Åres bästa hotell Åregården

Tips på hotell i Åre – Åres bästa boenden

Söker du tips på hotell i Åre, men vet inte vilket du ska välja? Jag ska försöka guida dig till de olika alternativ som finns, och vilka hotell i byn som tillhör Åres bästa boenden. Åres hotell skiljer sig sett till lägen, känsla, lyxnivå och storlek – och förstås vilket sällskap ni som letar boendealternativ består av.

Inlägget innehåller reklamlänkar

Hotell centralt i Åre by – Åregården, Fjällgården, Hotell Granen och Holiday Club

De mest centrala hotellen i Åre är Åregården vid Åre torg, Holiday Club vid tågstationen och Hotell Granen samt Fjällgården en bit upp i backen.

Åregården – klassisk elegans med charm på Åre torg

Vackra Åregården har anor som sträcker sig till slutet av 1800-talet, och det märks i husets exteriör såväl som känslan inomhus. Det är ombonat, mysigt och rustikt. Till lobbybaren på Åregården går jag gärna för att ta ett glas i lugnare och extra mysig inramning, eller så siktar vi på en välgjord cocktail i anrika Sadelbaren. Lika gärna äter jag i någon av husets restauranger – kvalitativa Vinbaren eller vackra restaurang Åregården. Hotellets rum andas samma känsla som hotellet i stort, med hög mysfaktor och en variation på rummen från moderna till historiskt klassiska. Läget är perfekt mitt på Åre torg – nära till allt men inte där kvällsljud är som högst.

Åregården

Främsta fördel: Läget mitt på Åre torg, och känslan – här får du ett klassiskt och anrikt fjällhotell av vackraste slag.
Läge: Mitt på Åre torg nära allt, och en kort uppåtlutande promenad på dryga 5 minuter till liftarna.
Passar bäst för: Paret som vill ha mysig inramning eller vännerna som söker lugnare miljö

Fjällgården – anrikt hotell mitt i backen

En liten bit upp på fjället, just ovanför Åres charmiga Bergbanan, ligger hotellet Fjällgården. Dess läge 556 meter över havet betyder både fantastiskt fin utsikt och direkt ski-in-ski-out-läge – eller sommartid direktåtgång till bergets vandringsleder. Den ursprungliga byggnaden är från år 1910, men det har sedan dess både byggts om och byggts till. På Fjällgården får man äkta fjällcharm, mysiga rum med Hästenssängar och hotellets egna restaurang är bra och serverar en frukost med mycket kärlek i. En relaxavdelning med bastu, badtunnor och (sommartid) utomhuspool är extra dragplåster till redan charmiga Fjällgården. Däremot ska man under skidsäsongen vara medveten om att det under eftermiddagens timmar pågår en livlig after ski – win-win enligt vissa hotellgäster och troligen inte för andra. Här skrev jag en recension om Fjällgården efter en sommarvistelse för nu rätt många år sedan.

Fjällgården

Främsta fördel: Mysiga rum och gemensamhetsytor liksom grym utsikt och riktigt ski-in-ski-out.
Läge: I backen en 20 minuters pulshöjande promenad – eller en tur med Bergbanan – från byn. Eller en kort bil- eller taxitur, förstås, vilket nog är det de flesta som hänger på byn väljer.
Passar bäst för: Fjällgården passar många; paren, kompisarna och familjerna som söker ett boende med stark fjällkänsla som man kan stanna kvar på och inte behöva något annat än det som finns på hotellet men samtidigt vill ha hyfsat nära till det mesta.

Hotell Granen

Hotell Granen ligger en kort promenad från Åre torg upp längs Bergbanans spår. Här har boenden välkomnats sedan tidigt 1900-tal, även om byggnaden i sig inte längre i sig själv från utsidan tydliggör dess långa historia. Inomhus möts man av inbjudande och ombonad atmosfär med sköna fåtöljer, tända brasor och en hemma-hos-känsla med gemensamhetsytor som andas förr-i-tiden. Rummen är inte de man hör om från Granen som hotellets bästa tillgång, men däremot är restaurangen på Åre Granen är en av byns allra mest välrenommerade (vilken jag skrivit en recension om här).

Åre Granen

Främsta fördel: Bra läge nära byn och samtidigt riktigt bra nära-backen-läge. Restaurang av klass och mysiga gemenshetsytor, litet och familjärt.
Läge: En kort (men hyfsat brant) promenad en bit upp från Åre torg.
Passar bäst för: En vuxen publik som vill vara nära byn och backen.

Holiday Club – ett äventyrskomplex på Åresjöns strand

Holiday Club är ett aktivitetscenter snarare än ett hotell och bor du här får du extra allt vad gäller aktiva upplevelser. Fjällens äventyrshotell kallar de sig själva, och det är det onekligen. När du kliver ut från ditt rum – vilket är ett trivsamt och fräscht rum (av hela 250 tillgängliga) med utsikt antingen mot Åresjön eller berget – så befinner du dig i ett center med stort SATS-gym och yogasal på första strandparkett, ett upplevelsebad med ett flertal pooler och bastuland, en restaurang och en sportbar med minigolf och bowling. Ibland kan jag stå i backen och titta ner mot detta enorma bygge på strandkanten som minst sagt utmärker sig mot övrig bebyggelse i byn och undra hur det bygglovet kunde ges att bygga detta komplex för runt 20 år sedan – men ofta uppskattar jag det utbud som Holiday Club bidrar med och nyttjar det med glädje. Lobby och andra utrymmen uppdateras kontinuerligt och känslan är trots hotellets storlek riktigt härlig.

Holiday Club

Främsta fördel: Familjevänligt med bra läge och stort utbud – här är det enkelt att njuta av det Åre med omnejd har att erbjuda på bekvämaste sätt.
Läge: Vid Åresjöns strand i samma byggnad som tågstationen – mer centralt blir det inte. Till torget går man på några minuter. Däremot föredrar nog inte minst familjerna att ta sig med buss till VM8:an. Däremot är det enklare hem, då man lätt åker skidor ner till torget och går en kort bit i nedförslut till hotellet.
Passar bäst för: Här är det familjeliv som gäller – och inte sällan i stora sällskap och över generationer. Den som trivs på större charterhotell i andra länder trivs här. Antalet konferensgäster är också många, framför allt vid vissa tidpunkter under året.

Hotell nära Åre – Buustamons fjällgård och Copperhill Mountain Lodge

Buustamons fjällgård – fjällvärldens gulligaste boutiquehotell (som inte är ett hotell)

Charmiga Buustamon – eller Buustamons fjällgård som det heter – har bara 12 hotellrum, och med det något av en dold liten pärla. Desto mer känt är Buustamon för dessa härliga restaurang som är värt både den lilla avkroken från pisten och väntan som kan vara på att få ett lunchbord. Buustamon hittas i princip mitt i backen, mellan områdena Ullådalen och Rödkullen. Hotellet är enkelt och dusch och toalett hittar man i korridoren (vilket gör att det egentligen inte ens får kallas hotell) – men man ska inte avskräckas av det. Charmen är enorm, och jag har aldrig hört om någon som bott här och inte talat sig varm om det och dess genuina känsla. Bastu och badtunnor ute adderar extra till vistelsen och inne framför brasan fastnar man gärna extra länge.

Buustamon

Främsta fördel: Otrolig charm och känsla av en unik upplevelse – som att bo hemma fast borta, som de själva säger.
Läge: I backen mellan Ullådalen och Rödkullen. Bilvägen är det 10 minuter från Åre, och sommartid kommer man hela vägen till Buustamon med bil medan man på vintern får man kombinera med en promenad eller tur med bandvagn (!) mellan vägen och huset.
Passar bäst för: Kärleksfulla par som söker lugnet, eller de nära vännerna som vill fly omvärlden för en stund.

Copperhill Mountain Lodge – ett designat fjällhotell med lyxkänsla

Årefjällens i särklass lyxigaste hotell är Copperhill Mountain Lodge som ligger på en höjd en liten pist och tillhörande lift ifrån området Björnen utanför Åre. Med andra ord är hotellet sammanbundet med skidsystemet med pister och liftar, men innebär en transport för att ta sig till Åres allra bästa och mest centrala åkning. Sett till skidsystemet så ligger det helt enkelt lite off och från Åre by är det en biltur på en kvart som gäller. Men, få klagar – är man på Copperhill så njuter man hotellet och inte bara backar och annat som drar utomhus i Åre. Hotellet är extra allt i sin framtoning – fjällvärld serverat i designad inramning och känsla av flärd. Eller? Jämfört med Nordamerikas eller Alpernas mest kända lodger når man kanske inte fullt till samma lyxnivå, anser vissa, men nog är det en pärla att njuta; Copperhill. Ljuvlig lobby, fin restaurang med bra mat och ett familjevänligt och fint spa hör till extra härliga bekvämligheter.

Copperhill Mountain Lodge

Främsta fördel: Att hotellet är en upplevelse i sig. Här trivs man! Allt är snyggt och andas lyxkänsla, och det finns extra allt inklusive ett fint spa. Hotellet är genomtänkt oavsett målgrupp – från spa och fina barer till de stora och lekrum till de små.
Läge: I backen bortanför området Björnen en kvarts bilresa från Åre by.
Passar bäst för: Familjen, paret, vännerna, konferensen – detta ställe har en bred målgrupp och är nischat så att alla gäster känner sig som mitt i prick för utbud och känsla.

Övriga hotell i Åre

Det finns fler boenden i Åre, som inte i min lista får platsa över på en lista över tips och recension, men kan vara värda att kika vidare på.

Parkvillan – Mitt i byn, just nedanför torget, finns Parkvillan där Åres kanske bästa hamburgare serveras och egenbryggt öl flödar genom öltapparna. De 5 rummen ovanpå baren som utgör Parkvillans vandrarhem är således inte direkt tysta – men välstädade och ett helt okej boende säger utlåtanden.

Fjällsätra – I Undersåker, 15 kilomer och lika många minuters bilfärd från Åre, ligger hotellet Åre Fjällsätra. Detta lantliga hotell går långt tillbaka i tiden, men har inte direkt talats om som ett av områdets mer populära – men sedan ett ägarbyte några för några år sedan händer mycket på hotellet och jag hör om nytt och uppskattat på Fjällsätra för varje år som går. Det är ett personligt hotell med familjär känsla där inget rum är det andra likt – förutom likheten av att ha fin utsikt över södra Årefjällen.

Holiday Club Apartments – Ett alternativ till hotellrummen på Holiday club är att hyra större boende i form av lägenhet. Holidays strandhus och sjöstugor ligger vid Åresjöns strandkant och rymmer upp till 11 personer i samma semesterlägenhet.

Åre Bed & Breakfast – Med bra betyg på TripAdvisor vittnar ryktet om att Åre Bed & Breakfast är ett uppskattat litet vandrarhem med hög standard för att vara just ett B&B. Fräscht och mysigt en bit från från Åre torg och kort och inte allt för brant promenad till Tottliften som snabbt tar dig till Åres mest centrala skidåkning.

Åre torg hotell – Ett vandrarhem som däremot varken är särskilt lugnt eller höga charmbetyg är Åre torg hotell. Läget är dess mesta plus, och här är det festligt högljutt.

Andra alternativ till boenden i Åre

För hyra av rum och lägenheter är det annars via AirBnb, Skistar och AGO Mitt i Åre utbudet lättast hittas.

Vad jag skulle välja? Absolut Åregården om jag vill vara mitt i byn – det är så charmigt! För att komma lite närmare backen och ha utsikt hellre än direktaccess till byn skulle jag gå för Fjällgården, och någon gång vill jag bo på Buustamon bara för att få en extra dos charmig fjällkänsla. Holiday Club är inte fel om sällskapet är rätt, och nog tackar jag gärna ja till Copperhill även om det är lite väl långt från de bästa backarna för min smak.

Mer Åre-läsning

Här är några andra extra matiga inlägg om Åre: