Skidbacken och lyckan

Jag har längtat så länge efter skidor. Hela förra säsongen gick i princip bort med en liten spädis (som dessutom vägrade flaska och med det gav sin bäckeninstabila mamma tuffa tider att lämna ens en stund), så inför det här året har peppen varit extra stor.

Igår var det, som ni vet, ett tufft beslut att välja skoter istället – men jag hann ut ett par timmar på eftermiddagen, fast blev inte riktigt genomlycklig ändå. Sikten var inte riktigt perfekt, och backarna var hårda – som i genomisiga. Årets första åk är alltid lite skakiga redan som det är, så även om jag kände mig glad att äntligen åka skidor igen så var inte glädjen total eller så. Och, sa jag att sikten inte var perfekt?

Jag åkte med resebloggaren Dryden, som tog den ”härliga” bilden ovan på väg ner från toppen av Åreskutan (och den allra översta). Vi åkte inte upp till toppen igen – och även om vi höll oss lite längre ner och hade bättre sikt (om än i ett Åre i skymning vilket försvårade en del) så var inte skidåkningen så värst lätt eller njutningsfull, med hårda backar med mycket is – så jag fick inget totalt glädjepåslag. Viss, men mer för att vara igång, och för att befinna mig i en skidbacke i en så härlig ort rent allmänt.

Men idag! Idag alltså!

Idag kom jag ut direkt på förmiddagen, och förutsättningarna var helt andra. Med härliga Explorista-Emmi och Mia hade jag en så himla härlig dag och glädjen och njutningen var total. Vi hängde en del i lite lättare backar idag, ända borta i Ullådalen där blå backar slingrar sig ner, och när det är väldigt hårt i backen och man vill ha sköna carvingsvängar så kan det ibland vara det allra bästa. Alltså… njutningen!

Idag fick jag verkligen den känslan jag längtat så efter. Skidåkning kanske inte när den är som allra bäst – men när den ger ett lyckorus som är svårt att hitta på andra sätt. Med härligt sällskap – senare anslöt även Dryden och härliga Johanna från Systrar i bergen – skön pist under skidorna, ett vackert Åre nedanför oss och allt från snö till sol i ansiktet så fick en dag jag stoppar in i minnesbanken på en av platserna för de allra bästa och härligaste stunderna. Åre, idag.