Andningslarm

Det här med andningslarm är också en grej som inbjuder till diskussion. Jag tycker att man ofta hör att folk tycker att det är överdrivet nojigt, och att det skapar oro som inte finns, typ. För mig känns det inte så. Vi hade inget larm med Stella, och oj vad jag vaknade titt som tätt om nätterna bara för att kolla om hon andades. Jag sa det redan då – att det kändes direkt korkat att inte bara köpa ett larm så hade jag kunnat slappna av. Men tiden gick och det blev inte av, och efter några månader så kändes det för sent.
För min del skulle det verkligen kännas som att jag skulle kunna slappna av mer om jag hade ett andningslarm till bebisen. De stunder man väl får sova så vore det ju skönt att göra det riktigt avslappnat. För mig skulle ett andningslarm vara mer som en flytväst eller så. En skön säkerhet OM det skulle behövas. Anser man sig inte alls orolig som nybliven föräldrer – good for you. Men om man ändå råkar ibland tänka på det som är ens största skräck – att ens nyfödda skulle sluta andas i sömnen – så kan det väl vara värt det. Eller?
Sen skulle jag mer än gärna lägga bebisen på mage också, om den visar sig sova bättre så.

Den här gången tycker jag verkligen att möjligheter till bättre sömn skulle vara värt det lilla det kostar – i sammanhanget. 1500 kr ca. Som en hotellnatt. Betydligt mindre om man sedan säljer vidare på Blocket.

Samsovning efter amning blir det säkert lite, men jag vet att jag med Stella tyckte jag sov mycket bättre när hon inte låg bredvid, och oftast försökte flytta över henne till egen vagn/vagga/säng. Så då är det nog ett Babysense som är bäst. Det har en platta som man lägger under madrassen, som känner av bebisens andning.

Babysense II kostar 1495 på Andningslarm.se.

Babysense 6 är samma lika, men har även barnvaktsfunktion. Just nu 1795 (ordinarie 2495) på Andningslarm.se. Vore egentligen bra, då vår Phillips barnvakt är helt värdelös.

  1. Om jag kände att jag skulle noja över andningen hade jag inte tvekat över ett larm. Eller jisses, det hade räckt med att A hade velat sova på mage för att jagcskulle köpt en direkt utan att tveka!
    Och trots att 1500:- är en smärre förmögenhet för många är det nog bra mycket billigare än lidandet det kan motverka (inklusive nojan att barnet inte sover och sen att larmet inte funkar)!

    1. Kanske ska göra det!
      Om vi inte ska sikta på babywatch-varianten. Jag är lite inne på det för att jag är så ruggigt missnöjd med vår nuvarande.

  2. som neo-ssk kan jag bara hänvisa till våra läkare som starkt avråder från andningslarm i alla former. det är bara superprematura som man ibland, absolut inte alltid, skickar med larm om dom har en historia av att vara instabila i andningen. dom är en falsk trygghet och larmar fel jätteofta, vilket kan leda till stor oro.

    vill ni ha larm så ska ni ju ha det, givetvis, men jag vill iaf hänvisa till vad jag fått lära mig av våra läkare.

    stor kram!

    1. Men jag vet inte om jag tycker att ”falsk” trygghet är så illa då. Om risken alltid finns om än minimal, så borde man ju då alltid känna sig otrygg. Så kan man få hjälp att känna sig tryggare och därmed sova bättre så är det ju bra. Oavsett. När jag sökt lite så har jag läst ytterst få som upplever att deras larm falsklarmar. 1-2 ggr på ett år typ brukar folk skriva..
      Jag tror nog ändå man bara kan gå till sig själv för att känna efter, och för min del skulle det vara just en flytväst-trygghetsgrej. Jag skulle aldrig kunna nöja mig med att Stella nog förmodligen inte ramlar i från båten. Och hon har aldrig gjort det. Men OM hon skulle göra det då? Med flytväst kan man slappna av något mer. Jag skulle inte bli mer orolig för att hon skulle ramla i igen om hon gjorde det en gång, utan då veta att flytvästen fixar det. Jämför fellarm. Samma tänk för mig.

      Men samtidigt så är det klart att inte läkarna kan rekommendera det till alla (med prematura) det vore ju att säga att det är ganska troligt att de upphör att andas. Skapar säkert mer oro för föräldrar som redan är extra oroliga..

      Men i övrigt så tror jag inte på ”skapar oro” utan mer ”främjar känsla av trygghet”.
      H kunde säga med Stella att ”Men slappna av, det är lugnt”. Men jag kunde inte det. Han sov gott, jag vaknade och lyssnade på henne en massa gånger per natt. Där och då hade jag gärna betalat mkt för att kunna slappna av…

      Och hellre något fellarm än inget alls om det skulle behövas…

      Kram

  3. Elis och Minna har haft/har larm och jag tycker det är jätte, jätte, jätteskönt! Aldrig ett fel-larm och som Alfva kommenterade, 1500 kronor är inga pengar om det räddar liv.

    Varför inte ta alla säkerhetsåtgärder man kan, det kan ju inte SKADA liksom. Och hur VET man att det är ett fellarm egentligen? Larmar det och barnet andas när man kommer fram är det ju faktiskt troligt att barnet vaknade till av det där hemska tjutet och ”kom ihåg” att börja andas igen.

    Nä, jag kan faktiskt inte motivera mig till att INTE ha andningslarm. 😛

      1. Vi har Babysense II, funkar finfint och får plats bra i både vagn och spjälis. Hehe, Elis hade larm till han var typ 1,5 🙂 Mest för att vi inte kommit oss för att plocka bort det ur sängen och när det ändå låg där så drog vi igång det. Om inte annat så blir det ett ”kliva urr sängen” larm då istället 😀

        PS. Vi har en Topcom babyvakt, mycket bra om ni nu inte köper den andra varianten 🙂

  4. Håller med, superskönt med andningslarm och vårt Angel Care fellarmade aldrig. Magsovning gillade mina och då var det skönt att känna att vi ändå hade larm..;-)

    1. Ja ska man gå emot rekommendationerna och våga ha barnen på mage och främja PSD så är det ju bra.
      (sagt med en stoooor nypa ironi, som du vet :-))

      Angel Care verkar väldigt lika som babysense. Vi får se vilket det blir. Kanske BS 6 just för att det är billigt med barnvaktsvarianten just nu.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *