Barn i bil – mina bästa tips för lyckade långresor med barn

En stund före lunch igår söndag packade vi in oss i bilen och började den långa vägen från Borlänge till Halmstad. Vi hade med andra ord en nätt liten sträcka om 56 mil, uppskattat till 6 timmar och 40 minuter enligt Google maps. Drömmen va? Med tre barn i bilen dessutom… Phew!

Men faktum är att bilresorna för oss oftast går väldigt bra – förra året var Meja 6 månader och vår sommar landade på 312 mil. Barnen är vana, då vi bor utanför Stockholm och har farföräldrar i Småland och morföräldrar i Dalarna vilket betyder att resor från närmare tre timmar är väldigt vanligt förekommande. Ban i bil-tips som brukar florera om barn och bilåkande brukar handla om många pauser, en förälder i baksätet som kan underhålla osv osv osv – men vi jobbar inte alls så. Såhär fungerar en bilresa för oss.

Vi sitter i framsätet

Jo, vi gör faktiskt det. Kanske är det samma förälder-gen i oss som pratar då som den som gjort att vi inte har läggningar som innebär att ligga bredvid barnen tills de somnat. Det kan ju ta en lagom liten stund och då vara enbart mysigt, men drar ofta iväg och vi har resonerat att det är bättre att de vänjer sig (läs: för det orkar vi faktiskt inte) – och så funkar det också i bilen. De är vana att sitta bak och får roa sig hyfsat själva. När nu Meja är liten så är hon faktiskt också mer nöjd av att sitta mellan Stella och Max. Hon sitter mitt emellan dem, vilket roar henne samtidigt som hon är i vägen för de sitta-för-nära-varandra-syskonbråk som brukar vara regel för Stella och Max. Sen kan det förstås hända att hon tröttnar totalt, och då byter vi plats med ett barn (så vi har airbagen fram urkopplad), vilket ju är enkelt när de inte längre åker bakåtvänt.

barn i bil

Underhållningen i bilen

Våra barn får i princip obegränsat med iPad-tid i bilen. Det är ju inte de som valt att vi ska åka så långt, egentligen, och dessutom så tröttnar de emellanåt så små pauser blir det spontant. Nu har äntligen även Meja kommit i en ålder där hon roas en stund av av titta på film. Det är givetvis Pippi som gäller – vad är det med 1,5-åringar och Pippi? – och varvas med enkla iPad-spel och Teletubbies. Hon sitter också gärna och plockar med memory-bilder på djur, och det förekommer även russin- och kexmutor. Vi är inte bäst i klassen ur många aspekter, men vi lyckas åka 56 mil på ett bräde.

Lekar man kan göra ihop är förstås kul, men jag erkänner att jag är lite för lat för det oftast. Då föredrar jag barninriktade podcasts eller musik.

Pauserna

Man kan förstås inte åka hur långt som helst med barn utan att stanna längs vägen, även om vi inte är jättebra på det. Är man på väg vill man komma fram, liksom. Att äta i bilen – ett Happy meal från McDonalds eller en burk med pastasallad om vi varit mer välplanerade – innebär ju också sträckor som avklaras med en form av underhållning i form av mat. När man väl stannar är det dock bra om det finns något som roar, så att barnen får ge utlopp för lite energi.

Igår stannade vi utanför Motala, och tydligen är stranden Varamon Sveriges längsta insjöstrand. Det var verkligen hur fint som helst!

Barn i bil- tips i punktform

 • Förbered barnen väl – realistiska förväntningar och tydliga målbilder är viktiga för både vuxna och barn.
 • Placera barnen där de roas bäst och bråkar minst. Men, underskatta inte möjligheten att kunna sitta ihop vuxna fram – det är mer en vanesak än man tror.
 • Justera högtalarnas volym så ni kan lyssna på olika saker i framsäte och bak.
 • Leta upp en podcast för barn som funkar för era barn – de är ofta ganska roliga för hela familjen. Numera finns bra utbud, som Radioapan och Barnradions poddstuga.
 • iPad-regler kan ni ha någon annanstans – låt det vara hyfsat fritt i bilen.
 • Kolla upp några fina stopp redan innan. Men rastplatser med utsikt i all ära – underskatta inte McDonalds eller liknande som alltid har små lekland.
 • Åk gärna så att ett mindre barns sömn nyttjas på allra bästa sätt. Känns sträckan övermäktig kan uppstigning väldigt tidigt eller avfärd efter läggning vara ett bra alternativ.
 • Plastpåsar är obligatoriskt i packningen (för det händer att våra barn blir åksjuka), liksom en rulle hushållspapper och våtservetter.
 • Mellis och annat för småätande inkluderar hellre kex och frukt än godis – som inte känns som det tillför någonting och som jag inte vill att barnen ska förknippa bilåkande med. Dessutom mättar frukt och kex medan godis snarare ger illamående.
 • Skötväska och ombyteskläder bör alltid ligga så att man kommer åt dem lätt. Man vet aldrig när sakerna behövs…
 • Säkerhet? Det läser du bäst om hos NTF.
 • Med barn i bil på utlandsresan? Läs mina tips om bilstolar på resan här.

Har du några bra barn i bil-tips?

barn i bil

  1. Har verkligen aldrig varit där tidigare – eller ens hört talas om. En riktig pärla!

   Hm… finns ju många härliga i Stockholm (med omnejd) kan jag tycka. Visserligen med mer folk men de flesta härliga stränder är välbesökta när vädret är sådant.

   1. Visst finns det stränder i Stockholm med omnejd, men det är inte Varamon. Jag är uppväxt i Motala och badade och badar i Varamon varje sommar.

 1. Har inga ytterligare tips men håller med om det där med att de vuxna sitter fram.
  Vi började med en bak, oftast jag som mamma. Vi hade en bebis som hatade att åka bil och vi pkte ofta ganska långa sträckor med eviga rader av imse vimse spindel och lekar för att hålla lilla fröken nöjd.
  Vid en resa med bil Tyskland så tröttnade jag. Vid ett stopp så satte vi oss fram båda två och tänkte att nu får hon åka själv en stund och vara arg tills nästa stopp.
  Döm om vår förvåning när hon var helt knäpptyst. Då var hon 10 månader och vi har suttit båda föräldrarna fram sen dess och nu fyller hon sju snart. Vi störde henne när vi satt där bak helt enkelt.

  Lillebror har fått ”lära sig” från början att barn sitter bak och vuxna fram. Resan blir mycket trevligare för alla för det är inte direkt roligt, eller skönt för den delen, för den vuxne i baksätet.
  De enda gångerna vi sitter bak är när det behövs hållas ett barn vaket vilket ju är ett äventyr i sig.

  1. Så roligt att du säger det – för ungefär så var det för oss också! Jag satt där bak och kämpade och kämpade – men så tröttnade jag och satte mig fram och så blev det myyycket lugnare. Detta var redan med Stella, och sedan har jag upplevt det så med alla.
   Och ja – roadtrips är ju härliga så det är rätt mkt värt att faktiskt kunna sitta fram och snacka också….

   Hög igenkänning om hålla vaken. Vi brukar försöka ge det i uppdrag åt storasyskonen också, men funkar halvbra. 🙂

   Däremot ang att ha Meja i mitten så är det toppen vid långresor men lätt bökigt alla små hemma. Pust och stånk för att knöla in henne där!

 2. Vi sitter också fram. Jag mår för illa där bak.
  (Önskar vi var lika strikta med läggningen men det löser sig nog någon dag och då lär jag sakna de långa läggningarna)

  Nu har vi börjat lyssna på barnböcker som även roar oss vuxna. Just nu är det Fem finner en skatt. Men ibland åker paddorna/mobilerna självklart fram. Ibland leker vi olika lekar. Ibland väljer vi musik och sjunger ihop.

  Sen delar vi ibland upp sträckor som vi skulle kunna klara på en dag men som blir enklare uppdelade. Tex har vi stannar en natt på hotell i Jönköping där det finns bra äventyrsbad och fin löpsträcka. Så reser vi 3 timmar en dag och badar på kvällen. Sen tre timmar nästa dag och är framme i Skåne utvilade vid lunch.

  1. Bra idé med barnbok – det kan ju verkligen bli en win för alla och ge ett avbrott från paddorna. Bra tips!

   Helt sant också med uppdelade resor – det verkar så bra både i teorin och praktiken. VI har aldrig lyckats med det dock – bara pratat om det många gånger. 🙂

 3. Vi lyssnar på poddar med 8-åringen och 11-åringen. Sen har de fri tillgång till ipads och telefoner. Vi högläser också. Har precis tagit oss igenom den 7:e Harry Potter boken, det tog tre (!) år totalt att läsa dem. 🙂 Treåringen kollar ofta film eller så gillar han att titta på trafiken och kommentera alla typer av fordon.

  1. Högläsning är ju så mysigt, och svårt att hinna med i vardagen på ett sätt som gör alla nöjda, känner jag. Bra tips! Fast ljudbok kanske ännu hellre.? 🙂 (lite lat)

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *