Reseåret och livsåret 2017 – del 1 av 3

En fråga ställdes av en vän i FB-flödet, om hur 2017 varit – och min känsla kring frågan var hur det egentligen varit – och varför. Jag rannsakade mig själv och 2017, och kan konstatera att det varit ett av mina minst balanserade år på länge. Och då ska man veta att jag jobbar hårt för att alltid uppnå balans, och anser mig vara ganska bra på det. Jag brukar göra aktiva val, vara genomtänkt och få ihop det.

2017 har inte varit helt så. 2017 har varit hård gas och rejäla bromsar, snarare än en mer normalkurva med toppar och dalar som tagit ut varandra. Kanske inte helt hundra, faktiskt.

En anledning tror jag är att jag när vi fick Meja så mycket såg henne som en trea som skulle hänga på och njutas av – så som det också varit och är – men att det skulle gå ganska snabbt och lätt att ”komma tillbaka”. Att jag gjort det många gånger tidigare, liksom – på alla plan i livet. Psykiskt, fysiskt, egentidsmässigt, familjemässigt, jobbmässigt. Helt så har det inte varit. Vetskapen om att ett normalläge efter bebis ska komma har inte gjort att jag haft mer tålamod, utan snarare tvärtom. 2016 var året då hon konstant hängde med mig – mycket för att hon inte slutade amma förrän hon var 15 månader – och 2017 året då normalläget skulle infinna sig. Riktigt så blev det inte, utan det blev snarare väldigt mycket gas och skarp broms. Och gas igen. Och så vidare. Om jag önskar mig något av 2018 så är det mer lugn.

Men ändå, en årskrönika med en tillbakablick – där resor blandas med livet – kommer här.

Januari

Vi inledde året på Bali, och den 4 veckor långa resa som utgjorde denna föräldraledighets kulmen. Bali var lika ljuvligt som familjetiden, men nog var det en omställning att åter igen resa med ett så litet barn. Vi kom inte hem rakt igenom utvilade – men med många ovärdeliga minnen i bagaget.

Här hittar du alla mina inlägg om Bali. 
Här har vi pratat om Bali – om varför man ska åka, eller varför inte – i Att resa-podden.

Direkt när jag kom hem var jag ganska mätt på intensivt familjeliv såväl som sugen på vinter som kontrast till tropiskt klimat, och åkte bara några dagar senare till Åre på en helt fantastisk workation. Blandningen med fokus på blogg (och podd)-jobb men inslag av skidåkning och annat var underbar, och människorna skapade magi.

Läs mer om en episk workation i Åre här, och ett av årets mest uppskattade inlägg om att drivas av passion kommer av tankar därifrån.

Februari

Min sista föräldraledighetsmånad någonsin (med bebis, kanske finns långledighet någonstans i fjärran, det kan man aldrig veta) blev späckad av utsvävningar. I början av månaden fyllde jag nämligen jämt och firade storslaget – först med en rejäl hemmafest och därefter genom att åka med Henke över till London.

Min 40-årsdag firades i London och jag gjorde sådant som är väldigt jag. Fin symbolik i det på en så stor födelsedag!

Här kan du läsa mer om London.

När jag läser om februari lite i backspegeln så kan jag lätt se att det var då jag skruvade upp tempot rejält igen, och sedan slog jag inte av det under hela 2017.

I mitten av månaden livepoddade jag med Freedomtravel-Peter på Caravanmässan, och sedan åkte jag direkt från Kista till Arlanda för en helt fantastisk resa; en vecka i Kapstaden med en kompis.

Här kan du läsa en massa matnyttigt om grymma Kapstaden
Vi har även pratat om att resa till Kapstaden i podden.

Jag var så pepp på att kunna göra saker själv igen (och Meja slutade amma för gott när jag var i Kapstaden), och njöt så av att kunna vara ifrån familjen ett tag – för vid det här laget hade jag ju varit föräldraledig i 15 månader och längtade efter omväxling. Kapstaden var på många sätt mer egentid än vad jag egentligen behövde, förstås, men så värt. Som jag älskade varje sekund i grymma Kapstaden!

Mars

Mars inleddes med barnens sportlov, vilket vi firade i Borlänge med bland annat skidåkning i Romme och bad i Aqua Nova, och sedan var det fullt fokus på att landa i en ny vardag. Jag ville inte vara någon annanstans, skrev om min enormt trendiga träningsfilosofi (som numera sammanfattas med termen Vagabondform) och började jobba igen.

Jobbet betydde ny men liknande roll som tidigare, på samma ställe – och jag skulle inte kunna känna mer entusiasm över att vara igång. Välkommen ljuvliga vardag (och mer jämställda liv)!

Jag berättade i samma veva lite mer om hur jag tänkte, och fortfarande tänker, kring att kombinera ”vanligt” jobb med min hobby blogg och podd. Om frihet och life design. Jag känner fortfarande på samma sätt, men ska inte sticka under stol med att jag har mycket på alla plan i livet och inte riktigt har tagit bort något (mer än sömn). Det är inte hållbart, men det som svämmar över ska inte skyllas på bloggen – den är mitt bästa andningshål i livet.

April

Skidsäsongen höll en bra bit in i april, och jag hade en helg i Åre med ett par kompisar och firade en helt fantastisk påsk i Trysil med hela familjen – med så mycket snö som jag inte trodde man ens kunde drömma om den årstiden.

Och så var jag och Annika med med i Lina Skandevalls reseprogram på TV, Go Skandevall.

Maj – December…

kommer som del 2 och 3 av denna tillbakablick på år 2017.