Kantarellpizza med getost (och det jag saknar under graviddieten)

Vi hade knytis på kräftskivan med ansvar för olika delar av middagen. Fam B stod för försnacks och det gjorde de med den äran. Bland annat bjöd de på en otroligt god pizza som förrättssnittar. På färdig pizzadeg smetades creme fraiche, ovanpå det lades smörstekta kantareller med salt och peppar, rejält med getost smulades över och sedan gräddades pizzan i ugnen. En kvart senare var den klar att smaksättas ytterligare med pestoklickar och klippta, färska örter. Supergott – den gick åt i ett nafs!
Receptet kommer från Ica Buffé och du hittar det här.

chark-jpgDe bjöd också på en riktigt härlig charktallrik – en av mina absoluta favoriter. Det är verkligen något jag saknar när jag är gravid, för god chark och ett gott glas bubbel eller vin är verkligen aldrig fel och det är också något jag och Henke ofta äter hemma när vi vill ha något festligare men inte riktigt orkar laga mat. Igår körde jag lite chark i ugnen en stund så jag kunde känna lite av smakerna iallafall, och en riktigt god äppelmust fick agera substitut till bubblet. En får göra så gott en kan – men jag ska inte sticka under stolen med att jag ser fram emot äkta chark och att kunna njuta ett glas vin. Jag har förstås nolltolerans mot alkohol under graviditeten som precis alla jag någonsin umgåtts med – jag vet faktiskt inte en enda person som resonerat annorlunda. Därför blir jag alltid så förvånad när jag läser undersökningar om hur många som har visst alkoholintag under graviditeten. Vilka är de egentligen?
Jag skrev lite om detta redan under graviditeten med Max för 5 år sedan och tänker precis likadant idag. Läs gärna det inlägget här – Alkohol och graviditet.

chark-jpg2

Den här graviditeten är jag inte alls särskilt sugen på lyxigare substitut till vin, utan dricker oftast vatten eller bubbelvatten. Det är det jag har sug på den här gången, till skillnad från tidigare då jag gärna druckit alkoholfri öl eller dito vin. Det jag däremot “lyxar till med” den här gången är något så udda som tonic water. En sådan som fördrink är supergott och läskande med sin beska och lite bitiga smak.

Nåväl. Kantarellpizzan med getost som varit i ugnen kunde jag ju njuta av och det gjorde jag, och nog kommer jag någon gång innan jul sitta framför den öppna brasan hemma och njuta av chark, rinniga ostar och ett glas riktigt kraftigt rödvin till. Det är en tydlig alternativ målbild, utöver alla de där som mest innefattar att ha en spädis i grodposition på bröstet vill säga.

Följ mig!

Mer läsning...
nacka strandpromenad svindersviken
Strandpromenad Svindersvik – en promenad längs vattnet i Nacka, och brygghuset