Världens bästa resmål för upplevelser – en topp 10-lista

Jag såg just att TripAdvisor (enligt Vagabond) släppt en lista över världens 10 bästa reseupplevelser – det vill säga världens bästa resmål för den som vill göra mer än att ligga på stranden. Det är alltså möjligheterna till utflykter, aktiviteter och upplevelser som betygsatts, och som ligger till grund för listan och destinationernas placering.

Det här är ju, föga förvånande, något som jag nyfiket kollar på – för det är exakt den typ av resor jag älskar. Jag kan också konstatera att det varit så länge, så jag har upplevt ett flertal av ställena. Så, listan då – världens bästa resmål för upplevelser enligt turisterna som lämnat betyg på TripAdvisor.

Världens bästa resmål för upplevelser (enligt TripAdvisor)

1 – Costa Rica med vulkanen Arenal

I Costa Rica ligger naturupplevelserna konstant nära, och på kort avstånd har man olika typer av natur och ett oerhört rikt djurliv, vackra stränder och aktiva vulkaner. Förutom det så har de länge byggt sin turism också kring de aktiviteter som finns. Utbudet är enormt, och deras ridturer, bad i varma källor på sluttningarna av den aktiva vulkanen Arenal, rafting och zipline är vida kända.

Vi spenderade vår bröllopsresa i Costa Rica och gjorde just det ovan – läs mer om vår resa till Costa Rica här.

2 – Kauai, Hawaii, USA

Hawaii är, tyvärr, en vit fläck på min resekarta. Jag har inte riktigt haft suget – då jag sett så mycket tillrättalagda resorts och intensiv amerikansk turism framför mig. Numera har jag tänkt om, och även om jag inte har Hawaii överst på min önskelista så hoppas jag att jag någon dag får chansen att komma till Hawaii.

Vill du läsa personliga stories från Hawaii så rekommenderar jag att kika in hos Sara.

3 – Tromsö, Norge

Vackra vyer, isande turkost hav, turer med hundslädar, safari på vackra fjordar, norrsken och midnattssol – alltså. Ge mig Tromsö!
Tromsö – såväl som Lofoten – känns som heta snackisar som fler och fler vill åka till. Jag med!

4 – Rotorua, Nya zeeland

Nej, man saknar inte något alls i Rotorua – som vi fick lära oss ibland kallades “Roto-vegas” för sin intensiva turism och sina många aktiviteter. Egentligen så kan jag känna att det finns andra ställen i Nya Zeeland som var härligare, av just den anledningen, men jag kommer aldrig glömma den oerhört mäktiga rafting vi gjorde utanför Rotorua (en av världens bästa och mest kända!), alla bad i varma källor, häftiga vandringar bland termisk natur, vingårdshoppandet och besöken i maori-byar.

Vi bilade runt Nya Zeeland med barn 2011/2012, och mer om det kan du läsa här.

Världens bästa resmål för upplevelser Världens bästa resmål för upplevelser Världens bästa resmål för upplevelser

5 – Puerto Vallarta, Mexico

Puerto Vallarta lockar med upplevelser som delfin- och valsafari, tequilaprovning och guacamoletillverkning, strandutflykter och ziplining. För mig har aldrig Mexico dragit så starkt, men vi har fått en dos av en riktigt bra strand på Cozumel och jag har fått alldeles för lite mayakultur i mitt liv så kanske borde jag sikta mot Mexico någon gång?

6. Sedona, Arizona, USA

Här ska det finnas oerhört speciellt och häftigt landskap, och det kan ses från luftballong, jeep eller vandringar. Det talas också varmt om vingårdar i Verde Valley. Behöver jag säga att detta är en destination jag efter Tripadvisors lista drömmer om? Det var också bara några dagar sedan jag såg en bekants nyaste reklamfilm och behövde messa och fråga var den var inspelad. Svaret? Arizona.

Kolla in den här!

7. Queenstown, Nya Zeeland

Ingen lista om aktiviteter utan Queenstown – det kanske mäktigaste upplevelsemecka av dem alla. Vi hade två små barn med under vår vistelse i Queenstown så vi gick mycket runt och suktade efter många av de aktiviteter som fanns – för varken mountainbike, ridning i det vackra landskapet eller annat adrenalinstinnt funkade särskilt bra. Men, den kanske mest kända aktiviteten gjorde vi – canyon swing (en form av bungyjump). Underbart – men jag lär aldrig göra om det.Att flyga litet Cessna (till Milford Sounds) gör jag dock gärna om!

Världens bästa resmål för upplevelserVärldens bästa resmål för upplevelser

8. St. Petersburg, Ryssland

Att St Petersburg i Ryssland kommer så högt upp på listan förvånade mig, och jag tror inte att det är tack vare att Sverige nyss spelade åttondelsfinal i VM mot Schweiz där – men då var det drag kan min man intyga. Den vanliga St Petersburg-turisten njuter av häftig arkitektur och katedraler, åker båt på floden och fascineras av det gamla kejsardömet.
Vi pratar om St Petersburg i vårt dagsfärska avsnitt av Att resa-podden, som en Secondary City att hålla span på – lyssna här!

 9. Santorini, Grekland

Ja, Santorini ÄR väldigt turistigt men – det är så värt sin turisthype. Dessutom finns det mer än att njuta av vackra Oia och Fira – som massor av häftiga stränder, vulkanutsikt och mäktig natur, små byar och arkeologiska utgrävningar.
Världens bästa resmål för upplevelser

10. Key west, Florida, USA

Key West är mer än en destination där stränder, snorkling, vattensport, delfinsafari och annat – det är kult. Det är historiska vingslag, väldigt mycket fest (såg vi, när vi gick med våra barn genom stan) och ja… legendariskt. Alla tycker något om Key West. Dessutom är resan från Miami en riktigt klassiker i sig – att åka en roadtrip från Miami till Key West, via alla öarna som utgör Florida Keys – är en mäktig känsla.

Vi gjorde roadtripen med barn för några år sedan, och du kan läsa mer om vår resa till Miami och Key West här.

Världens bästa resmål för upplevelser

Har du besökt något av “världens bästa resmål” enligt den här listan? Berätta gärna! 

Följ mig!

Mer läsning...
Kroatiskt vin och en kväll med reseinspiration