6. Mål med träningen

30 dagars hälsolista – 6. Mål med träningen

Mål är en knep grej i träningssammanhang. Det funkar för de som verkligen har vinnarskalle. För övriga tror jag att målet måste vara att ha roligt. As simple as that. Allt annat tröttnar man (dvs gemene man) på. Jag minns att en kompis frågade en gång, typ ”bör jag köra två pass X eller ett pass X och ett X för att få så bra fettförbränning som möjligt?”. Denna vän hade lite svårt med motivationen mellan varven, men var nu i en period av hög ambition igen… denna gång skulle det ske liksom.

Min enda tanke kring detta är att det inte spelar någon som helst roll, utan har man mål på två gånger per vecka så ska man då ta två pass som känns roliga, oavsett om två pass ”X” vore bättre. För med två tvingade pass tröttnar man och då är man snabbt nere på noll pass igen. Förstår ni hur jag menar? Så för gemene man är det snarare antalet pass som är viktiga. Att nå regelbundenhet.

Mitt mål med träning är god hälsa och välbefinnande. Jag vill ha balans i kropp och själ. Så mitt mål är att träna tillräckligt för att må bra, och för att ha en stark och välmående kropp. För min del når jag det genom variation och träningsglädje, och detta är anledningen till att jag friskt blandar innebandy med löpning och olika pass på SATS.
Likaså vill jag inte lägga antalet pass för högt, även om jag skulle klara det om jag verkligen bestämde mig. För skulle jag ha mål på 5-6 pass per vecka vore det inte längre klokt, utan gå ut över min familj och bli ett hjärnspöke snarare än ett mål för mig själv och mitt välbefinnande. Därför är mål på 3-4 ggr per vecka mer lagom för mig.
På Funbeat har jag kvantitativa mål, och de heter just 3 gånger i veckan och 1000 minuter i månaden.

Det enda mer kvalitativa målet jag har är lopp som typ tjejmilen. Måltid anpassar jag efter förutsättningar. I år kommer målet vara ganska lugnt för mig, och då satsar jag på under 55 minuter. Det är ett lagom mål för att få lite press på att springa regelbundet under hela sommaren. Och sådana mål är roliga!