Lördagsmiddag från himlen

Eller iallafall Gotland…

20121014-195518.jpg

Ja herregud vilken middag vi bjöds på igår! Vi var bjudna hem till ett par som är galet duktiga på mat och vin. Kvällens tema ser ni ovan – tryffel. Direktimporterad från Gotland.

Jag älskar tryffel, H likaså. Fantastisk ingrediens, och allt för bortskämda med färsk sådan är vi inte utan har bara smakat några gånger. Vill minnas en fantastisk broccolirätt på Mattias Dahlgren bl.a, och under Klubben-middag signerad M. Hur som. Till försnittar bjöds någon form av egengjorda kex som körts i ugnen med brynt smör, tryffel, ost, persilja mm. Galet goda. Champagne i glaset.

Glaset för den delen. Ett tredje par var med på middagen, helt nya bekantskapelser för oss (roligt med nya mixar och med värdpar med känsla så brukar det bli en ny dimension – som igår) och killen i paret är sommelier. Han jobbar på ett vinimportföretag och hade extremt bra viner med sig som ackompanjerade maten.

Förrätt var risotto, och riset hade legat i en glasburk med en tryffel i några dagar och dragit åt sig en hel massa smak. Gottgottgott. Och en massa riven tryffel uppepå.

20121014-195525.jpg

Till varmrätt serverades helstekt hjortfile. Kanske godaste köttet om ni frågar mig! Till serverades tryffelstuvad spetskål. Kan låta som ett konstigt tillbehör men jag lovar att det var helt fantastiskt gott! Tydligen Mannerströms favoriträtt, inspireras av receptet här. En god sås till och tryffel på toppen då.

20121014-195532.jpg

Efter fantastisk mat och ljuvliga viner vankades ostbricka. Tryffelinslaget där var i en av ostarna, den som var brieliknande och just denna gifte sig med en tomatmarmelad. Roquefort och ett par hårdostar samt äppelmarmelad och dito av fikon. Mums. Vi drack ett sött, vitt dessertvin till. Dessertvin är underskattat. Vi hade en period då vi var väldigt inne på att ha dessertvin, och på vårt bröllop serverade vi ostar från ett gårdsmejeri till efterrätt, och hade ett sådant till. Önskade oss och fick dessertvinsglas – men vi har som sagt kommit av oss. Det måste det bli ändring på!

20121014-195540.jpg

Därefter såklart tryfflar – ja choklad då alltså.

Det var en fantastisk middag och liknande hemmamiddag har jag nog ändå aldrig varit med om, trots att vi ätit många fantastiska middagar med vänner som är grymma att laga mat. En upplevelse.
Framför allt var det dock trevligt, och trots att vi var där redan vid 17 så avslutade vi inte förrän närmare 02. Det är ett gott betyg.

Barnen var duktiga som vanligt. De timmar de var vakna hade de roligt med de andra barn som var där som var i princip jämngamla. Max somnade som vanligt 19.00 sharp i en gästsäng och Stella knoppade in i soffan sent framför en film. Lite så jobbar vi, ibland. Och tycker det funkar bra. På natten hoppade vi in i en taxi (ja det går att boka med bilbarnstol) och åkte hem varpå de somnade om direkt i sina sängar. Grymma ungar. Dito kväll.

20121014-195549.jpg

Trött söndagsförmiddag? Jomen såklart. Fast Stellas knatteskutt vid 11 är ju en väldigt lagom tid, tills dess är man ju hur uppe i tempo som helst igen!