Pajdeg på kikärtor (och en fin fyllning med lax)

Det här inlägget får många läsare – kul, för denna pajdeg är fortfarande den jag gör allra oftast! För att läsa fler recept tipsar jag om kategorin Mat & recept.


Det var länge sedan nu jag först läste om pajdeg på kikärtor. Det lät ju intressant, för paj är gott värre men pajdeg är väl kanske inte det allra bästa man kan stoppa i sig. Jag är väl ingen direkt rabiat motståndare mot vetemjöl och smör, det kan vara gott i rätt kombination… Men då föredrar jag den kombinationen i kakor och tar ett aktivt val, istället för att gömma mängder av varan i en pajdeg som egentligen varken gör från eller till.

Pajdeg på kikärtor

När vi så skulle stå för lite pajer till första kvällen i Vemdalen så bestämde jag mig för att testa kikärtspajdegen första gången. Oj! Jag är verkligen imponerad och kommer göra denna pajdeg till The Pajdeg här hemma. Den blev god (tänk hummus men lite mildare smak) och dessutom väldigt lätt och kladdfri att göra, och smidig och enkel att jobba med. Alla rätt!

För en pajdeg för 4-6 personer behöver du:

3 dl kokta kikärtor (dvs köp en konservburk eller ett tetrapak med kikärtor – de är färdigkokta)
2 msk olivolja/kokosolja/smör (jag körde kokosolja – finfint!)
3 msk mandelmjöl (eller annat mjöl)
några nypor salt

Gör såhär:

Mixa ihop alla ingredienser ovan med en stavmixer. Tryck ut degen i en pajform, nagga lätt med en gaffel. Har man tid kan man ställa in den i kylskåpet en stund (10-30 min).
Förgrödda pajskalet på 200 grader i ca 20 minuter.

Sedan har du i din fyllning och gräddar till perfektion. Topp!

Fyllning med lax, dill, fetaost och keso

Just i Vemdalen testade jag en fyllning med lax, dill, fetaost och keso som jag hittade hos Sofies Wellness. Supergod men inte i toppen av min paj-lista, utan allra mest tar jag med mig degen. Fast, man gillar ju sånt som smakar gott och gör gott, och det gör helt klart denna färgglada fyllning.

2 laxfiléer (ca 280 g)
5 dl fryst bladspenat
1 grovriven morot
3 ägg
2 dl keso
1 dl mjölk
2-3 msk fryst dill
100 g smulad fetaost
salt o peppar
2 skivade tomater

Gör såhär:
Skär lax i mindre bitar. Stek laxen i en stekpanna. Fräs sedan med bladspenat och morot med laxen.
Vispa ihop ägg, keso, mjölk, dill och smulad fetaost med en gaffel. Krydda med salt och peppar.
Lägg först laxfräset i det förgräddade pajskalet. Häll sedan på ägg/kesostanningen. Toppa med skivade tomater.
Sätt in i ugnen i ca 30-40 min (tills stanningen stelnat och fått lite färg) på 200 grader.

    

Fint? Fint! Gott? Gott!

Följ mig!

Mer läsning...
Mat i Israel – israelisk mat med recept och reseinspiration