hestraviken hotell och restaurang värdshus countryside hotels-4-2

Hestraviken hotell & värdshus – recension och information

Inlägg i samarbete med Countryside hotels.

Det finns få människor som är så stolta över stället de kommer från som Hestraborna. Det finns hos de med bakgrund från småländska Hestra en så stor stolthet över det lilla samhället och inte minst allt det härliga utbud som finns runt omkring.

Hestra är inte ett vanligt småländskt samhälle. Hestra med sitt Isaberg är en naturupplevelse.

Och, med lika stor stolthet pratar man om samhällets finaste hotell och värdshus; Hestraviken Hotell & Restaurang. Jag har med andra ord hört lovord om White Guide-rosade Hestraviken sedan jag träffade min man, Henke – som är uppvuxen just i Hestra. Hestraviken är stället som lokalborna unnar sig ett besök till när de vill ha något alldeles extra i trakten, liksom stället som drar konferensgäster och turister året runt. Hestraviken som ställe – med sitt fina boende och sin ambitiösa restaurang – drar lika mycket i sig som alla aktiviteter som finns runt herrgårdens knut.

När jag och Henke gifte oss år 2008 så önskade vi oss ett besök på Hestraviken i present och fick det. Jag minns det fortfarande, och är så glad att vi genom mitt pågående samarbete med Countryside Hotels fick en extra spark där bak att komma dit igen. Längtan tillbaka har varit lika stor som längden på den tid som passerat. Och så äntligen; I början av juni i år var vi tillbaka på hotellet för ett maxat dygn.

Hestraviken – en del av Countryside Hotels

Hestraviken är ett av hotellen som ingår i Countryside Hotels – en sammanslutning av runt 40 hotell runt om i Sverige som har den gemensamma nämnaren att de verkar för en levande landsbygd. Hotellen ligger nästan uteslutande just på landsbygden, och hos kedjan hittar du allt från anrika slott och pampiga herrgårdar till snygga designhotell och charmiga värdshus. Hestraviken med sin aktiva profil och höga kvalitet passar väldigt bra in i sällskapet. Det är en kvalitetsstämpel i sig, och nog känns känslan i ett Countryside Hotels-anslutet ställe igen på Hestraviken.

Ni får rabatt Countryside Hotels!

Vill ni ha ett prisvärt hotellpaket så ger koden CSH_ATTRESAPODDEN 15% rabatt på ett Countryside Break på alla Countryside Hotels (minus tre, läs villkor här), vilket innebär en övernattning med dubbelrum, frukost och tre rätters middag i restaurangen.

Läs förresten gärna om det andra Countryside Hotels-stället jag hittills testat; Körunda hotell & konferens i Ösmo mellan Stockholm och Nynäshamn.

Hestravikens natursköna läge

Hestraviken hotell & konferens ligger mitt i tät smålandsskog men samtidigt med öppen utsikt över Algustorpasjön och mot Isabergstoppen (310 möh). Just nedanför hotellet – genom tomten till och med – rinner Nissan, och sammanbinder Alugstorpasjön på ena sidan av herrgården med Vikaresjön på den andra. Byggnaderna på tomten har anor från tidigt 1900-tal och här finns ståtliga trävillor såväl som nyare stugor.

Hestraviken är familjeägt, och det är nu tredje generationen av familjen Hellström som driver hotellet.

Hestraviken värdshus – restaurangen

Middag på Hestraviken

Vi åt en trerättersmiddag med fördrink som del av vårt boendepaket; Aktivt Naturpaket. Maten var riktigt god, och miljön lugn och härlig. Inredningsmässigt så är värdshusets middagsrum fint med klassisk herrgårdsstil och utöver det finns ytterligare rum med fler platser och i ett hörn finns en öppen spis med sköna möbler framför. Småländsk herrgård möter Josef Frank. Samtidigt gör sig inte stället till. Det andas Småland – med det vackra i det enkla, ursprungliga, klassiska och sin bevarade charm.

Maten på Hestraviken har hög ambitionsnivå där lokala och säsongsanpassade råvaror dominerar och maten har svensk prägel med en krydda inspiration från medelhavskost.

Vår trerättersmeny bestod för dagen av

  • Förrätt: tomatsallad på tomater från Varberg med friterad halloumi, jordgubbar, myntayoghurt, picklad rödlök och rostad mandel
  • Varmrätt: Rostlock från Dalsjöfors ihop med rostad palsternackskräm, vitlöksfrästa sockerärtor, ört- och chilismör och rödvinssås, pinjenötter
  • Dessert: Chokladcreme, mango- och ananassalsa, mangosorbet, hallonpannacotta och kokosmaränger

I den svenska försommarvärmen var det läge att ta kaffet på uteplatsen, med utsikt mot Algustorpasjön.

Värt att nämna är att Hestraviken, som är miljöcertiferat av Svanen och uppfyller Svanens hårda miljö- och klimatkrav för hotell, restaurang och konferens, dessutom är del av initiativet Karma, som säkrar att mindre mat slängs. Sånt gillas extra!

Hestravikens lantliga frukostbuffé

Hestravikens lantfrukostbuffé fokuserar på ekologiskt och näringsrikt, har allt man förväntar sig och lite till. Egengjord müsli, hembakt bröd och hemmagjorda hälsoshots ger alltid pluspoäng i min bok. Och goda croissanter, förstås.

Lunch – picknickpaket

Till lunch fick vi, med vårt Aktivt naturpaket, en picknick förberedd av köket. Att äta lunchen utomhus och någonstans i den vackra naturen runt Hestraviken är en given hit, och vi lånade kanoter och åkte ut på sjön. På en egen liten strand lade vi till, öppnade ryggsäcken vi fått med oss och hittade krämig pastasallad med lufttorkad skinka, ost och kex, dryck, frukt och en massa annat gott. Dessutom muffins och kaffe i termos, förstås. Jag uppskattade detta mycket. Maten smakade så bra ute i naturen, och allt var så fint förberett.

I restaurangen serveras annars en wärdshuslunch och på söndagarna dukas en brunchbuffé upp.

Hestraviken hotell – boendet på Hestraviken

Vi bodde i en stuga nära receptionsbyggnaden, som bestod av några rum och kändes helt nybyggd. Eller så var den nyrenoverad inne – för här var inredningen urhärlig och snygg med känsla av naturen. Ljusa träslag, grå sten och dova färger – så fint. Sängen från Carpe Diem var fantastsiskt skön, och det fanns gott om utrymme i rummet. Hade barnen varit med hade de kunnat sova i de extrasängar som vägghyllorna dolde. Att ha direkt utsikt över – och balkong direkt mot – Nissan och smålandsskogen var en härlig bonus.

Jag vet inte exakt hur de olika rumstyperna på Hestraviken är utformade, men då olika typ av boenden har olika pris, så jag kan tänka mig att det skiljer en del mellan kategoriserierna. De delas in i stuga, standard, superior och riverside – och jag tror att vårt toppenbekväma boende tillhörde den sistnämnda kategorin.

Paket på Hestravikens hotell

Det bästa av Hestravikens utbud, när det kombineras med sin vackra och omväxlande omgivande miljö vill säga, erbjuds i Hestravikens bästa paket. Detta är ett urval av dessa;

Aktivt naturpaket – Vi hade aktivt naturpaket under vår vistelse på Hestraviken vilket förutom boende och 3-rätters middag inkluderade lån av den utrustning som kan krävas för att vandra, cykla, köra MTB, paddla kanot eller ro på sjöarna och fiska för att nämna några. Och – att vi fick med oss en så härlig färdigpackad picknicklunch att njuta av i naturen.

Golfpaket – Ett par kilometer bredvid Hestraviken ligger den fina 36-hålsbanan Isabergs GK. Här spelade vi alltid när vi innan barnens ankomst var i Hestra (efter dem har inte tiden funnits i kombination med att vi upptäckt mer av utbudet runt samhället). Hestravikens golfpaket inkluderar middag, övernattning och greenfee (samt bokade speltider).

High Chaparral-paket – Det mest barnfokuserade paketet måste vara det som inkluderar besök på High Chaparral som ligger drygt två mil från Hestraviken.

Kanske är det förresten barn som allra mest uppskattar Hestravikens stora pool? Annars känns Hestraviken mest riktat mot vuxna, även om det finns barnhörna i restaurangen och annat som gör att de känns väldigt välkomna.

Men – paket och aktiviteter i all ära. Det unika med härliga Hestraviken är det som finns runt knuten som som det bara är att gå ut och njuta av. Vacker småländsk miljö med mäktiga skogar, lummiga åar, kulliga berg och stilla sjöar.

Här hittar ni många olika typer av weekendpaket och hotellupplevelser hos Countryside Hotels.

Annat att göra nära Hestraviken

För några veckor sedan skrev jag om ett annat hotell i Countryside Hotels-sammanslutningen; Körunda hotel. Där har hotellet skapat en massa aktiviteter genom sin anläggning i kombination med miljön och Hestraviken är samma sak men precis tvärtom. Här bjuder anläggningen in till det som finns runt omkring. Naturen är en enorm tillgång, och förutom det finns Isaberg Mountain resort med fantastiskt utbud sommar som vinter. Alpin skidåkning (vinter), mountainbikeleder, teknikbana för cykel, äventyrs-golfbana, segwaybana, höghöjdsbana, stor äventyrslekpark, rodelbana, badplats och en massa mer.

Vi fokuserade – förutom vår kanottur (och höghöjdsbana) – på cykling, och hoppade på mountainbikeleden Pink Lady mitt på Hestravikens tomt. Den 8 kilometer långa blå leden runt Algustorpasjön var riktigt bra, och det är såklart kul att kunna börja sin cykling direkt utanför hotellets dörr. Annars kan man förstås helt enkelt hoppa av då man efter ett par kilometer når Isabergs aktivitetscentral och välja bland alla andra leder där. Isaberg är ett mecka för mountainbikecyklisten, oavsett nivå.

Här hittar du ett gäng inlägg jag skrivit mer om Isaberg, och i det här inlägget om Isaberg Mountain resort har jag skrivit lite närmare om anläggningens utbud och aktiviteter.

Hitta till Hestraviken – transport och avstånd

  • Hestra, Isaberg och Hestraviken ligger ungefär 6 mil söder om Jönköping.
  • Det är gratis parkering och finns även laddstationer för elbil.
  • Vill du inte ha egen bil så kan du åka med tåg till Hestra (3 km bort, längs sträckan mellan Kalmar och Göteborg), flyg till Jönköping (60 km) eller Göteborg (100 km).

Inlägget om Hestraviken Hotell & Restaurang är del av ett längre samarbete med Countryside Hotels. Upplevelser, tankar, ord och bilder är mina egna.