lisa stockholm tak

Sveriges 7 underverk – av Att resa-podden

Som vi pratat Sverige, jag och Annika. Hon med sin fina bloggserie Svenska Pärlor som tagit henne till kända svenska destinationer såväl som uppstickare med hittills lägre besöksantal och jag som åkt mil efter mil efter mil på de svenska vägarna under sommarlånga roadtrips liksom mot fjäll inte minst vintertid. I podden har vi pratat om Sverige i många avsnitt och i ett för några månaders sedan djupdök vi i Sveriges 7 underverk. Om nu sådana finns? Våra eftersökningar inför avsnittet visade att listor om Sveriges underverk tagits fram under tidigt 2000-tal av P1-lyssnare samt av Aftonbladets läsare (vilket även 4000mil bloggat om), men listorna kändes inte helt uppdaterade – och ärligt talat; Vi kände att vi kunde komma med bättre slutsatser själva. Komma fram till en mer värdig lista om Sveriges 7 underverk. Så vi vände ut och in på Sveriges kandidater i ett avsnitt och utsåg vår lista; Att resa-poddens 7 underverk i Sverige.

Här kan du lyssna på podcastavsnittet om Sveriges underverk.

Vad är egentligen ett underverk?

Det krävs en förklaring för att kunna ge sig i diskussionen om Sveriges 7 underverk – kring vad underverk är, och vad som kan klassas som det. Originalen kan sägas symbolisera mänsklighetens största byggnadsbedrifter under antiken, och av dem står bara ett kvar idag.

Fyrtornet på Faros, Egypten
Cheopspyramiden, Egypten
Kolossen på Rhodos, Grekland
Mausoleet i Halikarnassos, Turkiet
Zeusstatyn i Olympia, Grekland
Artemistemplet i Efesos, Turkiet 
Babylons hängande trädgårdar, Irak

Världens 7 underverk

En nyare – och i mitt tycke roligare lista inkluderar Roms Colosseum, Petra i Jordanien, Inkarikets Macchu Picchui Peru, mausoleumet Taj Mahaj, Kinesiska muren, mayas Chicken Itza och Kristusstatyn i Rio.

Dessa pratar vi närmare om i poddavsnitt nummer 77; Att resa till sevärdheter.

Sveriges 7 underverk

För att sätta en lista över Att resa-poddens svenska underverk så tog vi fram några kategorier som kändes som att de behövde täckas, och kategoriserade enligt dem. Vidare så insåg vi att det fanns så många speciella ställen och byggnadsverk i Sverige så att vi liksom den klassiska världslistan behövde specificera i Sveriges nya underverk (1900-tal) liksom Sveriges gamla underverk (före 1900-talet).

Mer läsning: Här kan du läsa Annikas inlägg om våra svenska underverk.

Sveriges gamla underverk

# Hällristningar / Fornlämningar – Hällristningsområdet i Tanum

45 kvadratmeter stort med drygt 500 olika hällristningsplatser inklusive den mest kända Viltlycke står ut i konkurrensen och är vår vinnare i kategorin. Visst är skeppssättningen Ale Stenar på Österlen mäktig men den Unesco-klassade hällristningsområdet i Tanum vinner. Läs mer om Tanums hällristningar hos Annika här.

# Klosterruiner – Vadstena

Jaja. Jag må ha mitt hjärta på Gotland och fullkomligt älskar Visbys många medeltidsruiner men mäktigast är ändå enligt mig Vadstena kloster, som planerades och ritades av Heliga Birgitta och stod klart för invigning och redo att ta emot både munkar och nunnor år 1384.
Annika förespråkar visserligen Vanhem – som du kan läsa mer om i hennes inlägg om Skara här.

# Kyrka – Uppsala domkyrka

I stark konkurrens av Skara domkyrka och domkyrkan i Lund så håller jag ändå Uppsala domkyrka högst. Kanske är det min nykärlek till Uppsala efter en försommarhelg där för snart ett år sedan som till viss del talar – men kyrkan i sig är lika fascinerande som den starka svenska historia som den andas.

Här kan du läsa mer om saker att göra i Uppsala, från historia till aktiviteter

# Gamla stadskärnor / samhällen – Visby

Stockholm. Gamla stan. Hur mäktig är den inte? I Gamla stan grundades Stockholm år 1252 och hela Gamla stan och angränsande Riddarholmen är välbevarade och varje meter bjuder på historia. Tips: Gör en kul utmaning som är lika lärorik som underhållande med leken 100 points Challenge.

Men frågar du mig så måste jag ändå säga Visby. Medeltida Visby är så unik i Sverige, inga gränder får mig så tagen som Visbys gulliga, roskantade kullerstensgator och ringmuren – som var med på den där listan från 2007 – är något alldeles extra.

Jag har åkt till Visby sommar efter sommar och spenderade också en hel sommar i Visby som student – åh det livet! – men det var länge sedan och fotona från annat än fester lyser med sin frånvaro. Märkligt?

Men jo. Sveriges första stad Sigtuna och vikingastaden Birka diskuterades i sammanhanget.

# Slott – Kalmar slott

Jag jagar personligen inte slott utan har en starkare dragning mot medeltida stadskärnor, men Sverige har många vackra och i den starka konkurrensen bestående av till exempel romantiska Läckö slott, klassiska Drottningholm och min egna nostalgitripp Örebro vinner nog ändå mäktiga Kalmar slott.

Här kan du läsa mer om mitt senaste besök i Örebro – på en slowcation.

# Samhälle / gruva eller örlogsstad? – Karlskrona

Det finns ett antal specifika typer av samhällen och städer i Sverige, som är värda att lyfta i sig för sitt kulturarv och speciella stil. Som Bohusläns underbara fiskesamhällen eller som i mitt dalahjärta – brukssamhällen. I avsnittet kommer vi överens om att örlogsstaden Karlskrona ändå får toppa kategorin och utgöra ett underverk, och bakom motiveringen ligger både Annikas aningen buyest åsikt om Karlskrona som världens vackraste stad och dess Unesco-klassning. Tänk att jag fortfarande har kvar att uppleva Karlskrona – inte ok! I väntan på det lägger jag en bild på en annan miljö som i min värld skulle kunna kvala in på en underverklista; fäbodmiljö. Dalarna <3

# Landskap – Höga kusten

Okej, landskap är kanske inte riktigt en mänsklighetens byggnadsverk, men vi tacklade in denna lite från sidan då naturen och landskapet ändå på något sätt utgör hela fundamentet i Sverige och i sig kan utgöra vårt lands största dragningsplåster. Höga kusten bjuder på magiskt landskap, är klassat som ett av Unesco’s världsarv och har en mix av de svensktypiska miljöerna fjäll, hav och skärgård i ett.

Riktigt bra tips om Höga kusten hittar du hos Annika här.

Men Göta kanal då? Vad hände med det mäktiga byggnadsverket, som invigdes redan 1832? Jo. Jag håller med. Göta kanal borde kanske vara med – men ibland får man prioritera, och nu pratar vi ju ändå Att resa-poddens kanske något subjektiva lista över svenska underverk. Jag älskar inte kanaler, som min 4-åring kunde ha sagt.

Att resa-poddens Sveriges sju gamla underverk summeras således;

Hällristningsområdet i Tanum
Vadstena klosterruiner
Uppsala domkyrka
Gamla stan
Kalmar Slott
Karlskrona örlogsstad
Höga kusten

Sveriges 7 gamla underverk enligt Att resa-podden

Sveriges nya underverk

Och så är det då de nya – för nyare byggnadsverk av imponerande slag har vi ändå rätt så gott om i Sverige. Sveriges nya underverk får några andra kategorier.

# Broar – Öresundsbron

70-talets mäktiga bro Ölandsbro var Europas längsta fram till år 1998, och hängbron Höga kusten-bron är kanske landets allra vackraste – men nog är Öresundsbron med sin framtoning såväl som konstruktion alldeles extra mäktig.

# Byggnadsverk – Globen

Vi pratar mycket om Turning Torso i Malmö som en av våra modernaste och häftigaste byggnader och mer klassiska stadshuset i Stockholm är alltid häftig att se med sin karaktäristiska siluett – men en byggnad som i mitt stycke sticker ut ändå mer är ändå Globen. Älskar att se Globen, inte minst på avstånd.

# Kyrka – Kiruna kyrka

Att bygga en kyrka som ser ut som en lappkåta – det ska man ha en eloge för, och lägger denna kyrka byggd år 1912 på listan. Eller så vore det egentligen coolare med något så modern som en moské här istället – den i Fittja kanske?

Annika påminde mig visserligen om att vi i podden faktiskt resonerade fram Stockholm med sin blandning av gammalt och nytt här. Jag låter dock Kiruna kyrka stå kvar, för vi missade nog helt enkelt den när vi resonerade i podden.

# Monument – Utvandrarmonumentet i Karlshamn

Annika fick in ytterligare en punkt på listan från sina hemtrakter med statyn av Karl-Oscar och Kristina – ”Utvandrarmonumentet” – i Karlshamn och såklart; Det är mycket av landets historia som berättas i det. Jag har fler saker att göra i Blekinge än att bara uppleva Karlskrona och att hänga med Annika med familj på deras älskade Sturkö – men kan annars se utmanaren St Göran och draken på närmare håll hemma i Stockholm.

# Museum – Vasamuseet

Det står i en egen klass, Vasamuseet, med skeppet som kantrade och sjönk i Stockholm år 1628 och bärgades 333 år senare och nu står i det nutida museum som är Skandinaviens mest besökta.

# Hotell / temporär byggnad – Ishotellet i Jukkasjärvi

Trots att jag inte varit där än så känns ishotellet i Jukkasjärvi som ett givet byggnadsverk på listan över Sveriges nya underverk. När ska jag få? Längtar så!

# Natur / leder – Kungsleden

Vackra Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens mest kända tillika bästa, och den 400 kilometer långa leden genom nationalparkerna Abisko, Stora Sjöfallet, Saker och Pieeljekaise skapades i början av 1900-talet av STF. Mäktigheten!

Att resa-poddens Sveriges sju nya underverk summeras;

Öresundsbron
Globen
Kiruna kyrka
Utvandrarmonumentet Karlshamn
Vasamuseet
Ishotellet
Kungsleden

Sveriges 7 nya underverk enligt Att resa-podden

Vad säger ni – håller ni med om Sveriges sju underverk enligt Att resa-podden? Eller har vi missat något? Tipsa gärna, eller kom med dina åsikter!

Kanske är denna lista bra inspiration till en sommar i Sverige, i dessa tider av reseförbud. Här hittar du förresten en massa mer inspiration till semester i Sverige.