Testa om du är en resenörd!

Idag hade bloggen 4000mil ett roligt test i sin blogg – testa om du är en resenörd! – och Ladies abroad hängde snabbt på och svarar på påstående i ett inlägg. Jag gör samma sak – för kanske är jag inte så mycket resenörd ändå..?

Så, mitt svar på testet om jag är en resenörd, vilket enligt 4000mil visar sig genom dessa 25 påståenden:

1. Alltid får frågan “Var ligger det?” när du berättar om ditt nästa resmål

”Alltid” är ju utan tvekan att överdriva, däremot kommer frågan ”varför då?” eller ”vad gör man där?” hyfsat ofta – för visst kan resmålen sticka ut från de vanligaste. Samtidigt reser vi inte till de mer extrema ställena nu när det är mycket resa med barn som gäller, så fullt utslag får inte jag på detta påstående. Vill du läsa om riktigt alternativa resmål så kan jag rekommendera att kika in hos Johnny – hans senaste guide är om Kuwait. 

2. Kan ditt passnummer utantill

Absolut. Dessvärre kan jag inte alla fem familjemedlemmars så det är ändå rökt när det ska bokas resor.

3. En vanlig dag på jobbet alltid har minst ett plagg som är köpt på resa.

Jag köper inte gärna kläder eller annat att ha på mig när jag är på resa, för jag har sedan länge insett att det där lite alternativa som känns så rätt där och då sällan gör det hemma. Om det berättar om mig som resenörd vet jag dock inte –  för det är ju egentligen erfarenheten som gör att jag sällan shoppar på resor. Det är få oanvända saker i resor i garderoben numera, och dessutom har jag bättre saker för mig än shopping när jag reser – det är en aktiv prioritering.

4. Kan säga hej på burmesiska, kinesiska och japanska

Visst kan jag många fraser på olika språk, och har en uppfattning om olika språk och hur svåra de är. Lite färskvara i minnet dock får erkännas.

5. Kan somna varsomhelst och närsomhelst

Jag har vanligtvis rätt svårt att somna, men har inga problem att somna på flyget iallafall. En klart bra och viktig – liksom upptränad – egenskap.

6. Tycker att 6 timmar är en kort flygresa

Utan tvekan. 6 timmar i flyg är nästgårds.

7. Alltid när du överväger ett inköp ställer kostnaden mot en resa. (nytt kylskåp, är du tokig, för det priset får man ju en vecka i Karpaterna!)

Ja. ”Det är ju en flygbiljett ToR New York!” har jag sagt mycket mer än en gång och när vi nu diskuterar olika planer för vårt hus säger jag konstant ”men inte om det betyder att vi inte kan resa!” inför varje beslut.

8. Alltid äter när det serveras mat “eftersom man aldrig vet när man får mat nästa gång”

Att resa med barn betyder snarare att alltid bunkra för att ”man inte vet när det går att få tag på något nästa gång” och jag har vant mig att resa enormt hungrig för att deras behov alltid går före mina egna. Så snarare så är jag nu hur okej som helst med att inte få mat under resor eller vara hungrig och att vara mätt i rätt tid är en lyxig bonus. Likväl försvarar jag allt jobbigt om jag är iväg själv med att ”men jag har iallafall bara mig själv att ta hand om”. Att resa utan barn är så sjukt lätt!

9. Inser att alla dina profilbilder på sociala medier är tagna utomlands

Inte alla, men utan tvekan många!

10. Inte längre ställer resefrågor på forum. Du svarar på dem

Ja, jag svarar på mer än jag frågar om.

11. Kan le igenkännande åt bortemot 10 scams som du själv blivit utsatt för

Alltså, ja och nej… för vad gäller sådana så försöker jag vara påläst. Snarare kan jag acceptera scams för att underlätta för mig. På Bali visste jag att det var dyrare taxibilar vid ett ställe på flygplatsen jämfört med en annan, men när vi kom med hela familjen efter ett par dygns resa (pga försening) kunde jag inte bry mig mindre…

12. Tycker att wai känns mer naturlig än ett handslag

Eh… say what?

13. Har slutat titta på dina egna packlistor – och därmed glömmer hälften

Den här punkten stämmer in galet bra. Jag är är så blasé när det gäller packning, och följer inte alls mina egna ”best practises”…

14. Tycker att ovanstående faktiskt inte är hela världen

…och precis – det löser sig ju alltid.

15. I sällskap med andra alltid är den som reser med minst och lättast väska

Ja, reser jag med enbart ansvar för min egen packning och i sällskap av andra vuxna så har jag ofta lätt sådan. När jag och Annika var på Medelhavskryssning med Royal Caribbean kom vi med varsitt smart planerat handbagage, och mötte våra resekompisar aka livsstils- och modebloggarna som hade större väskor än vad vi har när vi reser med hela familjen. Samtidigt är jag lite trött på hets efter litet och lätt bagage, för något jag lärt mig uppskatta är också att faktiskt ta en större väska när det faktiskt inte är något problem, och inte tänka efter så noga. Det är befriande!

16. I ovanstående situation inte kan motstå att fråga om de övriga “har kaffebryggaren med sig”

Den frågan är rätt dryg, tycker jag. Eller alltså, frågor kring vad andra ”har med sig egentligen?!” är väl rätt onödiga?

17. Ständigt har Gula-febern kortet in-gemat i passet. Du anser inte att det är lönt att ta bort det mellan Afrikaresorna

I wish! Ge mig mer Afrika!

18. Närhelst du tömmer en ryggsäck hemma alltid hittar turist-diaré-tabletter i något fack

Vårt medicinskåp består av rester från gamla reseapotek och enbart det, ja.

19. Betydelsen av bokstavskombinationerna LAX, BKK och CDG, är lika självklara som att borsta tänderna för dig. Du har dessutom hunnit skaffa dig en favoritbar på flygplatserna i både Istanbul och Addis Abeba

Ja, och kan lätt väga olika flygrutter mot varandra för att mellanlandningen på vissa är totalt deprimerade. Frankfurt, nej tack!

20. Ändå äter glass, buffé och skaldjur i Afrika och är ute och lullar själv efter mörkrets inbrott i Brasilien. För de där nybörjar-reglerna gäller ju inte dig längre

Lite så kanske, men det där med barn igen… det målar ju om kartan lite. Det gör att jag tänker efter mer både med och utan dem, men utan tvekan att jag njuter i princip all mat på ett ställe och ignorerar tankar om matförgiftningar.

21. Medvetet reser hem i lite skitiga outdoor-kläder, för att alla på flyget ska se att du varit ute ett tag

Nej, jag flyger i det som är bekvämt och är gärna ren. Vem ska bry sig i hur länge jag varit borta?

22. När någon frågar efter restips är du noga med att aldrig nämna ett resmål med chartertrafik

Jag är inte noggrann med det, men är inte rätt person att fråga om det är charterdestinationer eller olika typer av all inclusive-hotell som ska jämföras.

23. Alltid frågar andra hur många länder de varit i, bara för att sedan kunna briljera med dina +50

Jag jagar inte länder, jag jagar upplevelser… men visst är jag lite pirrig över att närma mig 50. Det känns stort!

24. Börjar varannan mening eller mer med “När jag var i…”

Försöker undvika det, men det roligaste jag vet är att prata resor och ställen med någon som på riktigt är intresserad. Då kan jag gå igång totalt!

25. Tycker att den här listan är rolig

Ja, superrolig – men lite väl show-off-ig kanske? Jag är nog mer resenörd än vad resultatet på detta test visade!

Hur ser ditt resultat ut?