Mapp! Mappen!

När Max (och Stella för den delen) var små vågade jag ibland erkänna att jag verkligen helst såg att de inte började med napp. Stella var inte intresserad, alls. Max var det. Runt om oss kändes det som att alla propagerade stenhårt för.  Så smidigt!, liksom.

Mina argument gick inte hem, alls. ”Att sluta är jobbigt i ett par dagar”, sa man. Det jag sällan vågade säga (kanske för att deras barn var i den åldern…) var att det inte var problemet. Problemet är barnen som gnäller efter nappen varje vaken sekund (som de inte har jätteroligt). Många gånger om dagen, från det att de lär sig prata tills de slutar för gott. I flera år. H.e.r.r.e.g.u.d vad jobbigt.

Barn utan napp saknar inget. De gnäller när de har något att gnälla för. Visserligen kan de inte heller tröstas med napp, men vad sjutton är napp för tröst egentligen? En riktigt dålig, skulle jag säga.

Som sagt, Max visade älska sig nappen redan tidigt. Den fick honom att komma till ro, och maken till lättsövt barn har jag aldrig varit med om. Och hur mycket jag än kan tycka emot saker så strävar jag ändå i mitt föräldraskap om att låta barnen välja själva, visa vad de tycker. Han ville ha napp. Väldigt mycket. Punkt.

Så det fick han.

Nu är han 19 månader och talet har exploderat. Han pratar, helt, konstant. Och på något sätt, lite samtidigt, hans medvetna längtan efter nappen.
Hur många gånger vi hört ”Mapp! Mappen! Mamma, Mass (Max) mapp!” den här helgen? H.e.r.r.e.g.u.d – igen. Jag är redo för hispan.

Samtal hemma igår eftermiddag:
Jag: Henke, det här är helt sjukt, han MÅSTE sluta ha nappen hela tiden!
Henke: Jag håller med, jag fattar inte att han har sånt behov. Det har han ju inte, egentligen.
Jag: Vi måste ta tag i det. Nu kör vi, på riktigt. Vi måste vara tydliga och bestämda.
Max: Maaaaaapppen! Maaaaapp! Vill ha maaaapppen! (sagt på griningaste, gnälligaste sättet ni kan tänka er)
Henke: Ska vi börja på måndag?
Jag: JA!

Noteras bör att han inte har nappen lika mycket på vardagarna. På förskolan har han andra rutiner.. (illa, visst?). Han får ha den när han sitter i vagnen och när han ska sova, möjligtvis när han behöver varva ner sista stunden på dagen. Han har den inte hela nätterna utan sover bra utan, och vi går aldrig upp och ger honom den utan vaknar han till och saknar letar han själv på den.

Iallafall.

Han är bara knappt två så det är klart att han inte behöver sluta än när han inte kan förstå det själv. Men från och med imorgon är det vi som tar tag i det mer medvetet. Bara vid sömn. Och när han sitter i vagnen/bilen. Punkt.
Triggern till det är enkel, vi har målbilden klar för oss. Vår mentala hälsa.

Håll tummarna för oss. Och skänk oss styrka att stå emot…

  1. Haha, ja de där förbaskade napparna!!
    T hade aldrig napp; han hittade tummen istället. Vi var jätteoroliga för hur avvänjningen skulle gå, men det löste han själv genom att klämma tummen när han var 1 år. Då gjorde det ont att suga på den, och han slutade.
    C var helt besatt av nappar, och vi orkade inte riktigt ta tag i det där. Sedan i maj när jag var ute på Vindö själv, passade F på att samla ihop alla nappar och gömma dem. Första natten var tydligen vidrig, men sedan hade C gillat läget.
    Dvs fram tills IGÅR! Han hittade en kvarglömd napp bakom vår säng (note-to-self: dammsug bakom sängen lite oftare, va?), och den i kombo med feber var ju som gjort att gå åt skogen. Nu vägrar han släppa nappen ur sikte. SUCK! Så, kommer ni på något bra knep, dela gärna med er!!

  2. Just de där gnällkrigen gör mig överlycklig att vi kört stenhårt från tidig ålder på att napp har man när man sover eller är riktigt ledsen.
    Kör hårt! Ni fixar ju det där, ni är ju bäst (som Stella skulle säga)!

  3. Hur har det gått med mappen? Jag tänkte på det där också när Ines föddes, och vi körde länge utan problem på: bara napp när man sover. Men nu har vi visst glömt bort det. Tack för påminnelsen. Kommer ihåg med nappfetischisten storasystern att det kom just där runt två år. Kärleken till den där.

    1. Jo men rätt okej – han har glömt det rätt mycket. Men så är utmaningen på helgerna också… Vi får se. Men på nåt sätt har det känts hårt (och inte helt nödvändigt) att vara hårda innan han fattat innebörden av orden ”bara sova” (även om de såklart fattar tidigare också om man är helt konsekvent). Nu förstår han och då kan vi faktiskt också vara mer bestämda. Vi får se. Det där tjatet och besattheten orkar jag då INTE med!

  4. Låter som mina ord. Det är det där konstanta gnället och att den alltid ska med. Vi begränsade nappen för storasyster redan från början. När lillasyster kom ett år senare så blev det napp för henne också. Lillasyster hade napp i munnen konstant (gnällbebis) fram till 11 månader då jag testade att ta nappen och det var ingen skillnad (somnade och vara gladare om dagarna utan napp.) Anledningen att jag tog lillasyster var att storasyster snart två hade blivit besatt av nappen och skulle ha den överallt. 1 december fyllde hon två och smidigt nog kom julen därefter. Vi pratade mycket om tomten och tomtebebisarna som behövde nappar. Så en kväll hade tomten kommit och tagit napparna till sina bebisar. Svårt att somna första kvällen och sen var det ingen skillnad förutom att hon vägrade sova middag i sin säng de dagar hon var hemma (hon somnade till en film istället). En vän hakade på detta och även hennes tvååring slutade den veckan (och han hade alltid nappen i munnen).

    Vad vill jag säga med detta. Det är inte hemskt att ta nappen från en tvååring (vilket många verkar tycka). Men alla barn är olika! Fin blogg. KRam

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *