Men, jag fick ju inte längta efter september?

På ett sätt är dagarna i maj och början av juni så ljuvliga, för man “har alla fina dagar framför sig”. Så sägs det ofta, och det åsyftas förstås vår svenska sommar. Den, som ofta upplevs alldeles för kort. Vid något tillfälle när detta diskuterades just då så råkade jag säga att jag höll med men samtidigt att den perioden inte alls är min bästa. Att jag på riktigt älskar hösten kanske allra mest. Min man blev nästan sur på mig när jag sa det, för så kan man ju inte tycka. Klart att hösten är härlig, men går upp mot sommaren gör den inte. Jaja, jag fattar – vi behöver sol och värme, vi behöver de långa ljusa nätterna, vi behöver ledighet och dagar då vi kan gå ut utan lager på lager på lager. Jag är med på det, och jag håller med.

Men ändå – hösten alltså. Dagarna när det blivit krispigt, men ändå så fräsch luft på samma gång. När dagar utan jacka blandas med årstidens första tända ljus. Morgnar då dimman dansar över sjöarna och världen börjar glimra. Jag älskar det, på riktigt! Jag tycker också att jag cirka överallt hör och läser om Äntligen september! Är det en äkta, innerlig känsla hos fler – eller är det vårt sätt att anpassa oss efter säsongerna, för att det i Sverige är ett nödvändigt ont för att inte kapitulera för vädrets makt över våra humör? Vad tror ni?

Vi har åkt till Småland, och jag såg de där dansande dimmorna utanför fönstren imorse men var för tacksam över chansen till sovmorgon hemma hos farföräldrarna så jag tog inte tillfället till morgonens allra krispigaste luft. Däremot tog jag, Meja och svägerskan en promenad på förmiddagen, och luften var just sådär ljuvlig. Småland har inte varit min favorit alltid, kanske för att jag för 15 år sedan när jag först började åka dit hade för mycket aktivitet i mitt inre för att kunna anamma lugnet, men numera är jag övertygad. Smålands skogar, små reflekterande sjöar och innerliga lugn har så mycket att ge. Soul coffee, är vad det är.

 1. Men joooooo, man får längta efter september! Nu är jag kär i alla årstider (utom transporterna mellan höst & vinter och vinter & vår – rätt trista) men hösten är en sån otroligt skön kontrast till värme och ledighet. Man är laddad och så känns det som att alla tankar blir klarare & krispigare med luften.

  Det allra bästa är väl att njuta av varje årstid när den är där och om inte längta så åtminstone vara glad i det faktum att en ny årstid står för dörren. I år känner jag så extra mycket.

  Kram!

  1. Ja, håller ju med om det- och egentligen har jag inte längtat så. Man ska vara i nuet, och jag är egentligen riktigt bra på det. Mer bara att sommaren kommer med så mycket förhoppningar och det känns så skört… Lite som en viktig högtid som bara MÅSTE bli bra. Hösten är trygg i sig själv, liksom, och blir vad man gör den till. Cirka så. Haha. 🙂
   Men nu när den är här är den välkommen!
   Ja – mellanperioderna är inte riktigt lika härliga. Jag ogillar november, tycker att januari är för lång, och gillar inte aprils lynnighet och att det är så grått då innan det börjat grönska. Annars är alla månader fina på sitt sätt. 🙂
   Kram!

 2. Jag vet inte riktigt om det är en äkta, innerlig känsla eller om det liksom ligger i generna hos oss svenskar att tänka så, så vana är vi vid säsongsbytena. Men ja, jag ser fram emot hösten, mot färgerna och dimman som du skriver och kylan! älska kyla. Jag funderar inte i för hög temp i vilket fall som helst. plus 20 är smältgrader för mig.

  1. Nej det är sant… Vi är vana och vi måste anpassa oss.
   Men håller med dig om det mysiga och vackra med allt det du säger.
   Sen nej – jag längtar inte efter hösten om sommaren (förrän möjligen en vecka in i augusti), men gillar den när den kommer. Men i år kändes nog egentligen sommaren lite kort?!?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ mig!

Mer läsning...
solnedgång-i-bohuslän-tanumstrand-västkusten
Jag avundas Sverigepeppen