I de flesta (tränings-) bloggar jag läser och i FB-träningsgruppen så verkar många göra noggrann planering för en vecka. Veta exakt vilka dagar man ska träna vad. Det är ju förstås effektivt och jag förstår helt att man lägger upp det så, men för mig funkar inte det. Jag har faktiskt nästan ett tydligt mål med det – jag vill kunna ändra mina planer. I tider av hälsohets och i mina ögon ofta för mycket målhysteri så är det lätt att tappa glädjen i träning.

Så jag har det helt motsatta – några anti-mål:
– Jag ska alltid kunna byta passet för dagen om det finns en bra anledning för det. Är vädret underbart och jag känner behov av att fyllas av frisk luft så ska jag kunna ändra min plan, även om jag egentligen har ”gympass ben” i åtanke. Själen ska också få sitt!
– Vill en vän träna ihop så ska inte mitt mål stå i vägen för det. Det är härligt att träna tillsammans, och bara för att jag tänkt köra backintervaller så ska inte det hindra att jag tränar med sällskap utan är det t.ex en kompis som inte kan springa så ska jag kunna boka om för att köra ett givande gympass ihop istället. Jag tar igen det en annan dag!
– Jag ska kunna boka av en träning. Faktiskt. Baserat på att känslan är dålig, att jag inte vill vara ifrån barnen, att det känns stressigt på jobbet. Jag ska kunna göra det utan ångest.

Lustigt va, med en massa anti-mål gällande träningen. Men jag vill inte att det ska slå fel ut för mig, jag vill inte att det ska vara en mental stress – jag ska ju må bra av träning. Och det gör jag, och motivation är inte mitt problem – så därför funkar denna inställning, och ger mig inte färre träningstillfällen utan lika många men ändå en mental och fysisk balans i det hela.

I praktiken så brukar jag tänka att tillgängliga tidpunkter i veckan för träning är 1-2 luncher, 1 barnledig kväll, 1 kväll då barnen somnat, 1-2 helgpass. Att få ihop 4 pass av alla de 6 tillfällena är enkelt! Av erfarenhet vet jag också att jag har svårast för den där tiden efter att barnen somnat, att morgontider bara är i extrema nödfall och att jag helst bara vill känna ’måste’ för max 1 pass på helgen. Med det i åtanke kan jag vid inställda pass tänka att ”jag tar ett aktivt val att ställa in idag, men då får jag köra imorgon när barnen somnat”.
Sen vet jag att jag vill ha ungefär 3 styrkepass (ett överkropp, ett underkropp, ett helkropp) och ett löppass i veckan. Det kan jag dribbla lite med, inget måste med vad vilken dag. Vilken skillnad skulle det göra? liksom.

Hur gör du – har du en tydlig veckoplan eller går du lite på känslan?

20131021-225121.jpg
Dagens träning stavades utomhus i riktigt kylig men frisk luft, med härligt och peppigt sällskap, och en massa styrka för hela kroppen. De fem övningarna vi körde två 60-45-30-cirklar på idag var 1) Utfall gå framåt med balansinslag 2) Chins (supinerat) i monkey baren (hoppa upp, sänk ner kontrollerat) 3) Grodposition, vandra fram till planka, sidoplanka, stjärna i sidoplanka 4)McDonaldshopp på stubbe (se Sara) 5) Sekvens med vandrande planka -> armhävning – sträck i hunden

 1. Vad jag gillar din inställning till träningen och veckoplanen. Jag gillar att göra en grov planering, dvs hur många pass och ungefär om det ska vara kondition styrka eller blandat. Sedan är det aldrig så att det blir som jag planerat. Vilket jag tycker är oerhört skönt egentligen. Jag ändrar, precis som du efter dagsform. Känner jag mig pigg kanske det blir ett långpass istället för det kortare pass jag planerat, känner jag mig trött en morgon och hade planerat intervaller kanske jag simmar istället osv. Jag kör uteslutande mina pass tidig morgon, sen kväll eller när barnen är i skolan/dagis före hämtning. Jag tränar ibland på helgen, men oftast morgon innan alla vaknat. Jag tänkte på hur du vill ha din träning med styrka/löpning. Finns det en anledning till att du lagt upp det så? Nyfiken.

  1. Men visst är det skönt att köra lite på känsla ändå, det blir inte så stor skillnad i slutänden. Det vore så jobbigt att alltid jobba mot det motala liksom, det man känner för – samtidigt får man såklart pressa sig ofta men inte extremt mycket.

   Jag har såklart haft lite olika upplägg när jag tränat för olika saker, så lite målinriktad är jag förstås. Inför Göteborgsvarvet var det betydligt mer löpning, inför Tjejvasan styrka med fokus på vissa musklegrupper och ett längdpass i veckan minst osv.

   Nu vill jag köra mycket styrka. Egentligen gör jag det tillräckligt sällan för att träna helkropp varje gång men jag tycker det är skönt att ibland känna att t.ex benen är riktigt fräscha, så man kan pressa mer nästa gång. Löpningen gillar jag den här årstiden för att den är kravlös så det blir mycket njutning. Mer intervaller på vår/sommar. Sen kör jag ju en del lopp och vill kunna springa, och att underhålla det känns naturligt. Så jag vill inte tappa det helt. I vinter blir det säkert längd istället, men då får jag lägga in mer korta intervaller på löpband.

 2. Låter som att din syn på träningsplanering är väldigt lik min. Jag har en grovplanering som består av att jag vill simma en gång, springa minst 20 km totalt under en vecka, något yogapass och/eller någon form av styrka. Sedan tar jag träningsdagen lite som den kommer och är inte rädd för att planera om.

  Jag tror att det bygger på att jag vet att träningen kommer att bli av även utan detaljerad planering. Må så vara att intervallerna blev ett yogapass eller ett kortare NTC-pass istället, men vad gör det.

  Skulle jag ha en alltför detaljerad planering finns det risk för att träningen blir ett stressmoment som får mig att känna mig dålig de dagar jag inte lyckas följa den.

 3. Jag har inte heller haft något veckoplan på läänge. Och har jag haft det så har det varit för löpningen och så har styrkan fått bli lite mer spontan.
  Nu ska jag dock snart in i en 7-8 veckors satsning och då får jag nog gå med på att göra det som min PT säger och det under hela veckorna och inte bara när jag tränar med henne.

  1. Men det är ju å andra sidan superkul – att någon verkligen har lagt upp ett program som passar en. Det är ju både roligt och skönt att kunna köra utan att tänka. Jag skulle gärna ha det – det var bland det bästa med att köra med PT online som jag gjorde i början av året.

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ mig!

Mer läsning...
stockholm vinter
Ju mindre jag skriver