osprey-mutant-38

Reseprylar: Mot skidsäsong och ny ”klättringspartner” från Osprey / Osprey Mutant 38

Det är december nu! Det betyder att skidsäsongen är såååå nära. Jag kan inte fatta att den redan är här igen, och följer nyfiket snörapporterna från favoritbergen. I Åre har det inte varit så mycket snö ännu men däremot tillräckligt kallt för att tillverka snö, och på fredag öppnar man de första backarna för säsongen. Det ligger ett lätt litet frostigt täcke i byn, ser jag från diverse konton och folk som är där, och min väderapp säger att det ska vara ”heavy snowfall” både idag och imorgon. Hur ”tungt” det är återstår att se, jag väntar på nya uppdateringar men får lätt pirr i magen av tanken på det. Kanske ligger snart ett rejält snötäcke även utanför pisterna!

Förra året var jag uppe med mina tjejkompisar under skidtestarhelgen och hade fantastiska dagar, men i år ligger den under luciahelgen och då är jag i Österrike och gör resejobb så i år blir det inte Åre för mig då. Knappast så att jag klagar. Det ska bli helt fantastiskt att återvända till Alperna efter många års paus, även om schemat lär bli intensivt som alltid på sådana resor. Några svängar lär jag få till, och allmänt njut av miljön. Det är Obergurgl och St Anton som väntar – och min pepp är enorm!

Apropå miljö för övrigt. Här är bilder från förra årets skidtestarhelg i Åre. Asså!

Förra året var också året då jag insåg det underbara i att åka med ryggsäck – både när jag åker med barnen och utan dem. Inte alltid, men väldigt ofta har jag känt behov av att ha med lite viktigheter och inte minst förstås när jag tagit mig utanför pisten då utrustningen direkt blir en helt annan. Jag har skrivit här om min Osprey Kresta 20 som jag är supernöjd med, och här fick den leverera i Riksgränsen. I år kommer jag att variera med en som är snäppet större, Osprey Mutant 38. Den rymmer som namnet säger hela 38 liter, så dess användningsområde blir lite annat. Den kommer jag ha mer om jag gör dagsturer till exempel till något berg nära Åre (drömmer om att t.ex åka Getryggen i vinter), eller behöver ta hela familjens matsäckspackning när vi nu kommer vara mer på skidor allihopa (hoppas jag). Det är för dyrt att äta ute varje dag när man har så många skiddagar som vi har, så förra säsongen blev vi stammisar i värmestugorna. Då Meja inte åkte så mycket då kunde en alltid en ta packning med sig och åka till lämpligt ställe med henne och bil, men i år hoppas jag på att vi tar oss hemifrån helt skidburet fler gånger. Jaja, hon är bara nyss fyllda 3 men hoppas går ju.

Hon gjorde debut på nyår förra året, 2 år och 1 månad gammal och var helt magisk. I år pratar hon mycket om att ”åka skidor” – vi hoppas att det finns entusiasm när det väl är dags!

Osprey Mutant 38 – ny skidryggsäck från Osprey

Mina nya ryggsäck är egentligen en klätterryggsäck, men som fungerar för bergsklättring på sommaren eller isklättring och skidåkning på vintern. Man kan alltså ha skidorna fastspända på sidan den, och det finns en del funktioner som är bra även för skidåkaren.

Funktioner i Osprey Mutant 38 inkluderar: snöavvisande ryggpanel, höjbart huvudfack, Dual ToolLock™-fäste för isyxa, förvaringsnät för hjälm i toppfickan, fack för vätskesystem, höftbälte med integrerade öglor, förstärkt botten, löstagbar aluminiumram, visselpipa, extra bred öppning i toppen med mera. Recensionerna av denna rygga är verkligen grymma – och jag ser fram emot att använda den mer, även om jag inte direkt kommer att testa alla funktioner den har när det kommer till klättring.

Jag invigde denna rygga när jag var i Åre i höstas. Då gillade jag mest att det fanns så stort utrymme så jag gav mig iväg med ombytesplagg och träningskläder och allt. Däremot saknade jag fack på utsidan, men det är ju mer en vandringsgrej än vid skidåkning. Hur snygg för övrigt?

osprey-mutant-38

osprey-mutant-38
Här med grymma resväskan Osprey Sojourn som kan dras eller bäras på ryggen.

När och var inleder du årets skidsäsong?