Köttbaren

Under vår barnvaktsintensiva helg hade vi en utekväll på tu man hand. Efter träning och pub med jobbet i fredags gick jag och H till Melkers nyaste Stockholmsrestaurang Köttbaren. Som hörs på namnet är de mesta av rätterna kött, och det är ingen bordsreservering möjlig eftersom det är mer som en bar där man kan äta om andan faller på. Om än med god mat, kvalitet som alltid när Melker Andersson gör något. Givetvis är hela stället ett väl genomarbetat koncept, vilket jag verkligen gillar. Så köttbaren är verkligen inredd i köttanda, servisen har slaktarrockar på sig, det hänger djur i taken och allt är rustikt. Industrilamporna som kan kännas uttjatade i restauranginredning är de rejälaste och coolaste jag sett i sammanhanget, med rejäla kättingar och bankad plåt. Gotta love it. 

Och maten är riktigt billig! Vi käkade oxribs som var toppenbra. Ingen gigantisk portion, men väl mättande (efter inledande snacksen på kontoret innan) och supergott för 145:-. Till det en delad flaska husets röda för runt 350:-.

Det enda som var lite sämre var just det där med bordsbokningen. Jag kan absolut ta det där med att man inte kan boka bord utan att man ska kunna bara slinka in och hoppas på det bästa, eller vara redo att vänta den tid det tar. Men det var inte bara så, utan man skrev inte ens upp sig på en lista där och inväntade bord. Det var fri sittning och således huggsexa efter borden. Det innebär ju också att man inte njuter av en fördrink i baren innan man fått bord, utan att man står på tå och inte riktigt vågar fastna i något mer intensivt samtal för att man då kan råka missa ”sina” platser. För många är det som står och spejar efter bord.

Fast, vi visste det innan och var beredda på det. Att komma strax efter 8 en fredagskväll nära löning är ju inte den enklaste tidpunkten… Så vi var nöjda med att lyckas få plats efter knappa 45 minuter.

Lätt att vi kommer tillbaks till Köttbaren, det kan jag lova. Ett ställe som trots sin betydligt mindre storlek garanterat kommer bli lika välkänt i stan som Kungsholmen och Grill m fl, och som kommer locka samma klientel (ja, många tjejer också trots genomgående kött på menyn). Det ligger för övrigt granne med det sista, dvs på Tegnergatan i korsningen Drottninggatan.