Träning efter graviditet och träningsbibeln för det

 
Nu har Lovisas nya bok ”Lofsans mammaträning” kommit ut i handeln och jag har bläddrat i den. Den är verkligen otroligt fin! Jag är visserligen lite hormonell men ögonen tårades nästan lite. Haha! 

Boken innehåller all information man behöver som nybliven mamma, med tips om inte bara träningen utan hur man klarar livet i stort liksom – med kosten, sömnen och att hinna med när man är nybliven mamma. Det är en otroligt stor omställning.

Fokus är dock, förstås, på träningen och på att bygga upp kroppen igen. Det är det som är så grymt, för de allra flesta mammorna vill få tillbaka sin styrka och inte minst så borde alla vilja göra det på ett sätt så att det blir en bra grund för resten av livet. Det handlar inte bara om att tappa gravidkilon, göra ”quick-fixes” och att snabbt kunna röra sig som man gjort förut. Det handlar om mer. Det handlar om att ge kroppen en chans till återhämtning och att bygga upp sig inifrån och ut. Det är så otroligt viktigt!

  
Jag, vars ”träningssammanhang” mest varit inom bollsport/lagidrott och inte lika mycket inom fitness/styrketräning/etc, hör ofta om mammor som vill komma igång och blir lyckliga när de efter kanske ett par månader känner sig mogna att ta sina första löpsteg igen. Halleluja!, och allt det där. Jag har själv varit där. 

Det är förstås härligt och kanske okej om man fått klartecken från en barnmorska, men det finns så många andra sätt som är mer rätt. Inifrån och ut, som jag sa.

Bålstyrka och bäckenbotten, till exempel, är otroligt viktigt. Bäckenbottenmuskulaturen har länge utsatts för enorm tyngd och påfrestning och behöver stärkas upp igen. Utan stark bäckenbotten finns risk för skador såväl som inkontinensbesvär, om inte idag så i framtiden. Utan rätt bålstöd finns stor skaderisk, coren är liksom just – kärnan – i en stark kropp oavsett vad man vill utöva med den. Där behöver man börja! Därefter kan man lägga på en massa ytterligare styrka och bygga upp och komma tillbaka, steg för steg. Inte tänka att man ska tillbaka till ett (kanske diffust) före-läge med en viss vikt eller ett visst prestationsläge, utan ett nytt nuläge som är grunden för en stark och skadefri kropp i resten av livet. 

Det är det som är viktigt! Inte de där löpstegen efter ett par månader – de kan komma sedan, när kroppen inte bara känns redo utan är det på riktigt. Sedan kan man springa bäst man vill hela livet!  

  

I Lofsans mammaträning får man ett steg-för-steg program för att bygga upp kroppen, och den innehåller färdiga träningsprogram för 40 hela veckor där man börjar på rätt läge för att vara nyförlöst. Det är en komplett guide hur man efter graviditeten tränar säkert, skadefritt och i en lämplig takt. En riktig bibel för alla nyblivna mammor som vill komma igång igen! 

Redan för dryga månaden sedan tipsade jag om att man kan få Lofsans nya bok ”Lofsans mammaträning” som premie om man beställer en prenumeration på 6 nummer på tidningen Mama, för bara 159:-. Det är billigare än bara boken i handeln… 

Annars kan man hålla utkik hos Lovisa för workshops med träning och bok som hon håller på Rosa skrot – härlig inspiration! Eller för den delen gå till närmaste bokhandel och få boken i handen direkt.