Zanzibars för- och nackdelar

Vi har bryderier här hemma nu. Jag har, som många kanske vet, länge varit oerhört sugen på Zanzibar. Det som lockar är förstås stränder, men också den lite alternativa känslan jämfört med rena sol- och badparadis som exempelvis många ställen i Asien (som vi känner att vi verkligen ”kan” vid det här laget – vi vill ha något annat). Vackra stränder, afrikansk känsla, lite mer att se och göra än bara strandliv… men ändå en semester som känns enkel. Det lutar åt att vi förlänger höstlovet och åker då – för under jul vill vi inget hellre än att upprepa årets Årevistelse – så det kan inte vara för långt bort, utan vara görbart för 1,5 vecka eller så. Zanzibar verkar visserligen ha början av regnperiod under november, vilken sträcker sig under november och december, men det ska inte vara allt för osäkert vädermässigt utan helt okej. Flygbiljetter verkar finnas för runt 7000 ToR, och boende för hela familjen på bra ställen runt tusenlappen natten. Det är en rimlig nivå för oss för en resa som denna.

Men sen så läste jag ännu mer. Om väldigt mycket mygg (så trött på mygg och dess virus!) och rekommendation om malariaprofylax. Det kan jag ta, men mina barn? Helst inte. Tror jag. Om många och rätt påflugna försäljare. Om frågetecken kring säkerhet och att man på många ställen gör bäst i att äta middag på sitt hotell eller möjligen den bredvid. Om vind och möjligtvis småkyliga kvällar. Sådant som fick känslan att bli lite… sådär.

Det enorma sug jag känt under en tid ändrades lite, eller rättare sagt – framför allt blev Henke lite skeptisk. Han har nog inte läst fullt lika många positiva skildringar, från personer jag verkligen litar på när det kommer till resor, som jag har (dvs: Dryden och 4000mil). Men nog började jag själv tvivla lite också…

Så här sitter jag nu med flygjämförelsesajter öppna i webbläsaren och hotellbokningssidorna sida vid sida, men någon bokning blir det inte idag. Den sitter lite längre inne än nyss.

Så, var ska vi?

Zanzibar, eller var?
Karibien, Sydafrika, Asien, Kanarieöarna (nej), Dubai (nej), USA (nej), Maldiverna, Seychellerna, Mauritius, …Zanzibar?

Inläggets bilder från Mexico och Jamaica, årets höstlov med kryssning.
 1. Kyliga kvällar är mest på östkusten, så det kan avhjälpas genom att bo på västkusten. Äta på hotellet:ja, fast kanske lättare att cruisa mellan hotellen på västkusten?
  Jag skulle säga go for it, testa Afrika!
  Om det inte vore för malarian. Är också lite skeptiskt inför att utsätta barn för sånt…

 2. Zanzibar är fantastiskt och lite mer annorlunda och enklare. En upplevelse. God mat och underbara stränder. Fin snorkling och simning med delfiner ute i havet. Kryddturer. ”Fiskrestauranger” på stranden dvs det grillas och lagas över öppen eld och alla umgås med alla som är där, överallt från hela världen. Säkerheten får man läsa på, ffa kan det vara osäkert när det är mörkt och man rör sig bortom turiststråken. Likaså är trafiken att undvika i mörker. Men överlag är alla gästvänliga och hjälpsamma och man behöver inte vara på sin vakt så att säga. Malariaprofylax är frågan, men om man sover med myggnät och använder myggmedel att rolla på vid känsliga ställen och att använda långärmat och långbyxor kvällstid så har man säkrat upp det ordentligt. Verkligen värt att prova Zanzibar! 🙂

 3. Har oxå funderat på Zanzibar och andra ställen. Men just det malarian….

  Karibien har ju många härliga öar!

  Är kap verde ett alternativ? Där finns iaf solen å stränderna inte mkt att göra!

  Mauritius funkar ju 1v oxå härliga stränder å lite mer att se å göra!

  Maldiverna drömmer jag oxå om. 🙂

  Kramar

 4. Skulle inte åka till Zanzibar. Jättefina stränder jag skulle vilja besöka MEN säkerheten går först för mig. Har flera bekanta som blivit rånade där. En (mycket världsvan vänninna som bott i Sydamerika själv plus är expat sedan 10 år tillbaka och rest runt hela världen) blev väldigt olyckligt knivrånad där förra året när hon och en annan kompis var på yoga resa. De var på stranden och morgonbadade, hade med sig inget minus kläder och rumsnyckel och fick en enorm kniv mot strupen. Har hört fler liknande rån historier från bekanta (dock utan knivar mot strupen).

 5. Måste verkligen slå ett slag för Sri Lanka! Där finns allt och avstånden är så små så att det är enkelt och snabbt att ta sig från stränderna till safarin, till bergen och städerna inåt landet. Vi hyrde fantastiska Shalini Villa och har inte haft det bättre! Googla det!

 6. Jag har bara positiva upplevelser av Zanzibar och har varit där flera gånger. Visst har vi främst ätit där vi bott men det har mer berott på att det inte finns så många restauranger att välja på på bekvämt avstånd. Vad gäller turistigt så är motfrågan vad man jämför med jämfört med Mozambique ja, jmf med Bali nej (har inte varit i Nungwi som ska vara det mest turistiga). Har varit där juli, nov, dec och januari och har inte haft problem med mygg. Vi har gett våra ungar malariaprofylax men de har varit över 10. Jag älskar Zanzibar och kommer definitivt åka tillbaka men fortsätt som ni gör att läsa på innan så ni vet vad som kan förväntas.

 7. Malariaprofylax skulle jag inte heller vara så sugen på att ge till barnen.

  Karibien är ju alltid ett bra alternativ, vi kan verkligen rekommendera Guadeloupe.
  Ett återbesök i Kapstaden skulle väl inte heller vara helt fel!

  Lycka till med beslutet 🙂

 8. Vi har bara positiva upplevelser av Zanzibar. Tyckte att det var fantastiskt! Vi v ar där i början på januari för många år sen. Minns ingen kyla och inga mygg. Tror att vi tog malariaprofylax. Hade inga barn med oss.

 9. Dette innlegget kom rett etter at jeg har sett gjennom bildene mine fra Tanzania og klargjort flere blogginnlegg om landet slik at de (forhåpentligvis) kan bli auto-publisert mens jeg er på ferie og uten internett de neste ukene 😀 Da jeg plukket ut bilder fra Zanzibar, tenkte jeg på hvor herlige dager jeg hadde der. Jeg var i Stone Town og Nungwi, og det var i september for noen år siden. Jeg minnes ingen kulde, vind eller myggproblemer. Men det er kanskje mer mygg når det er fuktigere vær. Vi spiste på restauranter på hotellet eller like i nærheten, og var forsiktige med å gå rundt etter at det var blitt mørkt. Jeg hadde ingen dårlige opplevelser på øya. Zanzibar er perfekt for å kombinere avslapping og strandliv med opplevelser – selv var jeg blant annet i en mangrove, på en krydderplantasje og fikk sett aper som bare finnes på Zanzibar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *