Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed

Nya bilbarnsstolsfunderingar

Redan ett tag innan vi åkte iväg på resa började jag fundera kring vad vi behövde införskaffa i bilstolsväg för att inte komma hem och vara låsta. Nu lyckades vi aldrig köpa någon bilstol innan vi åkte och tack och lov har Max fått plats i babyskyddet – fast det är såklart trångt och vi behöver en ny typ nu. Eller helst igår.

Och nu funderar jag igen.

I långa inlägget från i höstas fick jag många grymma tips, och jag är glad att jag har kvar det. Som jag tänker nu så skulle vi köpa en Britax Two-Way som Stella får bra plats i. Men jag tvekar också lite.

Jag vet att det är säkrast med barn bakåt och att rekommendationen att åka bakåt ökat från 3 till 4 år, och från tidigast15 kg framåt (fast alltså helst så länge bakåt som möjligt). Stella är 3 år och 7 månader, lång för sin ålder och väger nästan 17 kg. Visserligen är det väl hela barnets uppbyggnad som är intressantare än egentlig vikt, och en 3,5-åring har fortfarande tungt huvud osv. Och så är såklart bakåtläget på många sätt bättre. Jag vill ha henne bakåt men får liksom inte ihop det.
Så jag har ändå börjat fundera lite om man kan vända framåt… Något jag ansett vara helt uteslutet tidigare, men nu har jag ändå börjat tänka i de banorna. En Concorde Transformer t.ex.
Eller så borde vi bara köra på bakåt, det är ju säkrare (viktigast!) och hon har ju egentligen plats. Problemet är ju snarare i hur vi alla får plats i bilen överhuvudtaget.

Om vi ändå kör bakåtvänt vill jag ha en bra lösning för hur vi skulle ha stolarna bak. Fram är inget alternativ, där vill vi sitta och barnen blir generellt nöjdare av att inte se mig.
Jag skulle vilja ha en bakom passagerarsidan och en i mitten bak. Kanske Stella (two-way) på sidan eftersom hon klättrar i själv, och Max (Maxi-Cosi mobi) i mitten. Anledningarna till det är att vi måste kunna sitta ordentligt på förarsidan då vi båda är långa (och då framför allt H), och måste kunna skjuta förarsätet iallafall en aning. Likaså går ju en plats bak bort helt om man har dem på varsin sida. Med mittenplacering av en stol blir en stol öppen och således enklare för den av oss som inte kör att sitta med där vid behov. På minussidan ligger väl att det blir svårare om man kör själv att t.ex assistera Max med napp (men det gör väl Stella då) och att de kan störa varandra – fast å andra sidan roar de varandra bredvid också märkte vi ju i husbilen i NZ. Hm.

Lite andra funderingar är hur bra plats får en Britax Two Way överhuvudtaget i en VW Passat? Den tar liksom enorm plats i upprätt läge (som en treåring ska ha). Hur sjutton kommer vi långa (1,73 och 1,94) sitta i passagerarsätet då? Och, kan man fästa MaxiCosi Mobi i mitten (vi har trepunktsbälte), med tanke på stödjebenet? Och om man har den i mitten, kan man ändå ändra förarstolen?
Är vi helt dumma i huvudet om vi vänder framåt? Och behövs då en så avancerad stol som Concord (är man testresultats-junkie så är man…) eller är något enklare lika bra?

Givetvis vore det bästa att åka och testa stolar i bilar och prata med någon som verkligen kan området, men jag ser inte alls när vi skulle hinna det. Jag vill åka förbi någonstans där den finns och bara få det klart. Eller klicka hem billigaste på nätet, älska prisjakt liksom.
Framåtvänt, bakåtvänt, mittenplacering eller inte, får vi plats, håhå jaja. Tips någon?
(Mora, hänger du fortfarande här? 🙂 )

20120218-154814.jpg

Kanske åker förbi Barnens Hus här i Borlänge imorgon. Sånt är liksom mycket enklare här än i Stockholm, där allt blir värsta projektet.

 1. vi kommer sätta Tilde framåt nu när vi skaffar bil, hon blir 4 i mars och väger snart 17 kilo och är lång. Men vi kommer nog sätta henne i framsätet, Hugo är rätt gnällig i bil så han behöver ngn bak

 2. Vi diskuterar också hur vi ska göra. Vi har klara fram vilket inte heller är bra då det skymmer sikten och distrarherar den som kör. Jag tror inte det gick att hitta en stol imitten bak i våran bil, men jag prövade inte iofs. Vi har köpt en framåt vänd stol men använder den bara i våran andra bil vid stadskörning.

  1. Kanske framåt till sommaren då.. Är ju inte så bra om man inte ser bra heller.

   Vi har frågat i två butiker nu och det ska inte vara något problem med mobin i mitten iaf.. Så kanske går i er bil också.

   Tack för lånet av skorna i helgen!!
   Kram

 3. Hej Lisa, Im back som reader! =) Jag som lovat att maila dig när jag kommit till rätta med saker och ting efter Sixtens födelse och nu har det snart gått ett år! Jag förstår ingenting, vad hände? Max och Sixten var ju nyfödds alldeles nyss, dagarna bara går… Hjälp! Ska skriva av mig så fort jag tar mig för men nu satt jag och läste tillbaka i din blogg och inser att jag blivit dansk!

  För ett par månader sedan var vi runt på olika bilstolsaffärer här i Odense och köpte till slut en Max Cosi efter att ha blivit fullständigt övertygade av duktiga säljare. Nu när jag läst din blogg (och rekat typ överallt) chockeras jag över att i Danmark sitter barn från 9 mån FRAMÅT! Shit, det verkar ju helt förjudet i Sverige…. FAN!

  Vad gör man, tar man sedan dit man kommer eller köpa ny stol?
  Hörs
  KRam

  1. Hej tjejen, välkommen tillbaks! 🙂
   Ja visst går tiden otroligt fort. Helt galet.

   Oj vad svårt. Vi har tagit seden dit vi kommer vääääldigt mycket.. men jag vet inte, att ni bor i DK är ju på längre sikt liksom. Och när man vet hur mycket säkrare det ändå är bakåt… Här sitter vi och har världens ångest över att vända fram ett barn som blir 4 om några månader liksom.
   Jag skulle sälja på danska blocket och köpa en bakåt i Sverige som ju håller i många år ändå. Britax multiway och twoway håller bakåt väldigt länge (vi har haft maxicosi mobi). Din gamla vapendragare Mora har bästa tipsen på fronten dock som den gamla säljare hon är.

   Kram!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
3 semesterprylar i mina tankar