Surfplatta för barn – Samsung Galaxy tab 3 7 – recensionen

Förvänta er ingen super-recension som tar allt i beaktande, men jag tycker ändå det är dags att jag berättar lite om vad vi tyckte om surfplattorna vi köpte. Jag har fått frågan från flera håll.

Våra barn fick alltså en varsin Samsung Galaxy 3 7 i julklapp inför resan, och de kostade då (i november 2013) 990:- styck. Det kändes som ett lagom pris för en surfplatta åt små barn (3 och 5). Med det sagt så ska man förstås inte förvänta sig att få en iPad liksom. Men det är ett himla bra alternativ åt barn, eller kanske de lite äldre som ger sig på sin första surfplatta eller kanske den som vill ha en enklare platta som tar mindre plats som komplement till iPad men som inte vill kosta på en iPad mini. Lite så.

Det finns en bra poäng med att köra en Windows-baserad platta (så länge inte hela ens maskinpark består av Mac-produkter). (Update: det är android men är mer kompatibelt med PC och annat är det jag försöker säga) Det är enkelt att använda den, man känner igen sig i utforskaren, man kan ansluta externa enheter via mini-USB osv. Det är en frihet och enkelhet jag saknar hos iPad. Vi var länge inne på att köpa en extern hårddisk och ha filmer etc på och köra via trådlöst wifi – men tack och lov att vi tänkte om säger jag bara. Istället köpte vi ett minneskort (SD-kort) på runt 30 GB till varje platta och det kostade bara några hundra och rymde gott och väl ett helt gäng filmer såväl som en massa foton och filmsekvenser (som Stella gick loss på). Enklare blir det inte!

Barnen, som tidigare bara använt Mac, reflekterade inte ens över att den fungerade annorlunda utan lärde sig direkt navigera i gränssnitt och funktioner.

Att det är en kamera i är ju för övrigt en hit. Fatta att vara 5 år och själv få fota saker man upplever och som man tycker är fint. Jag tror nästan att det var Stellas bästa med plattan, även om jag kunde tycka att kameran var väl risig. Inte som iPhoneklass direkt.

Batteritiden var bra och det gick också väldigt snabbt att ladda upp den igen när det väl tog slut.

Vi upplevde inte alls skärmen som liten och inte barnen heller, de såg nöjt på film på plattorna. Den har ju faktiskt samma storlek som de bärbara dvd-s vi jobbat med de senare åren. Skärmen är ljus och har bra upplösning – jag saknade ingenting där. Formatet är verkligen grymt smidigt, jag fick plats med båda plattorna i min lilla MJ-handväska…

Möjligtvis var plattan snäppet långsammare att reagera på alla tryckningar och så, men det var inte heller något jag upplevde som ett problem. Fullt bra, liksom, vi upplevde aldrig några störande fördröjningar i film eller annat. Barnen körde på med sina spel, både sina vanliga och några nya, och bara möjligheten att använda plattan till mer än att bara titta på film är ju så mycket mer värt än de där DVD-spelarna. Nu hemma kör de program och filmer via Netflix/SVTplay/etc också.

Att ha plattor med på resan var verkligen så otroligt mycket värt. Barnen tittade om kvällarna när vi inte ville gå hem till rummet ännu, och tog en paus ibland dagtid också. De vill ju också slappa och kan inte läsa än, så varför inte..? Det var en hit för hela familjen. Och tänk, vi fick ha iPhone och iPad ifred – jubel och fanfarer!

Så. Högsta rekommendationer för dessa surfplattor. Och du, skaffa gärna hörlurar till också…. bara ett tips. Och ett bra fodral också, de vi köpte kunde vridas i 360 grader och tålde ett gäng stötar (ja, det testades tyvärr…). Runt 100 kronor här.

20140122-173737.jpg
Bilden av tre som njuter av lugnet på stranden.

Stella gjorde också en klockren recension. ”Mamma, det här är den bästa julen någonsin.” Jag förväntade mig en analys av slaget hon ofta gör – mysig och känslosam, typ ”för att vi är tillsammans och har det så bra på semestern”. Nejdå. ”För jag har fått en alldeles egen padda*”.