Reseinspo: Mina 5 bästa tips om sjukvård / säkerhet på (Europa-) resan

Jag har talat en del på slutet, både i inlägget om mina bästa resehack och i kommande poddavsnitt där vi svarar på en massa frågor vi fått in till podden, om säkerhet på resan. Ett tips jag har är att spara ner viktig information och maila till sig själv, för att lätt komma åt den om olyckan är framme.

En annan diskussion jag ofta dyker på är om vilken sjukvård man har rätt till i vilket land, och hur man går tillväga om man behöver nyttja den. Där har vi svenskar som EU-medlemmar en stor fördel i att vi i alla andra EU-länder samt i Schweiz, Island, Norge och Liechtenstein har rätt att få tillgång till offentlig sjukvård enligt samma villkor och till samma kostnad som de som är försäkrade i landet. Man kan alltså på semester i dessa länder i Europa förlita sig till den sjukvård som finns utan extra försäkringar eller liknande – visst är det fantastiskt!?

Det man behöver för att lätt kunna nyttja detta är det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC), vilket är gratis. Du beställer det på Försäkringskassans hemsida (<– direktlänk).

Sedan är ju jag en sucker för saker online och i mobilen, och kan passa på att tipsa om att sjukförsäkringskortet som ger dig sjukvård i dessa länder också har en smartphone-app som funkar på flera olika språk och finns till både Apple och Windows.

Så med andra ord är mina 5 bästa tips för sjukvård och säkerhet på (Europa-) semestern;

  1. Beställ EHIC-kortet och ta med dig på resan
  2. Maila viktig information, med bokningar såväl som viktiga telefonnummer, till dig själv
  3. Ladda ner EHIC-appen till din smartphone
  4. Ha koll på UD:s rekommendationer, och ladda till exempel ner Resklar-appen till din smartphone
  5. Använd ditt sunda förnuft och var medveten om vad som händer runt omkring dig – men har du gjort allt annat så kan du verkligen slappna av och njuta av din semester!

sjukvård europa (1 av 1)-3

_____________________________________________________________________
In cooperation with the European Commission