Magnus & friends surfa surf Portugal

Mitt 2022

Med tanke på hur sällan denna fina lilla blogg, som rymmer så många tankar och händelser från så många år (och med det är en skatt för min egen del) uppdateras nuförtiden så är det kanske inte så konstigt att en tillbakablick för ett år kommer så sent som 10 dagar in på det nya året. Egentligen är jag kanske redo att direkt hoppa in på 2023, ta mig an nya dagar och chanser, men dagarna som gått, ändå. De är så många och så fina, och för inte minst min egen del värda att boxa ihop i en tidskapsel. Inte minst ett viktigt år som 2022; året då livet postpandemi äntligen fick återvända, och således också bjuda på fina stunder ”i det lilla” med riktigt umgänge, och för mig och min familjs del också äntligen riktiga resor igen. I det större, i Sverige och världen, var det däremot desto tuffare. Krig i Europa, energikris och inflation, valresultat som ger främlingsfientligt inflytande i maktkorridorerna och nej men ska jag fortsätta? 2022, ångesten året bjöd på…. Men.. om vi släpper det för en stund. Ljusglimtar, livsnjutare, skapandet av dagar att minnas. Jag fokuserar på det!

Så, vi börjar med månad för månad – en tillbakablick 2022.

Januari

vaknade vi nyårsdagen i Åre, och åkte några dagar senare hem till Nacka och vardagen. Skridskor på vår Långsjön hemma, norrsken över huset, och årets restaurangupplevelse; Etoile. Men ärligt – hur sjukt bra? Fullkomligt golvades av denna kväll och kan inte ge någon restaurang jag upplevt samma rekommendation (förutom Frantzén men då är prisnivån ännu ett snäpp högre) . Amazing!
Golvades direkt efter denna kväll gjorde vi även av covid. En vuxen, en till vuxen, ett barn, ett till barn – och karantän på karantän på karantän i slutet av månaden och början på nästa. Covidvarianten omikron – story of 2022 januari och februari, när det blev värre innan det kunde bli bättre.

Februari

…inleddes även den i Åre, så snart covidkarantänen var över – men av tjejresan återstod av samma anledning bara 4 tjejer av planerade 8.

Och så fyllde jag 45! Firade med skaldjursbuffé och champagnebonanza hemma i Nacka med ett gäng fina vänninor och på mysiga Thaiboat med familjen – absolut mysig inramning och tips för en familjemiddag av speciellare slag. Med Annika bodde jag en natt på Lydmar hotell i centrala Stockholm. Dit har jag sedan återvänt flera gånger – av många härliga hotell i Stockholm håller jag Lydmar högst i topp.

Mars

…kom och med det sportlov, och resesuget var enormt. Restriktionerna i Sverige släppta sedan några veckor – äntligen! – och kanske kunde man resa igen? Med kort varsel – absolut kortast någonsin – tog vi beslutet, och fullvaccinerade och med PCR-test med grönt ljus för hela familjen så kom vi iväg; Zanzibar! Ön jag drömt om så länge välkomnade oss för första ”långa” familjeresan på flera år och som den gjorde det. Kvalitet i familjetid och destination – älskade varje sekund.

I slutet av månaden stod Steam hotell utanför Västerås värd för en workation, och jag kan bara instämma i hyllningarna detta hotell fått sedan det öppnade för 5 år sedan. Det är en upplevelse som en destination i sig. Åre bjöd på en marshelg i för årstiden risigt väder och en 40-årsfest av festligare slag.

April

…och påsk i Åre däremot – då levererade vädret. Vi njöt i en solig vintervärld med femton plusgrader – ljuvligare inramning har jag aldrig tidigare upplevt. Och som jag älskar att ha stort umgänge i byn, för oss alla. Jag valde att avsluta ett jobbuppdrag, och gjorde mig redo för att kanske först efter sommaren leta mig mot ett nytt.

Maj

….och sommarvärme möttes i Göteborg, där Göteborgsoperan levererade Hellströmstrofer och hotell Pigalle bjöd hotellnjutning. Min bloggvän Linda (Resa medvetet) släppte en bok om hållbart resande som är helt fantastisk; Resenärens makt, och vi poddade på temat. Köp boken här och lyssna på Att resa-podden om Att resa med makt att påverka här.

I början av året satte jag en intention att göra mer saker med barnen var och en – och för Mejas del så siktade jag på Legoland. Till min stora lycka ville också Max följa med och vi tre hade så fantastiska dagar med Legoland och Lalandia under en lugn vardag när skolan hemma hade planeringsstängt. Till priset av en lyxweekend – herregud vad är grejen med barndestinationer och aktiviteter? – njöt vi av maxade legoupplevelser och heldagsbad där jag bestämde mig för att säga Ja till allt vilket innebar att åka massor av vattenrutschbanor och (tyvärr) bjuda yngsta på en del trauman. Mest värt? Jag hade en känsla att ett av barnen är på väg mot tonår, snabbt. Kommer därför extra mycket aldrig glömma dessa dagar och att för en stund känna två barns händer i mina.

Juni

…bjöd på medelhav och Port de Soller toppat av boende på mitt favorithotell i världen Bikini Island & Mountain hotel med två härliga kompispar – oh the Joy!
Vid det här laget hade jag också börjat ett nytt heltidsuppdrag – så det kan gå.

Midsommar, utomhuspadel, hemmaodlingar och fotbollscup – nej men årets bästa tid ändå?

Juli

…och sommarsemestermånad, som huvudsakligen spenderades i Portugal där Magnus & Friends försökte lära oss tygla surfbrädor och vi efter en vecka bland vågorna upplevde Cascais, Sesimbra och Lissabon.

Och Sverige! Mitt Dalarna, och pappa som fyllde 75 <3

Augusti

och Åre där höghöjdsbanan Rypetoppen toppade veckan (i för Max hög konkurrens med nya skateparken), fotbollscup med utsikt över Bråviken – och ett premiärbesök vid vackra vindskyddet Marmorbruket, förstaklass-start för Meja och Göteborg med vännerna; ah vilken helg! Håkan Hellström på Ullevi och barfotadans i timtal på klippor vid Surfviken kommer jag minnas för alltid.

September

…var skön vardag – jag älskar att landa hemma i september! En restaurangupplevelse värd att nämna är Främmat, som i kategorin ”bättre kvarterskrog med grym mat till prisvärd nivå” seglat upp till min absoluta topp i konkurrens med ställen som Nook och lilla Ego.

Oktober

…bjöd på en resturangupplevelse i högsta lyxklass; Aloë som jag haft siktet på i flera år. Fantastiskt, givetvis – men inte utifrån mina enormt höga förväntningar så har man dom pengarna att lägga på en middag extra allt så rekommenderar jag ändå Frantzén eller Etoile i kategorin. Aloë hamnar ihop med Aira först strax därefter.

Åre på hösten var åter igen leverans deluxe! Denna gång toppade vi Åredagarna med att bo en natt på charmiga Lyckans läger – två små timmerstugor vid Lilla Offsjön i Edsåsdalen. Ingen värme och inget rinnande vatten, men kärlek rakt igenom.
(PS. Kan absolut inte välja bilder – måste blogga om detta?)

Oktobers höjdare var en weekend i Paris med min fina fjortis. Att hon ville åka med mig och uppleva Paris är det jag under 2022 känner kanske mest tacksamhet för av allt. Vi fick upplevelser, kvalitetstid ihop och jag kom hem fullproppad med insikter och en boostad mor-dotterrelation. Dess värde kan inte mätas i pengar, men nog hade jag betydligt mindre sådana när jag kom hem än när vi åkte, det ska erkännas.

Och Max fick uppleva sitt lag Manchester United på plats i England.

November

…innefattade en festlig tjejhelg i Stockholm, halloweenfestligheter, jobb med energiåtgång i massor – var tog månaden vägen? – snöoväder och längtan efter december och lugnare tider. Det är en väldig tur att november bjuder på rolig barn- och ungdomsidrott – och på sätt och vis sjukt att jag kan göra en hel årstillbakablick utan att nämna det; läktarna och sidolinjen där livet händer <3!

December

…var välkommen och besök på mysiga Winter Wonderland på Gröna lund stack ut i Stockholmslivet – nu är det över för i år men till kommande år rekommenderar jag alla att gå för denna boost i vintermagi.

Men sen; fokus Åre. I år gavs utrymme till en kompishelg för att välkomna skidsäsongen och jag fick en festlig öppningshelg, och efter kort mellanlandning hemma med min första halo i Nackatappning och storfamiljsjulfirande åkte vi tillbaka och avslutade årets sista två veckor i min favoritby i världen.

2022 alltså – det saknades inte upplevelser och skapat livsnjut, men världsligt läge är en våt filt och jag är glad att lägga året bakom mig. Men, jag gör det så mycket rikare. Tack livet för ännu ett ljuvligt år, med stolthet regisserat av mig själv!