Julbord på Tyrol – en julig pärla med smaker från norr

Det var rätt många år sedan jag var på ett riktigt julbord ute på restaurang senast. Huvudsakligen har tillfället helt enkelt inte dykt upp, men lite har jag nog också tänkt att pengar på restaurang läggs bäst på ”vanlig” mat och inte julmat. Jag inser nu att jag då inte riktigt förstått vilket typ av utbud det kan finnas på ett julbord – vilken härlig lyx det verkligen kan vara på ställen som kan sin sak och som sätter inte bara tradition utan också prestige i att servera något som är utöver det vanliga. Idag var jag inbjuden på ett julbord på Tyrol, och jag blev rejält imponerad – och klart övertygad om att julbord ute kan vara något alldeles speciellt och utan tvekan värt att kosta på om man vill ha en riktigt härlig julbordsupplevelse.

På Tyrol, som ligger på Gröna lund, serverar man 16 000 julbord om året (som i antal personer alltså), och man har en julbordstradition som går 33 år tillbaka i tiden. Så imponerande! Tyrols köksmästare Samuel Cabrera, som vi satt med och som berättade om julbordet, berättade bland annat att man någon gång i tiden tagit in björn och styckat på plats – vilket ju låter helt bisarrt (på ett rätt coolt sätt), men numera nöjer man sig med att ha björn som inslag på julbordet, till exempel i Tyrols klassiker ”björnköttbullar”.

Björn finns, liksom många andra rätter, på bordet för sitt arv från Norrland. Man satsar på Tyrol på norrländska råvaror, och har sina egna specifika leverantörer som står för de mest fantastiska delikatesserna som man gift ihop med traditionella rätter. Björn var något helt nytt för mig, liksom bäver (!), medan ren och älg är annat jag är mer bekant med sedan innan. Just temat de har på Tyrol med fokus på vilt är något alldeles extra, tycker jag. Sedan tillagar de till viss utsträckning de norrländska råvarorna – liksom annat som exempelvis lax, röding, böckling, lamm, vildsvin, tjäder och hjort – med till exempel hjortron, västerbottenost, lingon och ja – ni fattar. Det blir en riktigt speciell – och välsmakande – norrländsk/samisk mix. Ingenting saknas på julbordet, och allt är extra – och julstämningen inne är total.

julbord-tyrol-33-av-56 julbord-tyrol-20-av-56

Det samiska visar sig också i att vissa rätter röks i kåta. Hur läckert?

julbord-tyrol-13-av-56julbord-tyrol-34-av-56

Ytterligare samiskt? Magdalena Graaf och hennes mammas fantastiska dräkter. Så otroligt fina! De där små näbbskorna alltså… Finns det sådana att köpa?

julbord-tyrol-24-av-56

För mig som gillar kött var det en orgie i häftiga kötträtter, men jag gillade också favoriten lax som kom i många tappningar, liksom annan fisk/skaldjur – och mitt emot mig satt en vegetarian som fick helt egen mat för att inte bara behöva äta de sallader och annat som fanns.

Det fanns något för alla smaker, men vad man än gillar så tror jag ändå vi som var inbjudna till julbord på Tyrol förenades allra mest vid dessertbordet. Jag saknar ord!

julbord-tyrol-45-av-56 julbord-tyrol-51-av-56

Några ord om drycken bara – som också var riktigt kreativ. Det fanns gott om drinkar med julkänsla och smaker som ingefära, kanel, äpple, hjortron och annat – och det var nog första gången jag drack en drink smyckad med björnbär.

julbord-tyrol-50-av-56

Nu är jag verkligen i julstämning – alldeles lämpligt sådär den 1 december! Julbordet på Tyrol serveras mellan 1-24 december, är snäppet billigare under lunchen (tips!) och bjuder på julkänsla från dörren där långa rader av ljussmyckade granar inleds – via glasbyggnaden utanför Tyrol där vi drack god blåbärsglögg och en julig ”Tyroler dew” och hela vägen in på Tyrol. Tack för det, Tyrol och Gröna lund!

julbord-tyrol-3-av-56 julbord-tyrol-19-av-56