Nobelmiddagen 1983

 

För dryga året så kom det sig av en händelse att vi kopierade menyn från Nobelmiddagen 1938 och lagade samt åt ihop med ett gäng härliga vännner. Konceptet var hur kul som helst och vi bestämde oss för att göra tradition av det hela. Igår var det så dags för en försenad Nobelmiddag 2014, och denna gång var det lottdragning som gav året. 1983.

1983 års meny såg ut såhär:

Förrätt: Snöripsmousse med gräddsås
Varmrätt: Murkelfärserade sjötungsfiléer med Vermouthsås, ris
Efterrätt: Nobelglassparfait

Man får väl säga att makarna W drog nitlotten när de fick förrätten.. för att göra snöripsmousse var inte bara svårt utan tog också enormt lång tid. Å andra sidan är de kanske duktigast kockar? Rätten levererade iallafall, även om jag som inte är någon gåsleverfantast (det påminde på sätt och vis om det) väl får säga att det var mer spännande än supergott. Snöripsmoussen var omgiven av en sorts gelé som byggts upp i lager och i glaset hade vi ett pinot noir från NZ. Mycket kärlek i den rätten.

IMG_7689

Glaset till vänster är fördrinken, givetvis 80-talets hit Kir Royal.

Ett par stod för ett valfritt inslag, och de ramade in middagen med olika granitéer (smaksatt is) mellan varje rätt.

IMG_7690

Varmrätten stod Kungsholmsfamiljen för. De hade verkligen lyckats med sin tolkning av rätten – för några autentiska recept går inte att få tag i.

IMG_7691

Efterrätten var det vi som stod för. Nobelglass är en klassiker som var på menyn många år i rad, och vi gjorde en variant med choklad, hallon och vaniljparfait i lager, toppat med mörk choklad. En riktigt god gräddbomb. 🙂

IMG_7692

Lite andra klassiker som fanns att tillgå var galliano hotshots (den gamla klassikern), geting/isbjörn och Ako-kolor. Bekant?

IMG_7693

IMG_7694

Gällande middagens tema hade förstås många tolkningar gjorts. Representerat fanns peruker, flugor, långklänningar, ordensband, tiaror och stora smycken och förstås plagg och frisyrer som andades 80-tal. Det var det jag och Henke valde att fokusera på.

IMG_7688

Mycket fönad volym, brett bälte och axelvaddar på mig, höga vida byxor på Henke ihop med för kort slips och uppkavlade ärmar på den axelvaddspimpade kavajen. Schnyggt.

En ytterst trevlig kväll som andades Historieätarna och en ny temamiddag är inplanerad. I vår kör vi på land och genom lottdragning landade det på Irak. Det blir spännande!

IMG_7697 IMG_7695