#mamatummyday – för våra mammamagar – före, under och efter

Denna lördag den 18 januari har Katarina Woxnerud utsett till mammamagedagen, eller #mamatummyday som hashtagen heter i social media. Hon är expert på kvinnors magar och dess muskultatur och hur den ska tränas upp efter graviditet. Det där är så otroligt viktigt! De allra flesta kvinnorna går igenom en graviditet någon gång i sitt liv, och med rätt träning kan kroppen bli återställd. Precis tvärtom kan man göra mer skada än nytta genom att träna på fel sätt efter en graviditet. Hur sorgligt och galet är inte det, med tanke på hur många kvinnor detta berör?

Det var bara ganska exakt tre år sedan jag fick barn senast och inte ens då fanns den här informationen lättillgängligt. Det har fullkomligt exploderat sedan dess och till de som får barn idag finns betydligt mer hjälpmedel. Appen mammamage, framtagen av just Katarina Voxnerud, visar hur kvinnor kan bygga upp sin muskelstyrka igen steg för steg – ovärdeligt!
Men det innebär inte att vi är i mål, för hos MVC och andra ges fortfarande felaktiga råd. Råd som är förödande för vissa. Det är bara inte okej att kunskapen inte är bättre.

Så mammamage då, vad är grejen i social media förutom det superviktiga budskapet jag nämner kort ovan? Jo, att visa upp mammamagar. Det finns hur många varianter som helst – det ska det få finnas. Kroppen är fantastisk – före, under och efter.
Häng med du med, lägg upp en bild på instagram och hashtaga #mamatummy #mammatummyday.

Denna bild är när jag är fullgången med Max. Han kom några dagar senare, 51 cm lång och 3900 g tung.

IMG_9260
Julen 2010, i vecka 40 med mitt andra barn.

Tre dagar efter förlossningen såg det ut såhär. Min mage drog ihop sig väldigt snabbt efter båda barnen, och jag har haft turen att inte behöva lida av diastas (magmuskeldelning) eller bråck. Att sådana, om man lider av dem, ska bekostas av landstinget ska vara en självklarhet!

20140118-091720.jpg

1 januari 2011, 3 dagar efter förlossningen av mitt andra barn.

Min mage idag, tre år senare, är inte långt ifrån den där bilden från några dagar efter Max förlossning. Aningen mindre och aningen plattare men ett mindre putande är ett normaltillstånd. Jag är okej med det – jag är stark och orkar leka med och bära mina barn lika mycket som en perfekt mage eller en med synliga magmuskler. Det hade jag ju inte direkt före barnen heller… 🙂
Däremot ska man veta att det aldrig är för sent att träna upp de inre magmusklerna. Läs till exempel inlägget hos Allakanträna om Anna som gjort just det.

20140119-095058.jpg Tre år senare. Inte en mage som ser särskilt stark ut men som faktiskt är det – inifrån och ut.

Jag är glad att jag tidigt efter Max stötte på Lovisa, och att hon ledde de mamma-barn-pass jag var flitig besökare på. Elmina är också extra duktig på mammakroppar.

Har du också bloggat om mammamage? Lämna gärna en kommentar med länk!