dalarna

Min lista om Sverigesemester

Annika skrev en rolig lista om Sverigesemester med 25 frågor – och jag hänger på, med lite lätt modifikation för att ännu bättre passa mig och mina Sverige-favoriter.

#1. Min favoritplats i Sverige

Hjärtat klappar extra hårt på flera ställen, inte minst Dalarna som jag är uppvuxen i och Åre som jag gärna spenderar lediga dagar i för allt det vackra och det roliga – men Stockholm med sina kringområden (inklusive Nacka som jag bor i) landar ändå i topp. Jag älskar Stockholm, från innerstad till naturen runt om.

#2. Ett ställe jag inte vill resa tillbaka till

Så svår fråga – men Ullared. Jag har inga stora behov av Ullared.

#3. Bästa utsiktsplatsen i Sverige

Toppen av Åreskutan eller ungefär var som en bit upp på bergen runt om Åre. Tröttnar aldrig.

#4. Mitt bästa loppisställe i Sverige 

Jag är inte så mycket för loppisar längre, men auktioner runt om i Dalarna – charmen!

#5. Jag drömmer om att resa till

Sveriges allra nordligaste delar sommartid, alla ställen runt Kungsleden ungefär.

#6. Mitt lyckligaste barndomsminne från en resa i Sverige

Jag minns tydligt somrarna då kanoten fylldes med tält och mat för många dagar, och en hel matkasse med godis (”!” enligt mitt barndoms-jag) framför mig och min bror, där vi satt bredvid varandra i kanoten med mamma fram och pappa bak. Stoppen på älvkanten, om det nu var älv vi åkte på?, där tältet slogs upp, täljandet av pinnar. Vi åkte inte långt – förmodligen lämnade vi inte Dalarna, men det var ah så mysigt.

Tro nu inte att jag var så entusiastisk friluftsare som barn. Hade ni frågat om min värsta tror jag att fjällvandringen ett år skulle vara en het kandidat.

#7. Min bästa sommardrink och drinkställe

Det ligger ju nära till hands att svara aperol och takbar i ett försommarvarmt Stockholm, men sen ser jag en bild från ett kuddhörn på festival med bästa vännerna och tänker att en situation som kräver öl i plastglas inte heller behöver vara så dumt?

#8. Sveriges bästa hotellfrukost?

Jag älskar att så många hotell nu lägger så mycket kärlek i sina frukostar, och att bra inte längre definieras med mycket utan med kärlek. I Stockholm drömmer jag mig tillbaka till frukosten på mysiga Hotell Frantz.

#9. Sveriges bästa hotellupplevelse?

Jag har så många omtalade som jag ännu inte testat och så många jag bott på och älskat – och än en gång känns det taskigt mot alla andra ljuvliga att nämna bara ett? Jag återvänder gärna till Pigalle gång på gång i Göteborg, och i Stockholm är min favorit Lydmar hotell. För upplevelse i stort tycker jag att Steam fortfarande står sig otroligt väl i konkurrensen.

#10. Sötaste staden i Sverige?

Visby.

#11. Skog, hav eller fjäll?

Det härliga med Sverige är ju just att vi har allt. Men ändå enkelt; fjäll.

#12. Bästa tågresan genom Sverige? 

Vidderna i norra Sverige, när nattåget lämnat kusten och når inland och rullar förbi och genom våra nordligaste nationalparker. Så vackert det är! Är lite ledsen att inte panoramavagnen längre finns på sträckan. Drömmer mig tillbaka till år 2001 när den fanns – det år jag åkte till Riksgränsen första gången.

Här pratar vi förresten om den och en massa andra häftiga tågresor i Att resa-podden.

#13. Hit åker jag helst på roadtrip

Ungefär vart som helst? Men jag gillar verkligen att åka i södra Sverige, då det är så korta avstånd. Halmstad och ner mot Bjärehalvön och Skåne har många härliga stopp.

#14. Bästa bok om att resa i Sverige

Kan tyvärr inte bistå med tips om något jag läst, men väl tips om en nyhet i bokhyllan; nysläppta Svemester av Niklas Kämpargård.

#15. Vänern eller Vättern?

Vättern för den vackra utsikt som bjuds när vi närmar oss min mans hemtrakter i Småland – och vidare mot västkusten som älskas sommartid, men i min värld ligger sjö-magi i betydligt mindre sjöar än så. Jag är #teaminsjö för alltid!

#16. Stockholm, Göteborg eller Malmö? 

Stockholm. Utan konkurrens!

#17. Favoriten bland svenska nationalparker?

Jag har så många kvar att upptäcka och har dem på min To Do-lista nästan varenda en – men slår ett extra slag för härliga Tyresta söder om Stockholm.

#18. En svensk restaurang jag ständigt återkommer till

Supper, Åre. Älskar.

#19. Sveriges mest romantiska plats?

Bohuslän ändå. Det är något speciellt där.

#20. Öland eller Gotland?

Lätt; Gotland. Favorit från barndom vidare genom livet.

#21. Svensk semestermat

Jag säger; sallad och grillat. Alltid goda sallader och något gott på grillen.

#22. En måste-aktivitet i semester-Sverige sommartid

Fiska krabbor, om du frågar mina barn iallafall.

#23. Här firar jag helst midsommarafton, påskafton och julafton

Midsommar: I Stockholms skärgård med vännerna
Påsk: I Åre eller Dalarna
Julafton: I Åre

Men i år blir det om något vid påsk samma ställe som vanligtvis händer på midsommar, och till jul hoppas jag att vi kan resa igen. OM vi ska i sådant fall!

#24. Saker jag saknar med Sverige när jag är utomlands

Utan att alls vara en frukostmänniska brukar det ändå vara en svensk frukost jag börjar längta efter mest efter en tid. Mörkare bröd och mindre sött, liksom.

#25. En underskattad svensk destination

Tänkte skriva Uppsala som weekenddestination men ska jag höja något lite extra så är det Isaberg, Hestra, i Småland. Alla som gillar aktiva dagar borde åka till Hestra och njuta skog, sjöar, vandring, mountainbike och så oändligt mycket mer. Pärla!

Så – hoppas det var lite inspiration till Sverigesemester! Häng gärna på med en lista om Sverigesemester du med!