altan i platå hus villa nacka

Vår nya altan – klar och invigd

Förra året fyllde min man 40, och vi firade med fest på vår altan – tillika en av de grejer jag först kom att bli så förtjust i med vårt hus och som gjorde mig sugen på att byta lägenhet till hus då för 6 år sedan. Och, visst var det mysigt…

…men ungefär precis efter och kanske just för att festen där var härlig men gav vissa insikter så fick jag en känsla av hur vi borde göra om den. Underlaget har varit lite stökigt från början och ett uppenbart hemmabygge utan rätt underarbete och utformningsmässigt så har faktiskt funnits en del att önska. Som ni ser ovan så låg en pergola mot poolen och så delade in altanen i två delar, där man måste gå in, runt och ned till en lite tight del vid poolen och det hela hängde inte ihop. Dessutom var det mysigt med en ombonad del i ett annat hörn istället – det mot grannen, där vi på festen hade ett partytält.

Med det tog jag utgångspunkt. Jag ville att altanen skulle flöda i ett liksom, så att det skulle gå att hänga på större yta ”uppe” på altanen och ändå ha kontakt med pool-delen, och även ha koll på barn så – och rama in med pergola i hörnet mot grannen istället. Och så sålde jag in min idé (starkt backad av behovet pga det dåliga skicket) om altan i platå och med duktiga snickare utgick vi från det, och byggde om.

Nu har vi platsbyggda bänkar från övre till nedre del, utformade efter husets originalmurar, och byggde dessutom ut lite och flyttade på uteduschen.

Pergolan ramar in väldigt mysigt – det sitter ihop.

På den andra sidan av altanen sluttar ett berg, och där har det tidigare varit rätt mycket allmänt förvuxen växtlighet, och Henkes dröm var någon form av läktare följandes berget för att rama in och för att få många sittplaner av lite spontant slag. Det har det blivit – här har jag suttit allra mest i sommar (förutom i hängstolen som är åh så skön och där minuter går närmare timmar när man sätter sig).

Så i sin helhet ser det ut ungefär såhär.

Vi funderar fortfarande lite på möblering och behöver göra lite byten och tillägg, men det får komma nästa år. Och, det må saknas lite ”rätt” möbler men kändes ändå som att det blev komplett när vi köpte ett pingisbord. Så många timmar vi spenderat där allihop i familjen! Skulle hellre vara utan soffa än utan pingisbord, om jag tvingades att välja.

Vad gäller blommor och sånt så har jag lagt en del tid på det. Och pengar. Det är löjligt vad det kostar med krukor och växter till en altan! Är nöjd med det som blev i år, men nästa år ser jag fram emot att ta vid och landa ännu mer.

Belysning var inte heller helt lätt att besluta om men det fick bli några pollare av ”smart” typ från Philips Hue, en taklampa i pergolan och ett gäng långa ljusslingor.

Vi älskar att ha folk hemma – från vänner till barnen till några kompisar på middag till större sällskap. Så, att inviga altanen med en uppföljare på förra årets fest kändes rätt givet. Lite mindre – det är ju ändå fortfarande en pandemi och ingen här hemma som fyller jämnt i år – men att få ett socialt häng med många av våra allra närmaste vänner i lördags var så ljuvligt! Sommaren bjöd på en sista, riktigt varm dag och kväll och det här. Det gjorde denna investering värd varenda krona!

Jag hatar just nu allt med corona, men att tvingas spendera mer tid hemma kom förstås på ett sätt väl tajmat med vårt bygge. Det var slitigt och tog tid – men resultatet är jag så nöjd över! Att investera i vårt hem har aldrig känts mer rätt.