åreskutan med barn Åre

A tribute to Thule – Bring your kids och var en aktiv förälder

Hur många vet vilka Thule är, och vilka produkter de har – hand upp! Jag tror alla räcker upp handen när man frågar om Thule. Kanske har man allra mest deras transportlösningar i åtanke, och det är inte märkligt. Thule är helt världsledande när det gäller dessa, och siffrorna är mäkta imponerande. Thule är svenskt, bildades 1942, finns på 140 marknader och har en nettoomsättning på närmare 6 miljarder. Liksom… wow?!

Det de är allra störst på, och för de flesta mest kända för, är sina lösningar för att ta med sig cyklarna, kajakerna, skidorna osvosvosv, inte minst på bilen då – men man har mer än så. Jag älskar deras slogan med ”Bring your” som efterföljs av bike, skis, gear, love, dreams med mera – och inte minst; Bring your kids. Jag tror verkligen på att vara en aktiv förälder, och att kunna ta med barnen på det man gör. I Åre (där detta inlägg skrevs för några veckor sedan) ser man Thule för barn var man än vänder sig. Thules produkter och inte minst deras barnvagnar är som ett totalt signum för aktiva dagar i varierad terräng. Det är bärstolar, cykelbarnstolar, cykelvagnar och barnvagnar – och storsäljaren i den sistnämnda kategorin, multisportvagnen Thule Chariot är den man oftast ser.

Barnvagnar från Thule

Thule Chariot – en älskad multisportvagn

Thule Chariot är barnvagnen som ser ut som en cykelvagn och som går att användas bakom cykel, längdskidor eller fristående som löparvagn såväl som ”vanlig”. Thule chariot är multisportvagnarnas multisportvagn, och jag vet ingen som har denna som inte älskar den. Alltså, på riktigt ingen. Själv har jag aldrig ägt någon (och är tyvärr inte sponsrad av Thule varken för detta inlägg eller med vagn), men kastat längtansfulla blickar mot den. Den kostar rejält, men kan användas massor och har högt andrahandsvärde. Det jag gillar med den här typen av vagn – för ja, vi har haft en om än en billigare variant – är att den känns som en riktig utflyktsvagn. Barnet sitter mysigt och man flyttar liksom in och bor i den – får med sig allt och blir flyttbar överallt och hur lätt som helst.
För oss var multisportvagnen ett sätt att kunna komma iväg längre sträckor även med barn som egentligen blivit för stora för att åka vagn. För, det betyder sällan att de gladeligen går hur långt som helst och var som helst. Det vill säga – Meja är drygt 3 och jag drömmer fortfarande om en Thule Chariot. Delar dessvärre inte drömmen med min man, som drömmer mer om att slippa barnvagnar för all framtid.

Thule Urban Glide 2

Thule Urban Glide 2 är en klassisk trehjulingsvagn, som med stora bakhjul och svängande framhjul tar sig fram i många terränger, det vill säga som den vagn som använts av vår familj barn efter barn efter barn (ja för alla tre) – Mountain buggy swift. För oss har poängen med den modellen varit att klara underlag från sand till riktigt tuff offroad, och det vet jag ingen annan som gör. Jag brukar till och med rekommendera den som resevagn och har ingen annan för det avseendet. En paraplyvagn möter inte alls våra behov på resor. Thules Urban glide 2 är dock större än vår Mountain buggy, men är smidig också att packa ihop. Den funkar att jogga med, men vill man fokusera ännu mer på just löpning kan man istället sikta på Glide 2, som har ännu större hjul.

Thule Sleek – Thule barnvagn för city mm

För inte så länge sedan släpptes Thules nyaste tillskott; Thule Sleek – en barnvagn för city. Med den tar Thule steget från vildare mark in till stan, och känslan är urban active. Jag klämde och kände på den på ett event för ett tag sedan och konstaterade att jag lätt skulle kunna tänka mig den – den är genomtänkt, snygg, smidig och känns som svensk kvalitet. Samtidigt är den betydligt billigare än många andra motsvarande vagnar på marknaden. Modellen påminner om Brio Smile som vi hade åt Meja under hennes första år – men är snäppet coolare. Har man fler barn kan man nyttja Thule Sleek som syskonvagn också – möjligheterna är oändliga. Sådant är imponerande produktutveckling, enligt mig. De är duktiga på sånt, Thule, och deras Urban Glide står på Nationalmuseet för att visa upp modern svensk design och funktionalitet. Coolt! Hade lika gärna kunnat vara Thule Sleek, tänker jag. 

barnvagnar från Thule Sleek
Pressbild på Thule sleek, avfotad på ett event.

Men okej. De vanliga vagnarnas tid är förbi hos oss, inte minst den vanliga sortens kombivagn och syskonvagn. Men det hindrar ju inte från att tipsa vidare. 

Bring your kids och annat Thule hos oss

Hos oss är det annat som används. Bakpå min elcykel sitter en barnsits ”Thule Yepp Nexxt Maxi” och fraktar Meja – som trots att hon är en stor 3-åring sitter superbra. Den klarar hela 22 kg så lär vara med ett tag till. 

På taket? Såklart. Takbox. Whatelse. Av den största storleken dessutom, förstås. Här nedan packad med 6 par slalomskidor, 2 snowboards, en barnvagn (!) och några vinterkängor. Bra så.

barnvagnar från Thule bring your kids

Bakpå samt uppepå bilen sommarsäsong? Cykelhållare för hela familjens cyklar. Jag älskar när vår familjemässiga Volvo tar starka steg mot att förvandlas till en aktivitetsbil. 

Och så på min rygg och för min packning emellanåt, förstås. Thule är fantastiskt bra på att göra funktionella grejer, och inte sällan med en design som har urban active-twist. Like! 

Apropå det har vi sommarplaner som inkluderar längre tid i norr; i Norge och Åre, än vanligt. Vi vill ju gärna vara aktiva där, men frågan är hur och vad barnen – och då framför allt Meja klarar. När växer de mentalt och längdmässigt ur en bärstol som sägs klara 22 kilo? Hm. Den får vi klura på. Starka små ben i all ära – men aktiv med barn betyder inte sällan att hjälpa dem på traven mer eller mindre. Och att ha en del tålamod. 

åreskutan med barn Åre