lisa

Reseönskelista 2020

Jag fick en kommentar en gång om att jag var välplanerad när det kom till resor. Det var en kommentar som kom efter att jag skrivit om planerna för ett år och – ja. Jag är nog bestämt det. Det beror mycket på alla latenta drömmar och att jag är mer för planer än drömmar egentligen, och att allt i ett liv med familj som inkluderar tre barn behöver planeras. Resor med dem kräver planering och prioritering, och saker på egen hand ska boxas in däremellan och handlar om väldigt många fler personer än en. Och så heltidsjobb på det – om än med viss frihet och flexibilitet med tanke på mitt egenföretagande. Så, när jag pratar om min reseönskelista för ett år så innehåller den för mig få överraskningar men det finns utrymme för detaljer så att säga. Kanske kan ni hjälpa mig med den?

Överst på min önskelista – En längre familjeresa som känns Resa

Det känns som att det var länge sen nu – det cirka bästa jag vet i livet. Att resa med familjen, länge och gärna långt. Guadeloupe 2018 snuddade i kategorin men var egentligen för tidsmässigt begränsad, och månaden på Bali – ah den. Älskade den. Men vet ni? Det var 3 år sedan. 3! Ska erkänna att min man fortfarande anser sig vara lite slagen av den. Hehe. Är inte någon lek att resa med en 12-månaders som inte kan gå, och på det en 6- och en 8-åring. Och en fru som vill Resa och ha helst 2, max 3 nätter på samma ställe. Utspritt över en stor ö (Bali) och ytterligare en (Gili air). Med massor av aktiviteter och boende på ställen med känsla före total komfort.

Det kan hända att det inte alltid är helt lätt att vara i min familj när det kommer till resor, och ja. Det är en sådan resa jag vill ha igen. Med varje molekyl av min kropp.

Vi är enade i att i vinter slita oss från Åre under jul och nyår efter tre år i rad där, och istället göra en långresa (så länge det nu går med skolbarn, något begränsat). Destination är ännu lite oklar, och det kommer bli Resa men är mycket möjligt att jag får vika mig för mer lagom upplägg och högre bekvämlighet. Jaja.
Är däremot väldigt pepp på att åka med ett gäng stora barn. 5, 10 och 12 nästa år – det lär bli en walk in the park! Heta destinationer är Filippinerna, Tanzania + Zanzibar och Belize. Och så har en ny bubblare dykt upp också. Den håller jag på ett tag till. Vill snacka om den med Annika i podden utan att hon på förväg vet vilken det är. Känns roligare så, och jag vill ha hennes äkta åsikter.
Men allmänt kan sägas att mina idéer planteras friskt åt höger och vänster här hemma just nu. Konstant smyger jag in dem och safari-flikarna på telefonen är många och fullspäckade med inspirationsläsning.

En resa för skidåkning i högre berg

Denna resa är den som ligger närmast i tiden. I februari åker jag och Henke till Champoluc i Italien – en destination som är känd för sina fina möjligheter till offpist. Så, om resa-resa-familjeresa är på gränsen till utanför bekvämlighetszon för Henke så är det på denna resa hans bästa element som råder och jag som kommer att få pusha mig. Jag vill kunna och vilja offpist och vi ska ge det chansen. Guide en dag och kanske heli en? Vi får se. En långweekend med skidåkning blir det iallafall. Och god mat och dryck, förstås! Högt prioriterat och satsat på många sätt.

En kompisweekend och en ny weekendstad

Amsterdam har jag bara varit i en gång, och det var för jobb och jag hann se ungefär ingenting. Det är en stad som jag och vänner pratat om i flera år, och i år får det bli. En av mina bästa vänner är rutinerad och vill hinna en resa innan det kommer en ny bebis som kommer att ta fullt fokus under en lång tid framöver, och Amsterdam ligger på lagom avstånd för att funka att resa till med större mage. Ska bli så mysigt med kompisweekend just där, och stämmer det att tulpanblomningen börjar i mitten av mars och pågår till slutet av maj så ska vi nog lyckas pricka in den.

En vandring i fjäll

Denna punkt är en av de mer osäkra i denna önskelista, men jag hoppas att 2020 är året då jag hittar tiden och gör prioriteringen att vandra Jämtlandstriangeln. Helst vill jag göra det på hösten, och det enda som hindrar är att jag om jag väl är i Åre på hösten har väldigt svårt att slita mig ifrån byn. Det kommer således vara en aktiv prioritering (eller bortprioritering), men av alla enklare vandringar i Sveriges utbud så vill jag göra just Jämtlandstriangeln. Dessutom; Att kunna bo på fjällstationer med trerätters om kvällarna passar mig mer än perfekt. Tält göre sig icke besvär.

En downhill-premiär

Den här punkten… Jag har varit sugen på downhill så länge, men samtidigt är det en av få aktiviteter i kategorin outdooräventyr där jag haft någon form av blockering. Jag tar mig bara inte för, och det har nog flera anledningar. I Åre om somrarna är fokus annat och häng med familjen och aktiviteter med barnen lockar mer, och… jag har någon form av respekt och gör det bara inte. Jag tror att för att detta ska hända behöver jag ett dedikerat tillfälle och kanske ett ställe som inte känns lika pro som Åre? Jag ser framför mig att slå mig ihop med någon likasinnad och ta mig till till exempel Järvsö för några workation-dagar som ligger tidsmässigt mitt emellan. Halvsäsong, veckodag. Då det är bra men lite folk. När jag mentalt är där, liksom. Jag tror inte tröskeln är så hög egentligen, men jag vill bara komma över den i år. Ska vi säga så?

…och mer Sverige…

Och mer Sverige än så blir det såklart! Åre och Dalarna, Österlen och Småland, Halland och… ja men ni vet. Mycket Sverige, älska Sverige!

Om hela Sverige i podd med Linda från Wilderness Stories

Förresten – ni har väl inte missat podcastavsnittet med häftiga Wilderness Stories-Linda som tog sig från Sveriges sydligaste spets till Treriksröset i norr via alla Sveriges landskap – till fots, cykel och med kajak. Här kan du höra podd med Wilderness Stories. Och så hittar du förstås Att resa-podden på Spotify, i iTunes, i poddappar och lite varstans.

En häftig destination för adults only

Här pratar vi en mer drömlik dröm, för jag vet inte jag. En resa med Henke och några nära vänner känns inte helt nära längre – men vem vet vad som kan tänkas dyka upp innan 2020 blivit 2021?

En sommarvecka i Europa

Och alltså. Efter förra sommarens resor till Port de Soller och Paleochora så känner jag så starkt att vi måste göra något bortom våra sedvanliga svenska stråk i sommar. En repris (till Kreta) är inte osannolikt men ligger inte heller helt nära. Jag skulle gärna hyra hus någonstans i Europa igen, men är också öppen för att hyra en husbil och kånka runt någonstans, göra en lång roadtrip eller ännu hellre tågluff men… de senare har jag inte ens nämnt för min man. Se dem som mest osannolika på listan över mina resedrömmar 2020 med andra ord.

Några jobbresor, såklart!

Och så hoppas jag såklart att jag och Annika fortsätter att jobba med spännande destinationer, och att vi genom våra gemensamma arbeten och mål får uppleva något härligt, kul, intressant… insett valfritt lockande ord… ställe. Vi har en specifik önskelista här och pitchar att jobba vidare på, men de håller vi för oss själva.

Hur ser dina resedrömmar för 2020 ut? Berätta!

 1. Jag tycker definitivt du ska planera i Jämtlandstriangeln och varför inte ta med ett av de större barnen? Våra var knappt 10 och 13 när vi gick för 1,5 år sedan och det uppskattades av alla.

  Downhill testade jag på hallandsåsen i somras och även om jag gillar MTB och att säga ja till äventyr så är jag inte övertygad. Tycker faktiskt det är lite läskigt.

  1. Ja det borde jag verkligen! Har nämnt det för dem lätt och båda har vänner som vandrat i trakten (en Jämtlandstriangeln och en i Vålådalen). Så faktiskt. Det har du rätt i!

   Är det så? Tycker de flesta pratar om sååå kul och jag är vanligtvis inte rädd – det är ju skidor, mtb, skoter, ziplines och rafting och för fasen bungyjump! men DH sitter långt inne.. Men premiär får det bli! Sen om jag får mersmak eller inte återstår att se. Intressant att höra din uppfattning!
   Och – man MÅSTE ju inte älska allt! Däremot bör man pröva allt man är nyfiken på. 🙂

 2. Åh blir så glad och peppad av ditt inlägg! Det är så fint att se fram emot saker och drömma sig iväg! <3 Hmm mina resedrömmar för 2020.. Eftersom jag är student med något knaper resebudget blir det att hänga mycket i Sverige. Med fokus på aktivitet och rörelse. Kanske lite klättring i Bohuslän och lite vandringsturer i Norge. Geiranger, Besseggen och Preikestolen har varit länge på min lista. Och så lite camping och båtturer på det. Satsar på ett minitriathlon i slutet av sommaren så blir nog en del simning i sommar. Annars är drömmen för 2020 att åka bort till ett varmt ställe på vintern. Det har jag aldrig gjort förr. Har lite Cashpoints på Norwegian som utlöper detta året, så där hade Thailand suttit fint. Speciellt med tanke på att jag inte varit utanför Europa. Det blir nog ett fint år!

  1. Åh, tack för din fina kommentar!
   Älskar att resedrömmar!

   Så härligt ändå att man faktiskt inte behöver resa så långt eller dyrt för att få stora upplevelser. Låter som häftiga planer, håller tummarna för dig!

 3. Härliga drömmar!
  Costa Rica föreslår jag för en långresa som är lite mer bekväm, men ändå resa-resa som passar perfekt med barn. Vi hyrde bil och reste runt 17 dgr över jul- och nyår. Själv ser jag fram emot en sportlovsresa till alperna och en vecka i New York med sonen, då 18 år, första sommarlovsveckan. Och så en helg med mannen i Åre om några veckor såklart. Drömmer om Japan, men det blir nog inte i år…

 4. Åh, härligt inlägg att bara få drömma sig iväg. Jag är dock också mer av en planerare, får jag en idé planerar jag in det, ofta i alla fall. 🙂 Men som vanligt ska det ju passa in med jobb, säsong och sällskap… Mina realistiska drömmar för i år är Gotland, Australien, Helsingfors, västkusten, Madrid och många besök i Stockholm!

  Tycker för övrigt absolut du ska satsa på Jämtlandstriangeln. 😊 Har några inlägg därifrån om du vill läsa.

 5. Vill bara säga lite om belize.. jag var inte där länge o var ute på key calker 2009 men nej d var mer ett shit hole än underbart.. lurendrejare o stöld på hotel. denna avstickare ingick i min o ex sambos 9 mån resa i 15 länder… vi ratade även nicaragua, panama, ( falksa mnniskor, lurendrejare mm) men hyllade guatemala, argentina ,chile, el salvador ( tunco bästa stället ) o costa rica-underbara så reka mkt innan belize. skulle vilja rekommendera guatemala men det är ett extremt farligt land o har vait där 6 ggr utan att råka ut fr nåt o skulle inte rek barn dit .dremot costa rica chiole o argentina. men ni måste ha lite spanska kunskaper. även peru o skippa macci picchu, och åk till mancora en skön by med bad sol o goooood mat 🙂 norra peru. annars vill jag resa till georgien, ska nu strac till litauen, ölskar polen, o vill till ukraina o mer öst länder, gärna rumänien. har varit i 51 länder o är inte sugen på afrika el asien så nu är det nog karibien o när barnen är stora o svenskbygderna i usa som jag vill göra en historisk resa genom.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *