backrestauranger Åre

Lunchrestauranger i backen, Åre – Åres bästa backrestauranger

För att inte bli ruinerade av alla våra skiddagar i Åre i år – jag tror det blev 26? – så äter vi ofta medhavd matsäck i någon av alla värmestugor eller grillar korv ute, men givetvis har vi även hunnit äta oss igenom Åres backrestauranger. Här kommer en guide till många lunchrestauranger i Åre, som vi testat under 2018 – från Ullådalen i västra systemet till Björnen i öster.

 bästa backrestaurangerna åre

#1 Ullådalsstugan

Längst nere i Ullådalen ligger mysiga Ullådalsstugan, lika lätt att nå från skidsystemet som från parkeringen vid längdåkningsspåret. För restaurangdelen gäller väntelista, och det är rätt högt tryck. Maten är en klassisk skidbackesmeny med helt ok kvalitet.
Vi hamnar oftare här för fika än lunch. Jag gillar att det finns rawfoodbollar som inslag bland fikat, men har många gånger fått vända för att de få borden som är tillgängliga för fika är upptagna.

Uppdatering 2019: Denna restaurang har nu tyvärr stängt i väntan på ombygge av hela området i Ullådalen.

Bonus: Åker du längdskidor eller utgår från Duved så missa inte ett besök på våffelstugan Lillåstugan, som ligger några kilometer från Ullådalen och kan nås med längdskidor eller från Duved.

längdskidåkning barn pulka ullåtalen våffelstugan lillåstugan

#2 Buustamon, Ullådalen

Mellan Ulldalen och Rödkullen på nedre delen, via en liten avstickare, hittar man restaurangen Buustamon. Det är en av Åres mest omtalade backrestauranger, och lika populär för lunch som middag – som man transporteras till i pistmaskin eller bandvagn. Definitivt på min önskelista inför nästa säsong (när Meja är ett år äldre). Lunchen är värd sin hype, men kanske är det ännu mer den mysiga inramningen som är det. Liksom de allra flesta lunchrestauranger i backen i Åre är det en hög prislapp som gäller, men samtidigt har jag aldrig blivit besviken på Buustamon. Detta är helt klart ”idag unnar vi oss”-restaurangen av alla lunchrestauranger i backen (eller en kort avstickare därifrån).

Lunchrestauranger i backen, Åre Buustamon bra restaurang backen Åre Lunchrestauranger i backen, Åre  Lunchrestauranger i backen, Åre 

#3 Raoutjoxa, Rödkullen

Restaurangen i Rödkullen är liksom hela området fullt av barnfamiljer, men maten är förvånansvärt bra och serveringen går snabbt.

#4 720 Bar & restaurang, Bräckeliften

Just ovanför Bräckeliften, mellan Ullådalen och Rödkullen längs den övre transportleden, hittar du 720. Vi hörde ryktas att det inför i år bytts ägare, och i sådant fall vill jag ge de nya ägarna all cred. 720 är vår favorit bland alla Åres backrestauranger. Maten är supergod och serveras i stora portioner – från god burgare till chili, nachotallrik, fiskgrytor och annat – och vi har flera gånger haft riktigt bra service. Man kan få vänta en stund på bord, men denna restaurangs utbud är ändå värd det. Och, de har de godaste ölglasen.

backrestauranger Åre 720 720 bra backrestaurang Åre

#5 Timmerstugan, VM 6:an

Timmerstugan är ett klassiskt after ski-ställe, och passar lika bra för en rejälare lunch, eller en sen sådan mellan lunch och middag. Det är mysigt och andas Åre-nostalgi – och deras burgare är riktigt bra.

backrestauranger Åre Timmerstugan backrestauranger Åre backrestauranger Åre Timmerstugan

#6 Hummelstugan

Hummelstugan på Mörvikshummelns topp (som således nås av Hummelliften upp) är en av de äldsta restaurangerna i Åres backsystem. Utsikten är fantastisk, huset mysigt och maten…  har inte levt upp till våra förväntningar när vi varit där. Vi älskar Werséns i byn och Hummelrestaurangen har samma ägare och tillika en i viss utsträckning överlappande meny, och kanske hade vi otur när vi åt där för vi tyckte inte kvaliteten var alls som den på Werséns. Den enda jag har saknat på Werséns meny är en bra burgare – men den som serveras på Hummelstugan behöver inte läggas till på den menyn. Däremot påminner terassen vid fint väder om en i Alperna – och det är ett av de bästa betygen en backrestaurangs solterass kan få.

hummelstugan, Åre hummelstugan, Åre backrestauranger Åre

#7 Fjällgården

Från torget kan man åka bergbanan en liten bit upp på berget för att nå Fjällgården, men givetvis når man den annars enklast från att åka ner någon av nedfarterna som börjar vid VM6:ans topp eller Hummelliftens botten. Fjällgården är ett oerhört mysigt hotell (som du kan läsa recension om här), med en väldigt känd och festlig after ski – och en bra restaurang. Maten håller varierad kvalitet – jag har blivit toknöjd såväl som landat i ett rätt besviket ”jaha?!”. Man betalar som på en bra restaurang, och vill också ha den kvaliteten – som man får under bra dagar. Inte alls under de sämre. Restaurangen är lugn och oerhört trevlig, och detta är det ställe jag väljer om man ska lyxa till det lite extra och kanske sitta lite längre.

Har du missat lunchen eller ätit en enkel korvlunch och kommer för en tidig after ski så rekommenderar jag deras lilla förrättspizza med stekt sidfläsk, ostcreme och rödlök;Tarte Flambée. Flottig men med den after ski-hungern åh så god!

fjällgården åre lunch

#8 Platåkåtan, Tottbacken

Mitt i Tottbacken ligger en liten kåta, som till vårt mellanbarns glädje har fotbollskänsla i hela taket och till vår glädje ändå serverar förvånansvärt okej mat.

backrestauranger Åre

Lunchrestauranger i Björnen och Sadeln

Vi är inte lika hemma på Björnen-sidan då vi helst åker i Åre, och med barnen håller till i Rödkullen – men lite har vi testat. Vill ni har mer information om lunchrestauranger i Björnen så finns mer läsning om lunchställen i Åre Björnen hos Lifsresor.se.

#9 Kastrullen, Sadeln

Tar man sig över till Sadelnsidan, dvs baksidan av Totthummeln, finns Kastrullen med fantastiskt läge mitt i backen. Här är köerna till restaurangen alltid (?) enorm och allra oftast ger vi helt enkelt upp. Lättja, kanske? Man kan också tänka att köerna uppstår inte inte bara för sitt väldigt optimala och dåligt konkurrensutsatta läge, utan för bra mat också? Jag säger njäe. De få gånger vi inte fastnat med enbart fika eller möjligtvis en överprisad (med god) macka har jag inte blivit övertygad. Kastrullen är inte min favorit men många andras, och jag skulle önska mig ett större utbud av enklare mat i kafédelen.

Däremot är terrassen superhärlig och stor, och en klar favorit på vårkanten när solen ligger på.

#10 Idet och Carins krog, Björnen

Idet i Björnen serverar pizza, några pastarätter, focaccia och dagens. Jag förstår att denna går hem hos barnfamiljerna, men den är inte värd en omväg
Mitt emot finns Carins krog, som är riktigt fin – men den enda som testat maten där är Meja. Pannkakorna fick godkänt.

Övriga backrestauranger i Åre

Några jag inte testat är topprestaurangen vid VM 8:an – Åre Ski Inn (för att den mest känns som en skolbespisning, även om de har eget bageri vilket gillas för förstärkt frukost efter morgonåkning 8 i 8-an), våffelkåtan på transportleden mot Åre by från VM 8:ans toppstation (men oj så gullig den ser ut!), charmiga Crowded house café på toppen i Björnen (som jag förstått att är rätt populär), Copperhill (som lär vara grym men är lite otillgänglig om man mest åker i Åre), Åre Hyddan och ja – det finns ju fler. Kommentera gärna om du har input på någon av de jag missat – eller någon åsikt om någon av de jag redogjort för också, förstås.

crowded house cafe åre björnen Lunchrestauranger i backen, Åre  Lunchrestauranger i backen, Åre