Max vattkoppor har verkligen gått tillbaka. Det har inte kommit några nya på flera dagar och alla känns hårda. Alla är svårt att säga på ett sätt för han har haft massor och det är svårt att ha exakt koll på varenda en – men jag tycker ändå att det rakt igenom känns som små skorpor. De största är hårda gulpluttar som bilden till höger, de minsta känns knappt. Han har två större på rumpan som är de enda jag sett som ej är särskilt hårda, såklart för deras utsatta läge under blöjan, som sitter så långt in så de inte luftas alls.

20130303-101734.jpg
Bilder från söndag morgon, 6 dygn efter att vi hittade första vattkoppan. De flesta är minddre, några få är större men med hård, rejälare skorpa.

Vad tror ni om det här nu då, ni som är rutinerade? Enligt informationssajter så kan barnen gå tillbaka till förskolan när vattkopporna torkat in, skorporna behöver ej ha fallit av.

Det sjuka barnet ska stanna hemma från förskolan eller skolan fram till dess att blåsorna har torkat in, men behöver inte vara hemma tills alla sårskorpor fallit av. Efter 7–10 dagar brukar de flesta barn vara friska och smittfria. Barn som är smittfria kan gå till skolan eller förskolan så snart allmäntillståndet tillåter det, det vill säga så snart de verkar pigga nog.

Det känns som att Max skulle kunna vara redo för förskolan imorgon, men hur ska man veta säkert? En förskola där ett helt gäng barn fått vattkoppor den här svängen…
Jag tror ju han är smittfri enligt informationen från Vårdguiden, då känns det nästan värre att tänka på hur andra föräldrar kommer reagera. Fast att stanna hemma längre än rekommendationerna är ju såklart inte aktuellt, det är bara det där med det fulla avgörandet som är knepigt.

Min plan är att ta med honom till förskolan imorgon (då det har gått ytterligare ett dygn jämfört med dagens status) och så får personalen ta ställning till skorporna. Men erfarenhet och er uppfattning mottages tacksamt!