pizzapicknic svärjarehålan halmstad

Solskydd för barn och bebisar

Det är sommar och stekande sol, och… barn med känslig hy som exponeras för den. Solskydd för barn och inte minst bebisar är inte helt lätt, och lika ogärna som man utsätter barnens hy för solen vill man smörja dem med solkräm som kan innehålla kemikalier och inte rekommenderas för små barn.

Solskydd för spädbarn och bebisar som inte börjat krypa

De minsta barnen är egentligen inte särskilt svåra att hålla ifrån solen, då man kan se till att ha dem i skugga. Däremot är barn under halvåret väldigt känsliga för sol då de ännu ej utvecklat skydd mot UV-strålarna, så det är väldigt viktigt att försöka skydda dem.

solskydd för barn och bebis

Solskyddsfilt för bebis

En solskyddsfilt, t.ex Sun seal eller Aussie finest, är tunn och stor och har oerhört många användningsområden. Detta är den produkt jag använt allra mest för att skydda våra barn från solen då de varit riktigt små. Häng på en del av vagnen (inte över hela!) för att spänna upp ett solskydd (klart mer effektivt än parasoll för vagn som när den rullar lätt hamnar fel), används som amningsfilt, lägg över barnets ben – använingsområdena är oändliga.

UV-tält för barn – värt att ha?

Ett UV-tält för barn kan vara bra för det mindre barnet under förutsättning att de inte rör sig för mycket, att det inte är för varmt eller att det blåser för mycket. Vi har haft solskyddstält till barnen då de varit runt halvåret, då det är en perfekt period att kunna ha dem sittande i tältet och ha sina leksaker där – men det är inget jag skulle släpa några längre sträckor eller till riktigt varma länder. Jag gillar modellen på Swimpys (omslagsbild), men det är oerhört svårt att vika ihop. Modellen nedan är från Clas Ohlson men verkar ha utgått (och gick sönder väldigt fort).

solskydd för barn och bebis

Solskyddskläder för bebisar

Av logiken ovan är inte solskyddskläder för bebisar jätteviktigt, men det kan vara bra att ha en uppsättning för t.ex poolbad. Glöm förstås inte en stor hatt eller keps med skydd även för nacke och öron.

solskydd för barn och bebis

Solskydd för barn från krypålder till äldre barn

Barnen som börjat röra sig kommer inte stanna i skuggan, och efter året kan solkräm för barn användas.

Solskyddskläder för barn

Att ha UV-kläder för barn är det bästa sättet att skydda dem från solen, och gör att man bara behöver smörja de få delar som inte täcks av solskyddskläderna.

Tips för bra solskyddskläder är:

– Köp i en storlek så att de inte glipar, och så att du t.ex får plats för en badblöja/blöjbadbyxa under.
– Ha minst ett ombyte – barn gillar sällan att ta på sig blöta och kalla kläder, och flera uppsättningar behövs ofta – och det är när de leker bredvid vattnet den behövs allra mest.
– Tvådelat eller hel dräkt? Båda är lika bra, så det beror mer på dig och ditt barn. Heldräkter är enkla att sätta på och sitter utan glipor, medan tröjan funkar direkt med blöjbadbyxan om det är lite mer begränsat med sol.
– Tänk på längden på tröjärm och byxa. Hellångt är förstås varmare, men solsäkrare.

solskydd för barn och bebis

Solskyddskläder för äldre barn?

Våra äldre barn använder sällan solskyddskläder numera, men vi har tröjor som är med på snorklingsturer eller sådant som är extra utsatt.

solskydd för barn och bebis

Solkräm för barn utan farliga ämnen

Filtren för att stänga ute den farliga strålningen är antingen fysikaliska eller kemiska. De fysikaliska lägger sig utanpå huden och ger ofta en vit hinna. Detta brukar rekommenderas för att skydda barns känsliga hy mot kemiska filter, då kemiska kan ge upphov till irritation eller allergi. Om kemiska solskydd är farliga för barn eller inte finns det (vad jag vet) inte någon tydlig forskning kring, men det vissa menar är farligt är de små nanopartiklar av mineral (ofta titandioxid) som filtret i kemiska filter bryts ned till. Samtidigt så anser de flesta forskarna att det är farligare att bränna sig…

Jag gillar riktigt högt solskydd, helst 50 men absolut minst 30, och det är också viktigt att smörja på med riktigt mycket kräm – och fylla på regelbundet under dagen.

Man vill använda en solkräm för barn som inte innehåller några farliga ämnen men som ändå skyddar helt, och jag försökte läsa mig till solskydd för barn som fått “bäst i test” 2018 men det råder väldigt delade meningar och jag hittar inga helt heltäckande test. Denna lista från Forbrukerrådet (källa, 2017) kan hjälpa på traven:

Solkräm för barn utan farliga ämnen:

Inget funnet: Cosmica Kids sun sensitive SPF 30, Dermica Kids solkrem SPF 30
Miljöbelastande: Attitude Tout-petits 100% minérale solaire SPF 30, Garnier Ambre Solaire Kids sensitive advanced SPF 50, La Roche-Posay Anthelios dermo-pediatrics lotion baby SPF 50, Nivea Sun kids protect & sensitive sun spray SPF 50, Vichy Capital soleil spray kids SPF 50
Allergiframkallande och miljöbelastande: BIOselect Baby happy hour baby sun care milk SPF 30, Garnier Ambre Solaire KIDS SPF 50′

Favorit hos mig för det mindre barnet har varit Eco Cosmetics Baby & Kids spf 50, som har “naturligt innehåll, erbjuder fullt spektrum UVA/UVB-solskydd och inte innehåller kemiska filter eller nanopartiklar”. Den är dock väldigt svår att smeta ut, och dessutom är “naturligt” ingen garanti för att ett ämne är bättre än “vanliga/konventionella ämnen” – det kan vara tvärtom…
Så, när barnen blir äldre och känns tåligare har jag med glädje gått över till mer “vanliga” solkrämer – och då är det lätt att valet faller på doft (helst parfymfri!) och hur smidig den är.

Andra tips för att skydda barn från solen

– Solen är starkast mitt på dagen. Nyttja lunchvilan till att skydda dem från de mest intensiva timmarna, vilket är ca 11-15.
– UV-skydd i vagnens sufflett – och en stor sådan – är väldigt smart, och är sufletten liten kan en solskärm att förlänga med vara smart.
– Övrigt i barnens reseapotek? Läs här. Andra resa med barn-tips hittar du här.

solskydd för barn och bebis

Jag uppdaterar gärna denna guide om solskydd och solkrämer för barn när det kommer uppdaterade tester eller annan input. Kommentera gärna om du har något att dela med dig av i denna solskydd för barn-djungel!

Mer läsning om att resa med barn och bebisar:

Resa med bebis – här hittar du all info och alla tips du behöver
Resa med barn – en massa inlägg och tips om att resa med barn

Följ mig!