Max och maten

Det är något av mitt huvudbryderi för tillfället (ja jag är mammaledig, sa jag det? 🙂 )

Problemet är nämligen att helt plötsligt har Max börjat vakna klockan 02 varje natt och vilja ha mat. För den som hängt med här så vet man att han i flera veckor sov hela nätter, typ 12-13 timmar utan mat. Sen gick han tillbaks till mat vid 05 och nu vaknar han alltså 02. Jag vägrar. Försöker söva om honom (för mat 02 ger nytt uppvak typ 06 och då är det svårt att söva om – och 06 sysslar vi inte med), överraskande envist faktiskt. Lyckas ofta till typ 03 (fast jag själv somnar såklart inte om på den tiden), med 1-10 napp-isättningar och ramsningar. Sen kapitulerar jag och ammar.

Så vill vi inte hålla på. Nej nej.

När Max sov hela nätter så åt han ingen mat förutom amning, och avslutade kvällen med en portion gröt.
Numera äter han nästan en hel burk till lunch (en lunch jag senaste dagarna senarelagt för att försöka skjuta fram uppvaket) och två portioner (!) gröt på kvällen. Ibland kompletterar jag med någon annan mellis också.
Så det är ju helt sjukt att han är hungrigare! Eller rättare sagt, jag köper inte att det absolut är hungrigare han är.

Såhär ser hans dag ut:
03 – Ammas.
07 – Vaknar. Ammas
08.30 – Lite frukost (banan, turkisk yoghurt, små brödbitar)
09-10 Sover
10.30 – Ammas
12-13 – Sover
13 – Ammas
14.30 – Lunch, en portion, fruktdessert
15-16 – Sover
17 – Ammas
18.45 – Gröt, två portioner
19 – Somnar för natten

What to do? Varför vaknar han? Någon som har något klokt att säga om maten, jag minns inte alls hur mycket Stella åt den här tiden.
Sen ska tilläggas att när han ammas så finns det resurser, inga problem där. Han ammas gärna, äter om han är hungrig, men är totalt ointresserad om han inte är hungrig.
Jag ammar gärna på för jag tycker det är så bra och smidigt, och han är ju ändå bara 7,5 månad.
Vad gör ni annorlunda, eller hur skulle ni göra annorlunda? Både lunch och middag kanske..? Ska det verkligen vara nödvändigt när han är så liten..?

  1. Jag tänkte tanken att han kanske ändå behöver lite lunch däremellan, men jag är ju lite mer inne på spåret att han kanske tankar extra trygghet och närhet på natten pga åldern? Han närmar sig ju den klassiskt tuffa separationsfasen vid 8 månader och då minns iaf jag att Alfred ville amma oftare. Bara några tankar men jag tycker det låter som han är en superduktig ätare! Roligt! Heja Max 🙂 . Kramar och styrka till dig!

    1. Ja, kanske lite trygghet eller bara försäkra sig om att vi kommer. Fast jag vet inte, han är så himla ”självständig” när han sover, både när han ska somna (läggs alltid ner helt vaken) och när han sover (vill sova själv). Så skulle vi ta över honom till oss så skulle han garanterat ha svårare att somna om.
      Vi ska testa att söva om i några nätter nu,och som vanligt får H göra det så att han inte vet att amning är ett alternativ.
      Kram vännen!

  2. Förresten vet jag ju vad AW tycker om trygghet och att den fås i egna sängen men närheten, nej jag köper ju inte riktigt hennes argument rakt av 😉 .

  3. Mina erfarenheter med barn som ätit som hästar och sovit som krattor så har jag dragit slutsatsen att mycket mat och bra sömn inte behöver vara lika med. Tror mer på nya sömnmönster att han kommer upp till lätt sömn oftare eller vill ha närhet. Hmm…sammanfattningsvis har jag inga råd alls 😉 Lycka till hur ni än gör!

    1. Det känns ju jätteskönt att höra! (Skämt åsido, för så många gånger jag lidit med er!!)
      Sömnmönster är det nog… Så nu har vi lite småjobb att bryta det mönstret helt enkelt. H har kört på inatt och sövt om honom och det gick bra, så ingen mat förrän 8, så nog klarar han sig egentligne.

  4. Malte hade sin värsta sömnperiod någonsin när han var runt 8 månader. Vaknade ofta vid 5 och var otröstlig.. Vi fick ofta ge upp vid 6 och gå upp med honom. Ingen höjdare. (det hade inget med mat att göra, han åt hur bra som helst). Förstår att det känns knäckande att gå tillbaka till nattammande! Tyvärr har jag inget bra råd att komma med.. Svårt när de inte kan sövas om mitt i natten.
    För oss varade den här perioden i ca 3 veckor, sedan blev det bättre automatiskt och han sov längre på morgonen. Max kommer säkert hitta tillbaka till bra sovande efter denna ”period”!

    1. Vi hoppas det är en fas bara. 🙂
      Inatt (fredag-lördag) så körde H på faktiskt, och då klarade han sig utan mat men med de sedvanliga uppvaken. Så det har nog inte med maten att göra!

  5. Tror också att det är någon 8-månaders fnurra.. fast det är ju ändå värt att prova med mer mat 🙂 Får han så att han verkligen inte vill ha mer? Tänker bara på Elis som lätt kunde klämma två burkar mat och en banan på det, hehe.. Matvrak?

    Kanske prova att amma lite efter lunchen också för att vara helt säker på att det inte går ner något mer alls!

    Och så hade jag nog försökt att styra lite så att det blir 3-4 timmar mellan alla måltider. Nu är det lite kort mellan vissa, om det nu är så att han äter ordentligt och inte bara tar sig en liten törstsläckare när han ammas såklart. Men.. om det är det som är problemet är ju svårt att säga 😛

    1. Lite svårt att säga om han äter ordentligt när han ammas eller ej… ofta inte tror jag. Ska försöka sprida målen lite mer.
      Och njae…han kanske kan äta mer mat också, det gapas på. Så jag kan nog klämma på med mer.
      Tack för tipsen!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *