Lite recept från Stellas kalas

Några har frågat om lite recept från Stellas kalas, och vad passar då inte bättre än att skriva dem på bloggen.


Brödet jag gjorde var supergott! Och hur lätt som helst att göra. Det var Sandra som tipsade om detta – gammalt GI recept från Expressen tydligen.

Nötbröd
* 3 dl dinkel fullkornsmjöl
* 3 dl rågmjöl
* 0,5 dl linfrö
* 0,5 dl solrosfrön
* 2 dl blandade nötter 
* 4 torkade aprikoser i bitar, eller andra bär man gillar
* 1 tsk salt
* 6 dl naturell yoghurt
* 1,5 tsk bikarbonat

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smörj en avlång form , bröa med sesamfrön (dock ejnödvändigt att bröa)
3.Rör ihop alla torra ingredienser i en skål.
4. Häll i yoghurten, rör ihop.
5. Häll över i formen, och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter.


Den här pastasalladen är min kompis Linkis populära recept, som jag sedan hittade på Allt om mat när jag googlade lite.

Supergod krämig pastasallad med kyckling och fetaost

På buffébordet så räcker detta till 25 pers, som huvudrätt kanske till 6 pers eller något sånt.

500 g  pasta, penne

2 dl  crème fraiche

3 dl  gräddfil

1 st  grillad kyckling

3 paket  bacon, à 140 g

1 st  purjolök, liten

2 st  röda paprikor

200 g  fetaost

1 tsk  salt

2 krm  svartpeppar, nymald

Pesto (egen är ju bäst, men köpt blir såklart också bra)

1. Koka pastan. Spola i kallt vatten och låt rinna av. Blanda med crème fraiche och gräddfil.

2.  Bena ur och skär kycklingen i bitar. Skär bacon i bitar och stek det knaprigt i stekpannan. Låt det sedan rinna av på hushållspapper.

4. Ansa och finstrimla purjolöken. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skär osten i små tärningar. Blanda pastan med kyckling, bacon, purjolök, paprika, fetaost. Smaka av med salt och peppar. Garnera med salladskott och oregano.


Lyxig spenat- och pastasallad med soltorkade tomater, chevre och pinjenötter

8,0 dl Rörpasta

50,0 gram Pinjenötter

80,0 gram Babyspenat (färsk)

200,0 gram Soltorkade tomater

6,0 msk  Honung (flytande)

200,0  gram Chèvre

Olivolja

Svartpeppar (grovmald)

Salt

  1. Koka pasta enl. anvisning på förpackning.
  2. Rosta/stek pinjenötter i torr panna på medelhög värme till lite färg. Låt svalna.
  3. Skölj spenaten och lägg upp i stor skål.
  4. Strimla soltorkade tomater och lägg dem i skålen.
  5. Häll pastan i durkslag och låt svalna. Skölj ev. med kallt vatten för att påskynda.
  6. Häll ner pastan i skålen och tillsätt en skvätt olivolja. Ringla honung över och dra några varv på peppar­kvarnen. Blanda.
  7. Smula över chevre och strö över nötter


Paj med kallrökt lax och purjolök

PAJDEG: (fast jag gör alltid en egen lite nyttigare…) 
125 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vattenFYLLNING:
1 stor purjolök
250 g kallrökt lax
1/2 dl dill, hackad

ÄGGSTANNING:
1 dl mjölk
2 dl crème fraiche
3 ägg
salt och nymald peppar

  1. Blanda matfett och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
    Låt degen ligga kallt i en halvtimme.
  2. Klä en pajform, cirka 23 cm i diameter, med degen och nagga med en gaffel.
    Gör en remsa av aluminiumfolie och vik över kanten. Låt pajskalet stå kallt i ytterligare 20 minuter.
    Förgrädda sedan skalet i 200 grader i ugnens mitt, cirka 10 minuter. Ta sedan bort folien.
  3. Strimla purjolöken och fräs den i smöret så att den blir glansig, utan att brynas.
  4. Skär laxen i små tärningar.
  5. Fördela lax och purjolök i pajskalet och strö över klippt dill.
  6. Vispa ihop ägg, mjölk och crème fraiche, en aning salt och peppar. (Den rökta laxen har mycket sälta i sig när den värms upp.) Häll äggstanningen över fyllningen i pajskalet.
  7. Grädda i cirka 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och fått färg.
  8. Den här pajen kan serveras såväl varm som kall. Om den ska ätas kall är det läckert att garnera den med laxskivor, citronskivor eller citronmeliss.

Mitt pajdegsrecept (när jag ändå håller på….).
Detta blir lite matigare, fluffigare – och mindre kak-likt. Med betydligt mindre fett!

1 dl mjölk
15 g jäst
1 kryddmått salt
1 tsk paprikapulver
3 dl mjöl
30 g smör/margarin

Värm mjölken fingervarmt. Ha i jäst och salt.
Blanda i mjöl, margarin och paprikapulver och arbeta ihop till en smidig deg.
Klä en form, och låt jäsa i ca 25 minuter.
Behöver ej förgräddas – utan sen är det bara att ha i fyllningen och grädda i ugnen i 25 minuter eller så.


Enjoy! 🙂