sommar åre

Åre svemestersommaren 2020, och Covid-smittorisken

Jag snuddade på det i ett inlägg för några veckor sedan, och sedan dess har våra turistfokuserade nyheter fortsatt att prata om det; de massiva turistinvasionerna. Inte minst är det norrut som många åker i större utsträckning än tidigare, både mer rutinerade norrlandsresenärer och totala nybörjare.

Åre är förstås inget undantag, för ingen annanstans går det att få ett så bekvämt insteg till norrlandsnatur och aktiviteter. För oss är det femte sommaren i rad i Åre, och visst har det varit mer folk än tidigare. Eller – rättare sagt så har det känts ungefär som tidigare år, men då brukar vi vanligtvis tajma in vår vecka i byn med fjällmaraton vilket nog är den vecka som drar mest besökare på hela sommaren. Vi gillar när det är mycket liv och rörelse och det är nog så, att vill man vara själv och ha tystnad så finns andra fjälldestinationer som är bättre än ett utbudsmaxat Åre. Eller jo – det går att hitta lugna platser och fjäll i tystnad, men det är kanske inte de upplevelserna som drar mest med just Åre. Men hur som; att det upplevts som lika mycket folk denna vecka med nummer 30 som toppveckan med fjällmaraton tidigare år säger en del. En 30%-ig ökning av besökare i Åre hörde jag annat löst snack om i byn men jag har ingen officiell statistik eller så. Men nog ökar sommarturismen i Åre och fjällen – så är det tveklöst.

Men vet ni? Alla vi pratar med som är i Åre sommartid älskar det och kommer tillbaka. År efter år. Sommarupplevelserna i Åre har den effekten på en, oberoende av väder.

Så hur var det upplevde vi – i Covid-tider och allt?

I byn har det varit mycket folk och liv, men det har inte känts kaosigt på något sätt. De första dagarna på veckan höll vi oss hemma eftersom jag ville lägga fler dagar än det absoluta karantänminimumet efter bekräftad Covid, och utelivet i byn blev det för oss torsdag, fredag och lördag – de kvällar som det givetvis är mest folk. Det kändes… som vanligt typ? Ganska fullt, men då hade också färre restauranger öppet i år än förra sommaren. Kanske vågade några restauranger som storsatsade i vintras inte hoppas på att det inte skulle finnas några reserestriktioner denna sommar och därför avstod öppning? Jag spekulerar bara i detta, men de få restauranger som höll öppet hade bra mycket folk, men inte mer trångt än många andra helger under högsäsong (säg juli, början augusti, december till april). Det obligatoriska att servera gäster sittande vid bord verkade efterlevas, och vissa bord var avstängda. Så… helt ok? Jag var enormt noggrann med avstånd, och tyckte det kändes lugnt i princip alltid. Vi fick också plats varje kväll på de ställen vi gick till; Werséns och Boquerian, utan att vara ute i god tid.

Kaoset på Skutan och den plötsliga Skistar-irritationen

Vår sista dag i Åre hade jag och Meja siktet inställt på Åreskutan, medan Henke körde downhill med Stella och Max. Vi valde sista dagen, söndagen, för att det tidigare under veckan (efter att jag kände att det var ok för mig att vara i en lift) varit dåligt väder. Att åka upp till toppen är ingen mening i hård vind och/eller dimma. Det var vi inte ensamma om att vilja. När vi vid 11 kom ner till VM8-an var köerna enormt långa till biljettköp framför allt och även gondolerna. Jag har aldrig sett något liknande! Jag tror att det var extra mycket folk för att vädret varit dåligt innan så att alla ville satsa på en dag med bra väder mitt i allt rätt tveksamt väder.

Jag är oerhört irriterad på hur Skistar planerat, eller inte planerat. Med kabinbanan (som kostade 140:- när den var igång) stängd gäller VM8 + gondol för att komma upp vilket kostar 100 + 100 kr. 200 SEK! Väl i liftarna så fylls med fokus främst på cyklisterna, vilket gjorde köerna fruktansvärda för alla vandrare. Då kan man också betänka att cyklisterna betalar 410 kronor för ett heldagspass. Är denna jämförelse och kössystemet rimligt? Visst spelar covid-restriktioner in, men det kändes ändå inte ok.

Men framför allt så var det biljettköpet jag irriterades över. Sommartid när så många vandrare köper enkelbiljetter borde något enklare sätt finnas än att ladda skipass som om man inte har något sedan tidigare köps över lucka. Direkt i app, tack så mycket?!

Så tips om du vill åka upp på Åreskutan denna sommar:
– Ta med ett liftkort (samma som vinter) och ladda på det online istället för att köa i biljettkassa.
– Undvik en dag då det varit dåligt väder i flera dagar innan. Förmodligen lite lättare tryck om vädret varit stabilt fler dagar.
– Kom direkt liftarna öppnar för att undvika mesta folkmassor

Barnen på downhillpremiär!

Barnens downhill? En sån hit! Max som är 9 tyckte det var superkul och hanterade de lättaste slingorna toppen, Stella som är 12 och framför allt börjar få mer styrka allmänt klarade väldigt många och körde de coola lederna från toppen till och med. Hur kul?

När min premiär kommer är ännu oklart. Say no more.

Men jag och Meja hade en mysig dag på berget! Som hon längtat efter att få komma upp på Åreskutan och se snö på sommaren! Det var lite för blåsigt för hennes tycke så vi fick ta en alternativ väg ner, men fick vårt berg och kämpade på fint.

Covid – hur länge smittar man?

Jag kom till Åre med en bekräftad Covid, men med (då) mer än 48 symptomfria timmar bakom mig och 9 dagar sedan mina symptom började. Det är så nuvarande rekommendationer från FHM ser ut – minst 7 dagar sedan start och minst 48 symptomfria timmar. Däremot har jag fortfarande nu två veckor senare tappad lukt och smak. Den har varit noll ända tills igår, och nu känns det som att jag har kanske en 10%-ig lukt. Det går sakta framåt, och är oerhört tröttsamt. Att lukt och smak är borta är ett symptom som kan hänga kvar länge och som inte ses som ett symptom som betyder att man smittar.

Så de första dagarna i Åre så var jag ”safe” enligt FHM, annars hade vi inte åkt utan väntat in ytterligare i Nacka – men höll ändå extra avstånd. Var bara utomhus, på ställen där vi var själva. Inte heller har vi bokat in något med vänner i byn. Jag gick in på butiker och i restauranger först i slutet av veckan när dagarna utan symptom började bli riktigt många. Avstånd har jag fortsatt hålla, och kommer att fortsätta med. Att man haft bekräftad Covid betyder inga andra restriktioner än de som finns för alla andra.

Med det åker vi hem – nöjda men inte nöjda som i att känna oss mätta. Åre har den inverkan på en. Hur mycket (eller lite) folk det än är. Vår familjs bästa semester, året om. <3

 1. Härligt att ni var i Åre men synd på vädret. Det känns så sjukt att tänka på vädret som var i juni då det var så varmt och vindstilla! Den här sommaren har varit extremt problematisk för alla tror jag. För gäster (oavsett var i landet) men också för näringsidkare. Den oförståelse som många gäster uppvisat är ofattbar. Att man som gäst blir sur för att max antal personer redan finns på en restaurang eller badvärld. Det tycker jag har varit en trist bismak från sommaren. Men – det positiva med sommar i Åre när många är uppe med barn är att det faktiskt är rätt enkelt att få bord på restauranger. Det är som vecka 9 tycker jag – mycket mindre tryck på restauranger och ”vuxenuteliv” än till exempel sportlov eller ibland även helger som vecka 6. Så jag älskar sommaren i Åre och allt folk, för när vädret inte är pissdåligt så är alla på så härligt humör och testar på nya saker. Den stämningen tycker jag verkligen märks. Därför blir det så ironiskt med din upplevelse av att åka lift, för är det någon period på året då den där stämningen verkligen är annorlunda (till det negativa) så är det nästan alltid på nyår – av samma skäl. Man har köpt SkiPass för dyra pengar och är sur vilket smittar av sig på prick allt. Oh well!

  1. Det är supertrist om inte förståelsen finns. Jag märkte inte av sånt, men förstår att upplevelsen är helt annan om man jobbar i det för då möter man alla.

   Tror att det här vid liften var att förståelsen för hur tex gondoler fylls är stor men att behöva då stå i enorm kö för att till slut behöva gå in i ett litet hus med x antal ytterligare människor (trångt!) är inte vad man vill. Det var inte bra planerat, inte anpassat efter omständigheterna.
   Sen tycker jag att 200 för en person till toppen är galet. Jag skulle gärna gå upp istället, men inte mina barn. Det är enormt mycket barn just i lift upp.
   Vid gondolen uppe upplevde jag det som att det var varannan gondol cykel varannan vandrare. Bara det att det (förståeligt!) var ett sällskap endast i varje gondol. Kön med vandrare var kanske 100 pers, cyklister typ 10. De åkte rätt in. Jag väntade med min 4-åring i över en halvtimme. Det var inte musikaliskt. Det tog oss 2 timmar från att vi anlänt vm8 tills vi var uppe.

   I övrigt var allt underbart och det kändes inte kaos någonstans. Och absolut lugnare uteliv pga familjefokus! Vi smiter ju ifrån en stund på kvällen när de vill chilla hemma – en fördel med lgh centralt, vi har aldrig så mycket par-tid som i Åre. Och vädret är så sekundärt där! Första året av 5 som vi inte badade ute eller hade shorts konstant – men det är ok.
   Hade gärna stannat längre!

   Tack för din input, du som har alla sidor – jobb, local etc.

 2. Låter ju oerhört 2002 med att behöva fippla med liftkort. Förstår verkligen irritationen där, de har ju ändå haft flera månader på sig att implementera en vettig online-lösning. De har ju för böfvelen en egen app?!

  Jösses.

  1. Ja, där går det att fylla på sitt befintliga kort. Rimligt för liftkort under vintern, men under sommar och pandemi hade ju någon workaround varit att önska.
   Men kanske var det extremt just denna dagen. Vi säger så. Jag lägger min irritation i ”så var det och nu är det bakom oss”-lådan. Bäst så. 🙂

 3. Härligt med Åre, trist med kö! Helt klart förbättringspotential när det gäller liftkorten, både pris och hantering. Vi var uppe vecka 29, ingen kö när vi tog Gondolen upp mitt på dagen mitt i veckan, gick dit från VM6an berg, ingen direkt kö där heller, men ändå mycket folk! Dock hade liftarna varit öppna även dagarna innan.

  1. Jag har verkligen aldrig varit med om varken kö till att köpa liftkort eller till att åka upp någon sommar tidigare – och då brukar vi ändå vara under den mest maxade veckan av dem alla.
   Vi får hoppas på nya rutiner nästa år. Och, att jag hittade mitt liftkort (och alltså hade kunnat fixa det hela online istället för att stå i kö) i plånboken sen när vi satt i liften kan vi ju tala tyst om. Haha!
   Hoppas ni hade fina sommardagar i Åre, vi ses kanske till vintern!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *