kök köksrenovering ballingslöv grå industri funkis

Vårt kök – före och efter köksrenovering

Bakgrund och behov av köksrenovering

I våras renoverade vi vårt kök. Det vi hade var okej, men funkade inte funktionellt. Dels fanns vid den fasta köksön som också utgjorde köksbord bara 4 platser och vi är 5 bara i familjen – ofta fler som käkar mat tillsammans med tanke på barnens vänner, och dels var varken kyl eller frys fullstort. Dessutom togs yta i frysen upp av en stor del ismaskin och gav noll utrymme. Och helt kul och i linje med huset kändes det inte heller. Vi hade länge en tanke på att göra om lite i omgångar, men sedan kände vi att det inte skulle vara värt, och bestämde oss för att göra om helt. En investering i kök skulle i vårt i övrigt i ärlighetens namn väldigt fina hus betyda mycket för värdet på det – och såklart vill vi njuta av det.

Före: IKEA-stommar, brokiga vitvaror (mestadels Siemens). Vitt högblankt, ekskiva, begränsad arbetsyta.

Beslutet – Ballingslöv

Vi ville inte måla in oss i någon prisklass, och tog in förslag på planritning från Ikea, Puustelli och Ballingslöv. Förutom att vi såklart då kollade på olika typer av kök hos just dem så var vi även på Kvik, Electrolux och Marbodal och sonderade utbudet. Vi hade på förhand inte satt budgetklass eller planritning. Alla som målade kökets utformning föreslog dock samma sak, med vår starka åsikt kring att vi ville ha en lång bänk och vägg utan överskåp på väggen med fönstret som ni ser rakt fram på bilden ovan; Att flytta kyl och frys till platsen för nuvarande spis och fläkt. Vi uteslöt sedan IKEA då vi kände det värt att till vårt hus kosta på lite mer, och lät Puustelli och Ballingslöv rita skarpa offerter. Ballingslöv uppfyllde våra önskemål, kändes kvalitativa, hade en grymt duktig säljare och arkitekt och rätt utbud för oss. Men hela processen från första planritning till beställning tog runt 9 månader… ah, besluten!
Köpte köket gjorde vi för övrigt när Ballingslöv hade en grym kampanj. De kommer med jämna mellanrum.

Funkis, industri, grått och keramik

Vi har ett funkishus (från 1939-41) och ville därför ha strama linjer utan krusiduller. Grått är kanske väl modernt just nu och kan tröttnas på – men kändes ändå överlägset roligast och snyggast. Vi ville inte vara ängsliga, utan faktiskt göra drömköket. Modernt, men hållbart på sikt.

Vi valde att bygga in en vägg för att få en mer helhetskänsla i köket med förvaring på nästan alla sidor. Köksön fick en liknande lösning som tidigare men längre för att få plats med 6 stolar, och med smala överskåp under för sådant man inte behöver så ofta. I köksön valde vi att vända lådfronten mot den långa kökssidan för ett mer enhetligt intryck och nära tillgång mellan diskmaskin och förvaring av tallrikar och glas.

Industri känns “modern funkis”, så det fångade vi in men försökte samtidigt göra det “lagom” för att inte bli för utstuderat. Eftersom köket nu fick en mörk färg, och golvet likaså – det lades om från trestavig gulnande ek till ett mörkt 1-stavigt golv – så målades väggar vita och det fick bli vitt kakel rakt igenom. Vi funderade länge på om vi skulle köra omlott eller raka linjer på kaklet men Pinterest hjälpte oss till omlott, och jag är glad för det. Det finns gränser i hur rakt allt ska vara. (Däremot kan våra snickare intyga att detta 80 år gamla hus inte har raka väggar, hehe).

Under renoveringen

Jag lade ut allt i befintligt kök på Blocket och precis allt blev köpt. Allt! Alla vitvaror hämtades av olika personer, och skåp, diskhoar och annat gick också åt olika håll. Det var mycket jobb kring det, men jag är så glad att veta att dessa för andra funktionella saker fortfarande kommer att användas i många år!

Något som tog lång under renoveringen tid var underarbete och inte minst all el. Att flytta saker – och att ha ett gammalt hus som renoverats i omgångar – betyder olika faser och annat, och vi behövde även el i ny köksö och väggskåp. Det borrades friskt i golv och väggar för att få till det. Det bästa med att renovera under mars månad var att vi kunde ha några kylvaror utanför dörren i kylväskor och att de höll sig så. Sämst allt annat. Fy vad jobbigt! Ingen dröm med runt sex veckor utan kök för en familj med tre barn…

Före och efter-bilder

Så, ska vi kika lite på några olika vinklar? Såklart vi ska!

Denna vägg var helt klart en utgångspunkt för hela nya utformningen. Vi får många frågor om fläkten. Hur den funkar? Det är kolfilter. Var den dyr? Eh, ja, please don’t ask. Funkar den? Hyfsat. Inte lika bra som en vanlig faktiskt, och eftersom vi har en bredare häll får vi tänka till så att vi steker de värsta sakerna under och inte utanför. Den borde också sitta en decimeter längre ner, men det var så jobbigt att justera så vi har inte orkat. Det funkar. Det är värt, känner vi. Den är inte dålig, den funkar och den är underbar.

Häll (80 cm) och ugn är från Neff. Svart blandare från Tapwell. Lampan ovanför diskbänken byggde jag själv genom att köpa delar i olika längder från Inredningsrör.se, och så hängde jag på några lampor. De ger riktigt bra ljus åt alla håll, liksom lampan över bordet, och nej – vi behöver faktiskt inte fler ljuskällor utan det är riktigt bra nu. Även fläkten är, som ni ser, som en stor lampa.

Känslan mot köket från matrum och altandörr är liksom tidigare luftig. Förutom golvet så byttes såklart alla socklar, och lite högre ger en helt annan känsla.

Våra första tankar var att ha en skiva i stenblandning med vitt marmorutseende, men sen föll vi för en i samma prisklass (dyrt) i keramik. Ceramic är lite det nya, görs av slaggmaterial/sten (hållbart ur miljöaspekt) och är supertåligt. Klarar allt inklusive flera hundra plusgrader – på denna kan man ställa allt. Vi är toknöjda, men man ska vara medveten om att den är oerhört tunn och byggs på med sarg. Färgen är en snäppet ljusare grå än snickerierna.
Köksön är nu lång för sex stolar (där två saknas på bilden pga försenad leverans, 5 månader and counting) men smalare än tidigare. Vi har placerat eluttag på baksidan av skåpet som är vänt mot spisen – dvs att det sitter innanför stolen man ser nedan.

Stolar Reforma Sthlm, lampa By Rydens (viktigt att inte bli för industriella utan mjuka upp lite kände vi). Älskar för övrigt slaktarblocket som håller ihop fint så det ser mindre rörigt ut.

Kyl och frys är nu inbyggda, märke Neff. På väggen mot vardagsrummet ser ni det inbyggda skåpet. Det var en knivig historia för snickarna efter en lika kreativ som snygg lösning av köksarkitekten. Fönstret till vänster och ett element påverkade hur denna vägg kunde göras – vi behövde ha fullstort fönster kvar så djupet på skåpen är minimalt. Det sitter spotar ovan glashållaren, vilken miss att jag inte tänkte på att tända dem när jag fotade.

Att kyl och frys sticker ut lite utanför väggen var en oro jag hade innan. Men nej – det stör inte med snygg täcksida.

Vi har fortfarande en köksö även mot matrum och hall mot altan. Det samlas fortfarande grejer där, men eftersom köket är fint är vi faktiskt lite duktigare att hålla efter. Även här tycker jag att slaktarblock och låda är bra för anti-stök-intrycket. Behöver dock någon annan låda och fruktskål. Jaja.

Det var en riktigt bra tanke att köra ett 90-skåp i ena änden av köksön, jämfört mot tidigare med två överskåp vända utåt åt respektive håll och täckskiva på den längre delen, för åtkomsten vid matlagning och disk och annat är toppen. Och så älskar jag 90-skåpen, även om de blir rejält tunga om man kör tallrikar i dem. Vi har genomgående lådor som är två på höjden, där den tredje och smalare övre lådan är dold bakom den övre stora. Handtagen har lindat läder. Sjukt fina, men redan lite slitna vid kylen som är tung att dra och upp rycks (av barnen) konstant. Oklart hur de kommer hålla i längden – vi lär nog få byta vid just kyl någon gång kan jag tänka mig. Lampan placerade vi för övrigt mitt över sittplatserna, centrerad mellan de 6.

Några andra saker

En funktion som är fantastisk vid diskhon (som vi också kör svart) är att den har en liten infällning där två flyttbara stag ligger. Där kan vi ställa disk, låta pastan rinna av, hänga disktrasan osv. Det blir som en extra våning och är guld värt när man bara har en diskho.
Fönstret går lite lägre än diskhon, men här byggde vår snickare en lös låda av spillmaterial som får sticka upp lite. Där i ställer vi kryddor och lite av varje i ännu mindre skålar, och givetvis kan den pimpas med snygga grejer i fönstret men dit har vi inte kommit ännu och kanske i självinsikten namn aldrig kommer att komma heller.

Vi rev absolut vårt hår några gånger under renoveringen, och svor åt Balingslöv och leveranser och meck, muttrade över negativa snickare och motgångar och renoveringskaosets allmänna jävlighet men idag såhär några månader senare minns jag egentligen inget av det. Vi är så nöjda med det moderna industriinfluerade köket i vårt funkishus. En rejäl investering, men så värd!

Följ mig!

Mer läsning...
Downhill i Åre (och ungefär motsatsen)