ÄNTLIGEN – Bye bye mollusker!

På finkrogar är mollusker underbara vattendjur som serveras, som ostron, musslor och sånt. I barnvärlden är det däremot satans otyg, helvetesprickar.

Jag tror Stella var runt 9 månader när vi först såg en liten prick på hennes rygg, just vid blöjkanten. Den hade blött lite, vilket nog var för att den blivit lite skavd på, så läkaren var lite fundersam i vad det var. Det var vår BVC-sköterska Lisbeth som självsäkert sa ”nä, det där är inget att oroa sig för. Det är en mollusk!”.

Hon hade rätt. Vid året plopppade någon mer mollusk upp, och sedan dess har Stella haft uppskattningsvis ett 20-tal mollusker på överkroppen, främst på ena halvan av ryggen. Det har sett ut lite som vårtor, som upphöjda prickar rent i skinn liksom. Hon har inte alls besvärats av dem, men jobbigt har jag tyckt att det varit när andra barn undrat vad det är och tittat nyfiket t.ex vid poolen i Thailand.

Det är lite svårt att hitta bra info om mollusker, men det är något barn kan få (och även vuxna, även om det är mkt ovanligt) och som är ett virus i huden som är besläktat med vårtor. Många barn har det, och man vet aldrig vad de fått det ifrån – det smittar, men samtidigt kan man inte riktigt hindra det – för det går inte att låsa in ett barn i ett par år liksom, och de är helt ofarliga. Vad Stella har fått det från är oklart, den kan vara någon pool någonstans, jag vet inte. Eller så har de bara läggning för det. Kusin A hade också när han var liten.

Det finns inga vedertagna sätt att bli av med dem, även om en del kräver rekommenderas. Vi har testat de flesta utan resultat.

Får typ en månad sedan började en första mollusk bli stor och varfylld, som en stor finne typ… och sedan blev det lika för flera. Vissa sprack, vissa var jag elak och klämde (gjorde ont snabbt men blev också snabbt bättre…) och sedan började de torka ut. Vissa torkade ut på en gång.

Nu, en månad senare ser alla mollusker ut att vara på tillbakagång, och kvar är bara små torra prickar som nog snart försvinner.

Helt underbart, och inte en dag för tidigt! Men det tog nästan 1½ år. Lång tid…