Reseinspo: Kolmården – Nordens största djurpark

Vi har så smått börjat planera sommaren och övriga helger under våra varmare månader, och några ställen som lockar mer än andra funderar vi specifikt på. Bland annat börjar det bli hög tid att för första gången åka till Kolmården som faktiskt är Nordens största djurpark och där det finns många djur som annars är väldigt svårtillgängliga. Barnen älskar djur, och skulle nog älska Kolmården som bara ligger ett par timmar med bil söder om Stockholm, så tillbringar du tid i Stockholm, varför inte hyra en bil i Stockholm och planera in en tur till Kolmårdens djurpark?

Den fantastiska upplevelsen finns endast ett par timmar söderut på E4:an. Med hyrbil från Stockholm är det enkelt att hitta till Kolmårdens djurpark då det är väl skyltat dit, och behöver man handla något så ligger Norrköping cirka tre mil från parken.

Kolmårdens djurpark är uppdelad i olika delar, allt för att försöka ge djuren en så naturtrogen omgivning som möjligt. I Marine World kan du beskåda djur som lever i vattnet, här finns mycket att se, och missa inte den fantastiska delfinshowen. Kolmårdens delfinshow är världskänd, och bjuder verkligen på underhållning i världsklass. Parken är väldigt stor, så det är viktigt att utrusta sig med en parkkarta så fort man anländer. För den som vill stanna lite längre än bara en dag, finns det gott om logi och andra roliga aktiviteter som räcker en hel weekend.

IMG_1099
Den enda delfinshow jag annars sett är på Ocean Park i Hong Kong, där vi var vintern 2011. Fast så långt behöver man uppenbarligen inte åka för att se delfiner. 🙂 

I safaridelen besöker man djuren på deras villkor. Här upplever man djuren ovanifrån, tryggt hängandes i en linbana, och med utsikt över hela området samtidigt. Safaridelen bjuder bland annat på majestätiska lejon, bara möjligheten att kunna se savannens konung i sin naturliga miljö lär göra det värt hela resan. Apariumet bjuder på liv och full fart, och är sällan tyst. Där kan du träffa på gorillor, schimpanser, lemurer och andra livliga krabater. Kolmården är den enda parken i Sverige där du kan träffa de sällsynta och utrotningshotade gorillorna. En chans till ett unikt möte!

Beger du dig vidare till parkens Kolosseum får du träffa de riktigt stora djuren. Det är en hyfsat mäktig känsla att stå öga mot öga med elefanter och noshörningar. Minst sagt en chans man inte får så ofta. Tittar man riktigt noga, så kan man se att det inte enbart är stora djur som bor där. Även de små och sluga surikaterna har sitt hem där, en riktig kontrast till de stora och massiva djuren. I avdelningen Asien kan du se riktigt sagolika djur. Där bor nämligen de sällsynta och mystiska snöleoparderna och den röda pandan – två väldigt spännande djur, som vanligtvis i naturen bor på väldigt avlägsna och svårtillgängliga platser. Detta blir ännu en möjlighet till att få se en del av naturens under på nära håll.

IMG_7874

Bland elefanter på Sri Lanka och elefantdagiset Pinnawela Elephant Orphenage i december 2013. Stella passar på att mata en elefant. Djurvännen.

För de allra minsta rekommenderas ett besök i Bamses värld. Där kan barnen tillbringa tid ihop med många folkkära figurer. Varför inte titta in i Lille-skutts stubbe? Eller hjälpa Skalman att bygga ihop någon av sina spännande uppfinningar? Och har man tur kanske Bamse själv dyker upp och ger lyckliga barn en riktig bamsekram.

Under vintern har Kolmården inte öppet för beskådning av djuren. Dock kan ett besök dit ändå rekommenderas för att tillbringa lite tid på Vildmarkshotellet, som även det erbjuder många spännande upplevelser.

IMG_1606
Mata dvärgkängurus på Nya Zeeland.

OBS! Detta inlägg är sponsrat.

Följ mig!

Mer läsning...
Längtan efter snö och vintersäsong – Åre, Österrike, Idre och mer…