Alperna närmar sig – och lite knätankar (och träningsprogram) på det

I lördags skrev jag ett gästinlägg hos resebloggaren dryden.se, och jag skrev om Alperna. Det ligger nära till hands den här perioden. Jag är verkligen så himla sugen på kvalitativ skidåkning nu, och ser så mycket fram emot vår långhelg i Österrike.

Skidor och livsstil i AlpernaFörra året hade vi lite otur på en front dock. Två i sällskapet fick felskär på nya välslipade skidor i branta alpbackar och gjorde illa sina knän rätt rejält. Det blev flera besök i sjukvårdarstugorna och med lite omvårdnad och framför allt rejäla knäskydd kunde de sedan åka vidare resten av semester, om än lite lugnare än tidigare.

Ett år har gått och jag är tacksam att de rehabat tillräckligt för att kunna följa med i år igen. Det är ingen dum idé att om man vet att man har svaga eller skadade knän, eller bara inte tränat helt tillräckligt och känner sig lite instabil i ett knä säkra upp proaktivt med skydd redan innan. Vulkanskydd.com har till exempel gott om skydd som kan ge extra stöd beroende på vad man har för problem, och de skydd våra vänner behövde köpa på plats i Italien förra året var betydligt dyrare än så kan jag säga…

Jag har hållt på hela livet med idrotter som har hög belastning på ben och knän. Både i innebandyn och fotbollen har det varit någon varje säsong som åkt på någon rejälare skada. Jag har klarat mig (pepparpeppar…) och tror att jag har alla år av idrott med snabba sidledsförflyttningar att tacka för att jag oftast känner mig stark på planen såväl som i backen.

livetfrandenljusasidan-alperna

Inför Alperna ser jag nu till att inte bara köra ben minst en gång i veckan utan att köra både explosivt och lite långsammare rörelser för benen. En svängs skär varar ju liksom i flera sekunder så det är lite speciellt och handlar inte bara om styrka. Lofsans benpass med knäböj av olika typ har blivit en favorit som jag kört flera gånger, och jag kompletterar med detta program jag hittat på iForm för att få in 2-3 benpass i veckan.

 1. Knäböj
  1) Gör 4 knäböj mycket långsamt
  2) Gör 4 knäböj snabbt
  3) Gör 4 knäböj mycket långsamt
  4) Gör 4 knäböj snabbt
  Pausa 30 sekunder. Gör hela sekvensen igen 2-4 gånger till.
 2. Slides med stopp
  Ta ett stort steg åt höger och dra vänster knä upp mot magen. Håll balansen och räkna till 5. Ta ett stort steg åt vänster, dra upp höger knä, håll balansen, och räkna till 5 Upprepa 20 gånger.
 3. Rotation på alla fyra
  Stå på alla fyra med händerna lite bredare placerade än axelbredd och ha naturlig svank. Pressa aktivt händerna mot underlaget. Sträck upp höger hand mot taket. Titta efter handen och sträck ut armen helt. Återgå till utgångspositionen och upprepa med vänster arm. Spänn magen. Gör 20 gånger. Pausa i 30 sekunder. Gör ett set till.