Gardiner på plats! 

Vet ni – vi har äntligen fått gardiner på plats! Det var ju inte en dag för tidigt. Skillnaden mot utgångsläget är verkligen enorm, och det är verkligen så mycket mer ombonad och mjuk känsla i hela rummet nu. Jag är så nöjd!
Vill ni jämföra med före-bilder så finns det under denna länk. Jag fattar verkligen inte vad vi väntade på så länge, och att sätta dem i taket känns verkligen helrätt. De 2,90 metrarna som utgör takhöjden känns ännu högre nu.

Gardiner från tak

Vi valde att även förlänga skenan på hela kortsidan bakom soffan, för att kunna dra dit en av de tre våderna. Det ger stor valfrihet.


Varje våd är bred, och som ni ser här så kan en våd användas för att dra för halva väggen. Väggen är 6 meter och således så är våden mer än tre meter bred eftersom den hänger lite veckat även när den är helt uthängd. Den stora fönsterväggen ligger i söderläge, så dagtid finns det ibland behov att ibland stänga ute mesta solljuset.

Kvällstid kan man vilja ha gardinerna fördragna för att hindra lite insyn. Jag ser väl inte att det känns nödvändigt särskilt ofta, men det går om man vill. Lite kuvös över denna…. haha.

Vi valde ett ljust tyg som inte är helt vitt utan lite varmare. Det är 80% linne och 20% polyester (om jag minns rätt), och det var jag som inte ville ha helt i lin då det kändes lite känsligare för skrynkel från klåfingriga barn. Det släpper igenom det mesta av ljuset och gör ingenting för helhetsintrycket och öppenheten ur den aspekten.


Vi tog hjälp med allt ifrån hembesök med förslag till sömnad och montering. Hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara så dyrt med gardiner – men vi hade inte kommit undan mycket billigare om vi gjort det själva heller, för det är tyg och skenor som kostar mest.

Vi är dock inte klara, utan då vi inte helt kunde bestämma oss gällande utrymmet vid öppna spisen (närmaste fönstret) och matrummet så har vi än så länge bara fått upp skenorna där men måste bestämma oss om tyg. Det lutar åt en våd av varmvit sammet (!) i ensamma fönstret och ett nästan ännu mer transparent än i vardagsrummet åt matrummet som syns borta i hörnet här.

Och så återstår köket… Där lutar det åt en hissgardin eller rullgardin i lite tunt, skimrande tyg, men vi får se. Vardagsrummet var det med allra störst behov så nu tar vi det andra när vi kan bestämma oss och orkar.