restaurang nook recension stockholm

Restaurang Nook, Stockholm – en recension

I förra veckan fick jag till en efterlängtad kompisdejt – med Towe (Come Fly with me) och Lina, två favoriter i reseskribentsvärlden. Vi sågs på restaurang Nook, efter att jag äntligen lyckats knipa några platser där. Jag har försökt med det i ett par år tror jag utan att överdriva, men hittills aldrig lyckats. Inte för att det är enormt populärt på det sätt att man behöver hänga på låset direkt de släpps eller så – men tillräckligt för att konstant vara bokat de hyfsat få platser de har, om man inte är ute i riktigt god tid. Det finns visserligen alltid 8 obokade platser, så det kan vara värt en chansning på dem också. För mig har spaningen på restaurang Nook varit just för en lite ordentligare vardagskrogmiddag, och en vecka innan duger inte för att få bord då. Nook har länge omtalats och hyllats som en av Stockholms absolut mest prisvärda restauranger sett till kvaliteten och smakerna som serveras, och med en inramning som gillas. Avslappnat, charmigt, opretentiöst – men förstås rejält genomtänkt med allt från udda möbler och kaklade väggar till bestick i plåtburk.

restaurang nook recension

På Nook består menyn av ett antal försnacks och två 3-rättersmiddagar att välja på, döpta efter sitt pris; “400” och “450”. Vi inledde med galet goda snackset friterad jordärtskocka, forellrom, picklad lök och sjögräs. Jag gick sedan på 450-kronorsvarianten med tartar av svenskt oxinnanlår, sticklök, mjölksyrade morötter, vit gurka, rökt majonäs, friterad lök och harsyra till förrätt och varmrätt med eldad gös, fermenterad kålrot, miso, endive, hasselnötter, fänkål, brynt smör och veloté. Det var så sjukt gott rakt igenom. Towe och Lina käkade grillad svensk bläckfisk, persilja, solrosfrön, rättika och friterat ris följt av rödvinsbrässerat lammlägg, svartkål , lättrökt rotsellerikräm, vattenkrasse, svart vitlökssky, omogna svarta vinbär och getost. De var nästan lika nöjda som jag. Däremot drog min efterrätt med popcornglass, chokladjord, plommon dulcé de Leche, hasselnötter och salt maräng vinstlotten före de andras örtsorbet, havtornscurd, hjortron, färskost och rostad sirapslimpa. Sött och oerhört gott, tyckte jag, lite väl örtigt lät deras utlåtande. Men rakt igenom – hög kvalitet och gott!

Servicen var riktigt bra och fokus på bra viner var stort och kunskapen om dem likaså. Det märks att Nook är mer än en mainstream-restaurang.

Jag hade riktigt höga förväntningar på Nook, och kan inte säga att jag blev blown away på mäktigaste sätt. Det där med höga förväntningar, osv. Men riktigt, riktigt bra vill jag tveklöst säga att jag tyckte det var – och jag kommer absolut gärna gå tillbaka. När jag nu inför detta inlägg, såhär en vecka senare, kollade in nuvarande meny på hemsidan så insåg jag att den redan ändrats. Det ger lite extra pluspoäng i min bok.

Har du varit på Nook? Gillade du?

Restaurang Nook – fakta

Restaurang Nook ligger på Åsögatan 176 på Söder i Stockholm och har öppet tisdag till lördag från 17.00 (men dubbelkolla på deras hemsida så de inte ändrat).

Följ mig!

Mer läsning...
folkparken stockholm restaurang-21
Folkparken, Stockholm – restaurang och beyond