Restaurang Stadshuskällaren – från Nobelmiddag till modern matkonst

När jag för ett tag sedan var med och presenterades som ny medlem i STJ – Sveriges turistjournalister – så var det på Stadshuskällaren eventet hölls. Inte bara fick vi nya medlemmar en fin presentation utan dessutom fick vi testa på maten på restaurang Stadshuskällaren. Jag hade faktiskt inte full koll på att restaurangen i Stadshuset är öppen för middagsgäster varje vecka onsdag-fredag. Det är en resturang med anor – den har funnits ända sedan 1922 (!). Det är samma ägare för alla kök i Stockholms stadshus, dvs restaurang Stadskällaren och Ragnars skafferi såväl som bankettverksamheten i Blå hallen och Gyllene salen. Med andra ord lagar man även nobelmiddagen varje år, och vill man som gäst inte välja ur Stadshuskällarens meny kan man också (om man förvarnar några dagar innan) beställa vilken som helst av de olika nobelmiddagsmenyerna genom tiderna. Snacka om ett koncept som ligger mig varmt om hjärtat – jag som med vänner återskapat Nobelmiddagen både år 1938 (läs här) och 1983 (med förrätten snöripsmousse, alltså?).

Detta är nobelservisen. Hur fin?

Vi smakade dock inte på nobelmat, utan helt modern och väldigt god mat – för dagen av ”avsmakningsmeny”-karaktär, då de duktiga kockarna visade upp allt möjligt från deras meny (och eventuellt också några avsteg från den). Det serverades rätter som bankad pilgrimsmussla med citronkräm, sotad bakad röding med picklad bränd gurka, krämig svampsoppa med syrade kantareller, tartar på dalakossa med svartrot, kronhjort med jordärtsskocka, västerbottenost och lingon, och.. ja ni hör ju. I den stilen. Älskar rätter som är lika goda som vackra!

Det var grymt kul att vara på anrika restaurang Stadshuskällaren, som verkligen andas historia men samtidigt har renoverats med känsla.

Maria Stridh (mitten) och hennes gäng ligger bakom restaurang Stadshuskällaren och Stadshusets övriga kök.