Höstens populäraste weekendstäder

Ticket har sammanställt en topplista över höstens mest bokade storstäder 2014* och den innehåller nästan genomgående städer som känns igen. Som sagt så älskar jag storstadsweekends och jag ger er listan från Ticket nedan ihop med några korta reflektioner och tips på varje ställe.

Och förresten – om suget att åka växer så bör du ju givetvis gå in hos mig och tävla om 1000:- presentkort på en weekendresa. Tävlingen är öppen till söndag kväll! Här hittar du länken till tävlingen.

1. London (1)
Att London år efter år ligger högt är inte konstigt. Det är nära, det är billigt att ta sig dit och London har något för alla smaker oavsett årstid. Jag vill slå ett slag extra för mysiga Notting Hill, och så vill jag tipsa om Towis 12 tips till London. Själv fick jag mersmak efter min möhippehelg där i Augusti och en anekdot är annars att London var Stellas första utlandssemester.

IMG_4405.JPG

2. New York (2)
Såklart! New York borde vara etta men förlorar förmodligen på mållinjen på grund av att det är lite längre resa och att den totala reskassan blir högre hur billiga flyg man än hittar. New York är min favoritstad i världen, som jag besökt många gånger och bodde i tre månader som höggravid med Stella. Om du inte varit där – Åk! Läs mer i kategorin New York.New York i oktober 2010 – just före de mesta höstfärgerna kom och sex månader gravid med Max.

3. Barcelona (4)
Jag fullkomligt älskar Barcelona! Det är en stad jag testat såväl med tjejkompisar och mamma som förälskat par (som kidnappad 30-åring) och som familj – och i alla konstellationer levererar den totalt. Jag tipsar om att bo i El Born för att ha nära strand såväl som stad och restauranger och känsla runt knuten. Och se en match på Nou Camp – det är en upplevelse!

4. Paris (3)
Paris är ungefär så magiskt som man föreställer sig, och verkligen… franskt. Det börjar närma sig 10 år sedan jag var där för första och hittills enda gången och nog börjar det bli dags igen. Ljuvliga Montmarte, goda musslor och vackra monument… Och då tänker jag göra cykel-sightseeing som Rosita!

IMGP1981

5. Istanbul (ny)
Istanbul är staden som tagit sig in som nykomling på listan och det förstår jag verkligen. Mötet mellan öst och väst är så otroligt häftigt i denna världsstad. Jag älskade det vi upplevde när vi var där för snart ett år sedan och vill verkligen tillbaka snart – men då under försommar när dofterna från de rostade kastanjerna blandar sig med de från en blommande stad. Och gärna utan barn förresten – det finns en och annan takbar att utforska. Missa inte te i Gülhane park – det är magiskt!

20131213-173734.jpg

6. Berlin (5)
Berlin beskrivs ofta som Europas svar på New York och visst är det en ovanligt urban Europeisk storstad med oräkneliga otroligt häftiga ställen där toppmodernt möter historiskt med känsla. Är du där för första gången så bör du bocka av alla monument. Men kommer tillbaka gör du för hänget – restaurangerna, känslan och barerna inte minst i gamla Öst.


7. Lissabon (8)
Den enda staden på listan jag aldrig varit i. Faktiskt är inte Portugal ett av de 38 länder jag har på Besökt-listan. Ni förstår väl vad det betyder? 1) När kan jag åka? 2) Vad tipsar ni om?

8. Rom (6)
Rom kan vara en av Europas – eller till och med världens – mäktigaste städer. Det är förstås historien som gör det, och de urhistoriska monument som helt naturligt är blandat med den övriga italienska arkitekturen och känslan. Ta på bekväma skor och gå, bara gå. Miltals utan tvekan – men förstås med stopp på första bästa trattoria/osteria för en caprese och ett glas rött. Ah!

Mega Cam

9. Prag (7)
Prag är både vackert och charmigt, och mat såväl som öl är billigt. Ge dig iväg något kvarter iväg från de absoluta turiststråken (läs: runt torget med den astronomiska klockan) innan du handlar något att äta eller dricka dock – det kan skilja från 10 till 60 kronor för en öl beroende på var du köper den.

????????

10. Köpenhamn (ny)
Den andra nykomlingen på listan är Köpenhamn. Det är helt rätt att denna danska pärla är så välbesökt av svenskarna, för det är staden som har det mesta. Grymma restauranger och barer, bra shopping med många designers, vackra byggnader och en väldigt sydeuropeisk känsla. Jag älskar Köpenhamn, och återkommer gärna varje sommar. Minst.

* Avser bokningar av storstadsresor gjorda fram till och med 1 september med avresa mellan den 15 augusti till den 30 november 2014. Förra årets placering anges inom parantes.