guide till galapagos reseguide galapagosöarna-27

Guide till Galapagos – en reseguide med tips till Galapagosöarna

Det här inlägget har jag börjat om på flera gånger… Inte riktigt vetat var jag ska börja. För, hur skriver man en guide om Galapagos – ett så speciellt ställe? Jag vill göra en reseguide späckad med tips till Galapagosöarna, men upplevelsen Galapagos – det är något annat. Den är långt ifrån fakta och tips. Den är känsla.

Galapagos – ett drömresmål

Så egentligen vill jag bara skriva om det. Om ett landskap mer speciellt än något annat jag någonsin upplevt, och om ett djurliv från en tid jag innan jag kom till Galapagos trodde var utdöd sedan miljoner år. Om de mest fantastiska upplevelser, och känslor som ungefär exploderade inifrån och ut. Drömresmål av drömresmål, världens magi. Det hittar man på Galapagagosöarna. Sjölejon i massor på närmaste bänk, ödlor att kliva över när man går längs promenadvägarna, enorma rovfåglar ovanför huvudet och konstanta konstateranden att Galapagos – det är något helt unikt i världen. Jag är så tacksam över att ha fått uppleva detta.

Mer läsning och lyssning om Galapagos

Bubblar av känslor gör också det podcastavsnitt vi just gett ut om att resa till Galapagosöarna. Lyssna på det, där hittar du inspiration blandat med information.

Dessutom bör du läsa mer om att resa till Ecuador rent allmänt. Du hittar alla inlägg om vår resa till Ecuador och Galapagosöarna under den här länken.

Guide till Galapagos

Men okej, nu kör vi. Praktiska tips och annat som är bra att veta om hur du gör Galapagosöarna eller kan göra destinationen på olika sätt. Det närmaste en reseguide jag kommer.

Praktisk fakta om Galapagosöarna 

Galapagosöarna tillhör Ecuador, och ligger mitt i Stilla havet drygt 100 mil väster om Ecuadors kust. De består av 19 öar, av vilka endast 5 är bebodda; Baltra, Floreana, Isabela, San Cristobal and Santa Cruz. Det totala invånarantalet uppgår till 25 000, och staden Puerto Ayora på Santa Cruz har flest antal invånare med en siffra som uppgår till 10 000. Den staden är också den mesta turisthubben, och ett bra ställe att utgå ifrån.

Resa till Galapagos och kostnader för att besöka öarna

Flyg till Galapagos går från Ecuador och endast Ecuador. Flygplatser på fastlandet är Qutio (Mariscal Sucre International Airport / UIO) och Guayaquil (José Joaquín de Olmedo International Airport / GYE). Vissa flyg lyfter från Quito och går ner i Guayaquil för att hämta passagerare. Kostnaden ToR Ecuador – Galapagos är runt 4000 SEK och flygtiden är ungefär 2 timmar. Det finns flygplatser på öarna Santa Cruz på tillhörande ön Baltra (Baltra Airport) och San Cristobal (San Cristobal airport). Flygbolagen Avianca och Latam trafikerar sträckorna. Vi testade båda, och var mer nöjda med Latam – faktum eller tillfällighet?

När ska man resa till Galapagosöarna?

Det är rätt svårt att svara på frågan om när man ska resa till Galapagosöarna – det är helt enkelt en destination som funkar året om, med begränsade svängningar mellan de olika årstiderna. Vi var där i månadsskiftet augusti/september, hade varma dagar och tog gärna på något långärmat på kvällen pga en del blåst, och hade fler molniga dagar med lätt regn än sådana med klarblå himmel. Jag tror vi hade lite otur med vädret, som vanligtvis är torrare och varmare då?
Januari till Juni: bra snorklingsmånader, med lugnare och något varmare vatten. Varmare men våtare väder.
Juni till November: Något kallare månader, men också torrare.
Det är också olika månader som är bra för olika typer av aktiviteter och olika faser i djurlivet.

Kostnad för att besöka Galapagosöarna – en nationalpark och Unesco World Heritage Site

Galapagosöarna är en nationalpark, och att besöka Galapagos innebär att betala en saftig avgift för inträde till denna. I skrivande stund, september 2019, är kostnaden 100 dollar. Detta betalas kontant på plats på flygplatsen på Galapagos, direkt vid immigration. Dvs, du kan ej ta ut pengar till detta på plats utan behöver ha det med dig i kontanter. Utöver det tillkommer en del extra kostnader för transporter och hamnavgifter, räkna med minst 20-30 dollar ytterligare innan du är ”inne”.
På plats hörde vi ryktas från en annan turist om att det ska höjas till 200 dollar, men det är inget bekräftat rykte. Men ja, det kostar – vilket jag ändå kände att kändes så rimligt. Pengarna går helt enkelt till nödvändigt underhåll av den fantastiska plats – nationalpark – Unesco-klassade Galapagosöarna är.

Galapagosöarna – en nationalpark 

Att Galapagos är en nationalpark betyder strikta regler med hänsyn till djur och natur, och innan inresa kontrolleras ditt bagage. Det är till exempel förbjudet med plastpåsar, engångsflaskor i plast och sugrör – men full kontroll av detta sker inte. Men jag vill råda till att tänka till. Ha med en riktig flaska som kan fyllas på och agera respektfullt i alla situationer. Och, åk inte ens till Galpagos om du inte är beredd på detta och verkligen har intresse för det öarna har att erbjuda i naturväg och sett till djurlivet. Ölivet är härligt, absolut, men är känslan på öarna det enda som drar så finns andra ställen som passar bättre. Du och ditt besök påverkar det på Galapagos så unika ekosystemet.

Galapagos öar – att ta sig runt

För att uppleva Galapagosöarna så krävs att du besöker flera av öarna. De olika öarna har inte bara olika känsla, natur och utflykter att göra utan helt egna ekosystem och djurarter. Till exempel så är det olika arter av jättesköldpaddor på de olika öarna, och då sorter som inte finns någon annanstans i hela världen. Det samma gäller livet i vattnet.

Alternativ 1; Kryssning på Galapagos

Det vanligaste sättet att göra Galapagosöarna på är att göra en kryssning. Då bor och lever du på en kryssningsbåt i ett antal dagar, från ungefär 4-5 till upp till två veckor. Oftast är all mat inkluderat, och du kan nå de allra mest otillgängliga – och kanske mest spektakulära? – ställena.
Plus med att göra en kryssning är att du genom båtlivet ser absolut mest av de olika öarna med sina speciella landskap, djur på land och i vattnet. Komfort och lyxkänsla är hög och vi träffade ingen som gjort kryssning som inte var oerhört nöjd.
Men minus då? Man missar ölivet – vilket faktiskt också är ett väldigt bra sätt att göra Galapagosöarna på. Jag tror att många missar att alternativet med att bo på öarna ens finns. Dessutom är kryssning oerhört dyrt. Här är det google och förfrågningar som gäller – men vi fick också erfara att det är betydligt billigare att köpa sin kryssning på plats på Galapagos. Sista minuten är billigare. Men sett till de maxade och unika upplevelserna så kanske ändå allt är prisvärt, egentligen? Eller well – priceless.

Alternativ 2; Gör Galapagos med öliv; utgå från öarna

Ja, man kan göra annat än att åka på kryssning på Galapagos, och det var vad vi gjorde. Det går färjor mellan öarna, och boende finns på 4-5 av dem vilket också gör att många ställen runt dessa öar kan nås – från land eller genom båtutflykter eller taxibåt. Vi delade vår (alltför begränsade) tid mellan Santa Cruz och Isabela och att åka färja mellan öarna tog ett par timmar och kostade ungefär 25 dollar. Ett viktigt tips här är att det kan bli oerhört hård sjö – ta åksjuketablett!

Boende på öarna finns i massor, och kan bli riktigt billiga. Det är inga problem att hitta bra boende för runt 25 dollar per person, och det finns även billigare av enkel standard liksom lyxhotell för flera hundra dollar per natt. Det går alltså precis hur bra som helst att backpacka Galapagos, vilket vi gjorde – och även att göra det billigare än vad man nog vid första tanke tror.

Priset för en utflykt på en halv till en dag, där flera stopp ingår och snorkling inklusive snorkelutrustning och ofta våtdräkt samt lunch kostar runt 120 dollar. Vi träffade många backpackers under våra dagar på öarna, och skulle jag göra Galapagos igen skulle jag göra denna variant igen. Känslan på öarna var härlig, som på ”vanliga” små paradisöar. Mina tankar drogs till ställen som Gili Air / Meno eller Koh Lipe. Stark känsla, föga exploaterat – men ändå med centrum och hamnar, med (tillräckligt) utbud av allt från små butiker och utflyktsarrangörer till hotell och såklart restauranger och barer. Att boka utflykter går således utmärkt att göra på plats, och det finns även ställen att besöka landvägen vilket är både billigt och smidigt.

Känslan är allmänt backpackig. Folk hänger, tar en drink, snackar om dagens upplevelser. Som, såklart, konstant är maxade. Jag älskade stämningen på öarna!

Obs – Säkra kontanterna – cash is king (och cash = dollar). Det finns ATM på Santa Cruz men inte på Isabela.

Galapagos bästa utflykter (snorkling)

Vi var hyfsat nollställda kring det exakta vad och var innan vi kom till Galapagosöarna, men efter att ha lyssnat runt väl på plats i Ecuador och på öarna förstod vi att några utflykter är väldigt välkända och populära, och tål att skrivas ned här som tips till Galapagos bästa utflykter.

Ungefärligt pris: En heldagsutflykt med snorkling kostar ungefär 120 dollar. Det känns inte direkt prutbart men lite olika saker kan vara inkluderat – till exempel fick vi med en färjetur när vi köpte en tur, och våtdräkt ingick på en annan. Utflykter på färre timmar kan bli billigare. Det finns även taxibåtar som kan vara billigare, men många ställen är skyddade och får enbart besökas med guide på arrangerad tur.

Kicker Rock – San Cristobal

Den speciellt formade Kicker Rock ungefär 2 båttimmar nordväst om San Cristobal är en stor vulkanklippa – spetsig som en vägg – med mängder av djur på; Blue-Footed Boobies, Frigatebirds, California Sea Lions, Red-billed Tropicbirds. Men allra mest känt är livet under vattenytan. Här råder ett unikt ekosystem och det är mängder av (jag hänger fast vid engelskan här) Galapagos sharks, Whitetip Sharks, Large Rays, Pelagic and Reef Fish, Sea Turtles, Sea Lions.

Los Tuneles – Isabela

En av de utflykter vi gjorde var kända Los Tuneles utanför Isla Isabela. Egentligen skulle denna utflykt kunna mer än fylla ett eget inlägg (och kanske får göra tids nog), men well. Los Tuneles var inget annat än episkt från början till slut. Naturen på den ö som är huvudattraktion, även om man stannar till vid fler ställen på vägen, är helt unik och består av svart lava format som valv; tunnlar. På den karga marken växer kaktusar stora som träd, tre gånger så höga som oss själva. I det klara och grunda vattnet simmar enorma sköldpaddor och hajar som kan synas från ytan och runt om står speciella fåglar som de otroligt speciella och gulliga blåfotade boobies.

Och så var det under vattnet. Vi upplevde i det grunda vattnet de största sköldpaddorna jag någonsin sett, och snorklade över stora stim av 2-metershajar. Gång på gång på gång. Jag kommer att drömma tillbaka till denna upplevelse i resten av mitt liv.

Isla Bartolomé

Den lilla ön Bartolomé har en av de mest kända – och vackraste – vyerna över Galapagos, med konformade ”Pinnacle rock” som ett signum och ofta avbildat motiv som syns på vykort från Galapagos. Snorkligen bjuder på mängder av tropiska fiskar, revhajar och rockor och på land trängs pingviner, krabbor, ödlor och sjölejon – och mycket mer.

Las Tintoreras – Isabela

Vi gjorde från Isabela en snorklingsutflykt till häftiga ögruppen Las Tintoreras och såg myriader av ödlor, lekande sjölejon och i vattnet under en lång snorkeltur sköldpaddor och fiskar inkluderat rockor och hajar – och allt i en oerhört speciell miljö.

Denna utflykt inkluderade även upplevelser på land. På Isabela finns bland annat flamingos och forskning och ”breeding center” (uppfödning) kring Galapagossköldpaddorna (även kallade elefantsköldpaddor) – världens största landsköldpaddor.

Jag rekommenderar verkligen Los Tintoreras – även om Los Tuneles i slutänden slog något högre. Men man ska göra flera – många! – utflykter på Galapagos!

Tips om snorkling på Galapagos allmänt: Det är rätt kallt i vattnet, runt 20-23 grader. Många utflyktsarrangörer inkluderar våtdräkter vilket kan behövas. Men, vi gjorde även en snorkling utan vilket gick helt okej – djurlivet under ytan gör att den något kyliga vattentemperaturen snabbt blir sekundär.

Tortuga Bay – Santa Cruz

Från Puerto Ayora på Santa Cruz finns en 2,5 kilometer lång promenadled till stranden Tortuga Bay. Man kan säga att den består av två delar; en enorm sandstrand med starka strömmar och höga vågor, och en mer skyddad vik där sköldpaddor häckar vilket också gett stranden dess namn. Tortuga Bay är obeskrivligt vackert, och vi såg visserligen varken sköldpaddor eller sjölejon men hade en haj simmandes vid våra fötter och mötte de mäktigaste ödlorna på hela resan – i kombination med vit, fin, mjuk sand. En mäktig upplevelse – och gratis!

Notera: Vi gick till Tortuga Bay en tidig morgon, och var då själva förutom ett par joggare. Senare på dagen är det mer folk. Tortuga Bay har öppettider att förhålla sig till, på grund av de häckande sköldpaddorna, och man registrerar sin ankomst i en bemannad kiosk vid start. Inget säljs vid stranden, så ta med det du behöver om du planerar att stanna längre.

Ja, hörrni. Jag vet inte hur heltäckande det här blev, men jag hoppas det iallafall känns som en inblick i livet på Galapagos, och tips till olika sätt att göra det – och lite hjälp på traven i att navigera bland upplevelser, ”must-do’s” och lite annat. Och annars – fråga gärna, jag fyller gärna på med information eller svarar på direkta funderingar om ni har några!