vårt samarbete med Countryside Hotels får du 15 procent rabatt på en så kallad “Countryside Break” om du använder Att resa-poddens rabattkod CSH_ATTRESAPODDEN i kassan. Koden gäller fram till den 31 december 2019. Läs mer och boka här: Countryside Hotels.