En utflykt som länge legat på vår Att göra i Dalarna-bucketlist med barnen är att bada i Östra Silvbergs gruva, som ligger mellan Borlänge och Säter i södra Dalarna. Det hela har inte haft någon större kulturarvsrelaterad anledning utan handlat helt om inramningen och möjligheterna; att bada i en galet djup gammal gruva, och hoppa ner i knallturkost vatten från branta klippor som med överhäng ligger upp till 8 meter över vattenytan. En vattenyta som döljer ett djup, som sagt; Enligt informationen går Östra Silvbergs gruva ned till ett sådant på upp till 220 meter. Svindlande djup för en liten lagunliknande pöl, ett vattenfyllt gruvhål.
Kan man bada i Östra Silvbergs gruva?
Det man ska vara medveten om för att inte helt svepas med av instagramvänliga bilder är att vattnet visserligen är precis så turkost som det ser ut och klipporna lika branta, men att det inte är en officiell badplats med mätt och godkänt vatten. Om det är otjänligt låter jag vara osagt, men för några år sedan gjordes en dykning ner till djupet med en specialfarkost, och det hittades ett femtontal gamla bilvrak och annat skräp som skulle kunna ses som miljöfarligt. Med andra ord åker man inte hit för att hänga vid en vacker badsjö, utan för lika häftig som vacker inramning och möjlighet till coola hopp ner i kallt vatten.
Barnen var lite tveksamma först. Hade inte helt lätt att släppa tanken på de djur som lever på den typen av djup (men förstås, inte här, eller i megalodons fall inte på några miljoner år någonstans) och på att vattnet skulle upplevas kallt. Men, efter att ha känt in ett tag släppte de sargen och hoppade från de där höjderna – vilket blev med repris efter repris, föga förvånande. Kallt i vattnet denna varm julidag liksom alla dagar där, ja, men inte allt för brutalt ändå. Och väldigt, väldigt kittlande roligt!
Meja ville inte ha händelsen ogjord hon heller och vågade sig på ett dopp ”i gruvan”. Bra så.
(Ja, jag stannade på sidan. Skyllde denna gång på nytvättat hår och fotoansvar.)
Jag fick när jag lade lite bilder på Instagram en kommentar från resebloggaren Sandra, som är en ytterst duktig dykare. Hon har flera gånger dykt i Östra Silvbergs gruva och intygar det vara både ”riktigt bra” och ”coolt”, med flera gruvgångar på olika djup. Jag blir klaustrofobisk bara jag tänker på det, men värt ändå att skriva några ord om.
Hitta till Östra silvbergs gruva
Det är enkelt tat hitta till gruvbrottet. Skriv bara in Östra Silvberg gruva i google maps. Du får då upp parkeringen vid den gamla gruvan och kan ta avstickaren västerut från riksväg 70 en bit norr om Säter, mot Borlänge.
På frågan om jag skulle rekommendera ett besök vid Östra Silvberg gruva så är svaret absolut ja. Som en utflykt för att hoppa från klippor i unik inramning, helt enkelt, även om vissa hänger på filt och solar och det finns grillplatser. Badstopp, kulturutflykt, fikaplats. Jepp.
Vi var där en varm dag i mitten av juli och upplevde det lugnt.
Runt om Östra silvbergs gruva, historien och Silverringen
Östra silvbergs gruva är en nedlagd sulfidmalmsgruva, och runt om ligger stora varphögar – rester från gruvbrytningen. Gruvorna i området var verksamma från 1400-talet, och gruvan är bara en av flera som nu gjorts turistvänliga genom kulturslingan Silverringen som går genom Silvberg och Säters bergslagsområden.
Andra besöksmål längs Silverringen inkluderar en mäktig masugn i Ulvshyttan, vacker bruksmiljö i Grängshammar och järngruvan Bispbergs gruva.
Vi är mer för mat och sneglade istället åt Murboannas gårdsmejeri – där fantastiska ostar tillverkas (och för dem som var på mitt och Henkes bröllop 2008 så var det just dom man serverades till dessert), och den mysiga servering som finns där, men styrde åt andra hållet och Skedvi bröd (tidigare Kulinariet) istället. En fantastiskt bra kombination med besök på Östra silvbergs gruva kan jag lova – Skedvi bröd får min rekommendation för både charm och utbud.
Mer läsning
Kolla in detta inlägg för att läsa mer tips om saker att göra i Dalarna med barn.