Reseinspo; 10 tips om att hyra semesterhus – Varför och Vad ska man tänka på?

Vi har nu hyrt hus med kompisfamiljer i tre år, och det är en absolut favoritsemester. Det kostar inte mer att hyra semesterhus än att åka på en vanlig charterresa – snarare mindre då matkostnader ofta hålls ner till viss del, barn såväl som vuxna har roligt med vänner, det är personligt och avslappnat. Men vad ska man tänka på, och hur skiljer det sig från en traditionell resa av typen charter eller flygstol + hotell?

Mycket handlar om vad du själv uppskattar och hur du vill ha det, så dessa punkter om att hyra semesterhus kan vara bra att tänka igenom när du väljer om du ska hyra hus istället för hotell nästa gång, och hur du i sådant fall hittar rätt hus.

Vill du läsa lite mer specifikt om att hyra hus i Italien så kan jag rekommendera den här länken.

1.       Säkerhet vid bokning

Det finns många seriösa sajter, vilka man ska använda. Det är också viktigt att betala via sajten – använd inte privata instruktioner och konton utan nyttja det system förmedlingen tillhandahåller. Då har du en säkerhet i din bokning. Seriösa och välkända sajter är till exempel In-Italia, Homeaway, Airbnb och Novasol.

2.       Pris

Kolla noga vad som gäller för dina specifika datum/veckor, och skicka gärna en tidig förfrågan till husägaren för att få ytterligare information. Tillkommer några kostnader, till exempel för sängkläder, handdukar och städning?

3.       Hur bra är egentligen huset?

Alla hus hyrs ut med snygga bilder och säljande texter. Bäst säkerhet har du om tidigare kunder, så många som möjligt, lämnat rekommendation om stället. Ännu bättre är om det finns på Tripadvisor eller liknande sajter. Gör lite extra research!
Och när du är hemma igen, hjälp andra genom att själv ge ett sanningsenlig utlåtande.

4.       Hjälp och service på plats

Det här fungerar olika på olika ställen. Vi har hyrt hus där vi haft städning av hotelltyp varannan dag och där vi inte haft städning alls förrän vid utflyttning. Är det viktigt för dig så går det säkert att få det genom att betala extra.
Vid ett hus vi hyrde fanns alltid en person på plats för att kunna svara på frågor och hjälpa till med bokningar mm, lite som i en hotellreception men personligare, och vid ett annat gick husägaren själv och fixade mest hela dagarna och hjälpte till så gott han kunde med knackig engelska på gränsen till obefintlig. Eller helt enkelt bara pysslade om sina växter och sitt hus där han själv bodde i en liten lägenhet på ett hörn av huset och inte störde oss ett dugg. Jag älskar den senare charmen – det kändes totalt äkta, och han kom också förbi och erbjöd barnen att följa med på traktortur, rida på hästar mm – eller försåg oss vuxna med sina egna olivoljor och vin.
Vilken service är viktig för dig?

5.       Matlagning och andra möjligheter

hyra semesterhus
Att fixa maten – här förrätten – i uteköket, med fantastiska råvaror och en doft av färska kryddor som sprider sig i hela lilla utrymmet.
hyra semesterhus
En pizzakväll i ett gammalt stenhus i Toscana kan betyda att vedugnen eldas hela dagen och att granntanterna dyker upp och bakar pizzan i det fria.

Det kan kännas betungande att laga alla måltider en semester – det är ju något många gärna slipper när de är på en resa. Det behöver dock inte vara antingen eller! Vi har sett till att man vid våra hus haft möjlighet att få mat lagad och serverad. Det har alltid gått att få dit en kock som lagar 3-rätters enligt önskemål, t.ex ”grillkväll / fisk / kött / pizza”, och vissa hus har möjlighet att få utkörning från närbelägna restauranger. Kolla med husägaren. Vi brukar också be om hjälp med handling inför första frukosten så man inte behöver tänka på det när man anländer en sen kväll, exempelvis.

Jag älskar dock att botanisera bland de lokala råvarorna och anstränga mig för att laga mat, och vi har ofta haft konceptet med delat ansvar för specifika kvällar, t.ex 3 personer ansvarar för en middag och så har vi lagat tre middagar totalt själva och köpt resten. De kvällarna vi lagar själva brukar bli fantastiska, för alla anstränger sig för just sin kväll – och tycker oftast att man på köpet får en härlig lokal matlagningsupplevelse. Det kan dock sägas att vissa länder är roligare än andra att handla och laga mat i. Till exempel finns i Italien fantastiska stora livsmedelsbutiker där allt finns från lokalt och lyx till storpack och prisvärt i kombination med en uppsjö av små lokala slaktare och bagerier, medan Grekland inte alls hade samma utbud.

Likaså föredrar jag när det finns utekök så man inte behöver vara inne när mat ska lagas, och givetvis är stora utegrillar såväl som lämpliga bord måsten vid semesterhusen.

hyra semesterhus
Barbeque with a view på Kreta.

Till lunch brukar vi, om man är vid huset då vill säga, göra det enkelt med rester i kombination med sallad, ostar och chark. Barn som har lite annan matklocka kan vara jobbigast, tycker jag då det ibland kan upplevas som ständigt pyssel – men lite korv och pasta i kylen och man är hemma även på den fronten.
Inte heller saknar vi att barn kan gå och få sin glass när som helst, all-inclusive style, för det ser vi till att ha i frysen så att det kan bli någon glassfest vid något tillfälle under dagen. Men det är också rätt skönt att åka till exempel en förälder och ett barn på en egen liten glassutflykt – det kan vara ett nog så mysigt avbrott under en lång, slapp pooldag och en del i semesterupplevelsen i sig.

Pool-lunch. Begreppet ”rester” har aldrig haft en vackrare eller godare innebörd.

Se till att ni har samma förväntningar som era vänner, så att ni har samma krav på er själva och varandra och är enade om hur ni vill dela upp det.

6.       Läge och transport

Det är viktigt att tänka på om man föredrar ett lantligt läge i enskildhet eller vill vara nära ett ställe där ”något händer”. Väljer du det första är sannolikheten större att du får det lokala, charmiga och tysta läget, men det innebär säkerligen också att du behöver bil vilket utgör en extra kostnad. Senast bodde vi väldigt nära Rethymnon. Det hade fördelar i att vi enkelt kunde dra iväg och käka lunch/middag när vi ville, man kunde enkelt se något mer eller ta sig till stranden och vi hade utsikt över en stad och hav. Å andra sidan var det aldrig helt tyst pga vägar och vi kunde inte promenera i närheten av huset då större vägar kom nästan direkt. I slutänden ville vi göra utflykter även där, så det blev bil till slut där också…
För det är ju verkligen frihet att ha bil, och möjlighet att se och uppleva mer än bara semesterhuset med omgivningar.

Bil är alltid en viss risk med försäkringar osv – mitt tips är att hyra från en välkänd och seriös förmedling och alltid att köpa extra försäkring direkt vid bokningstillfället (läs gärna mer om tips kring att ha hyrbil här) . Att ha en egen bil till sin egen familj är dock guld värd – trots semester med sina bästa vänner är det skönt att kunna sätta sin egen agenda utifrån sin egen familjs förutsättningar och inte styras av att ha en stor, gemensam bil.

7.       Underhållningen, poolen och behovet av barnklubb

Har vi saknat underhållning och möjlighet att ge barnen extra lek till exempel i barnklubb? Inte ett dugg, inte en sekund, skulle jag med bestämdhet hävda. Vi har åkt med vänner med barn i hyfsat samma ålder och eftersom det varit fler barn (säg 8-10 st på 4-5 familjer) finns alltid olika konstellationer att umgås i. Lite äldre barn drar omkring själva i ett hus som har en inhägnad /avgränsad trädgård och jag kan bara föreställa mig vilket äventyr det måste kännas som – inte minst för lägenhetsbarn (som våra varit ända fram till nu dvs). Mindre barn lämnar man ändå inte, men där har vi kunnat hjälpas åt till viss del eftersom alla vuxna har koll på alla barn. De får dessutom alltid somna i samma säng varje kväll och vuxna kan vara ute och vakna på uteplats hur länge som helst med babywatcher utan att oroa sig ett dugg.
Vi har uppskattat när det funnits lekplats på gården där man kan ha uppsikt ”med ett öga” och gräsyta för lek.

Pool är förstås ett måste! Tillräckligt stor för antal barn och simkunnighet (för små pooler går bort för oss) och man kan såklart också tänka lite på om det finns lagom antal solstolar och har man mindre barn vill man kanske att det ska finnas mer möjlighet till skugga än bara från parasoller, och att poolområdet kan stängas igen på kvällen så att man kan slappna av när barnen leker tillsammans någonstans utan hundraprocentig uppsikt.

 

8.       Husets utformning / rum

Vi har bott i hus där varje familj haft en egen lägenhet med vardagsrum/kök + sovrum och där vi haft sovrum men helt gemensamma kök/vardagsrum. Tänk igenom hur ni behöver vara fördelade för att kunna sova tillräckligt bra och ha lugna morgnar – det ändrar ju sig ofta i takt med barnens ålder. Att ha tillräckligt många badrum för att ha ett ”eget” per familj är också guld värt.
Tänk också på om det är viktigt för dig med AC (som kan saknas i gamla stenhus – vilka ofta håller sig okej svala ändå), och om du vill ha lyxkänsla och nytt eller gammal charm. Det kan vara svårt att få både och.

9.       Lite andra tips om du ska hyra semesterhus med flera familjer

  • Vi brukar lägga lika mycket pengar per familj i en pott, så att den som handlar kan ta därifrån enkelt. Det är också bra för de där morgonpigga som drar till bageriet innan övriga gänget vaknat…
  • Jag tror utan tvekan att ett hus man befogar över helt (förutom eventuellt en mysig ägare) är att föredra. Så fort det är andra familjer i samma hus, om de så bara utgör 10% av gästerna, så kommer du känna att du måste bete dig på ett helt annat sätt. Hyr hus utifrån sällskapets storlek!
  • Försök prata extra med ägaren och dess vänner. Det ger en extra känsla av det lokala livet och en härlig extra dimension till semestern.
  • Sätt några ”enkla” regler åt barnen så att alla är på exakt samma nivå och – ja faktiskt – skvallrar på varandra om det behövs. Till exempel att man aldrig får ens gå i närheten av poolen utan vuxen eller att ett visst staket är förbjudet att vara vid.
  • Tar varje familj med några leksaker så kommer det finnas utan tvekan tillräckligt för alla barn för några dagar. Allt nytt roar länge, så lite saker i packningen ger ett stort lekvänligt hus (och pool)!

10.   Bara åk!

Att hyra hus är ett grymt koncept, och ja – vi kommer förmodligen göra det nästa år igen. Husletandet har inletts…

20130714-122626.jpg

 

Har du några frågor eller funderingar? Ställ dem gärna i kommentarsfältet så svarar jag!

Har jag missat något, sitter du på andra tips eller så? Skriv i kommentarsfältet, så kan jag uppdatera inlägget med det!